Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már két menekülttábort is vesztegzár alá vontak Görögországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A görög bevándorlási minisztérium közlése szerint egy 53 éves férfit diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzéssel, emiatt azonnali hatállyal lezárják az Athéntól északra fekvő Malakasa menekülttábort.

Tegnap óta Görögország 62 új fertőzést jelentett, így jelenleg a fertőzések száma 1735, ezek közül 73 ember hunyt el.

A múlt héten is sor került egy, az ország középtáján található menekülttábor lezárására, miután 20 bentlakó koronavírus-tesztje lett pozitív.

Az országban összesen 110 ezer ember él menekülteknek fenntartott intézményekben, közülük 40 ezren öt földközi-tengeri sziget túlzsúfolt táboraiban.

A görög jobboldali kormány zárt táborokká akarja alakítani az összes szigeten lévő menekülttábort, de ez a terve egyelőre komoly ellenállást váltott ki a helyi hatóságok és lakosok részéről, utóbbiak leginkább a táborok felszámolását szorgalmazzák.

A különböző segítő szervezetek folyamatosan sürgetik a kormányt, hogy evakuálja a gyors vírusterjedésnek kitett táborokat, mivel ezeken a helyeken a higiénés körülmények nem tennék lehetővé egy esetleg járványkitörés megfékezését.

Portugália kormánya március végén határozottan szolidáris irányban lépett hasonló kérdésben, ahogy erről a Mérce is beszámolt.

„Az embereknek nem szabad megvonni a jogát az egészségügyi ellátáshoz és a közszolgáltatásokhoz pusztán azért, mert menedékkérelmük még függőben van”

– nyilatkozta Claudia Veloso, a portugál belügyminisztérium szóvivője múlt vasárnap a Reuters hírügynökségnek.

Minden külföldi állampolgár, akinek letelepedési vagy menedékkérelme feldolgozás alatt áll, legkorábban július 1-ig állandó lakosi státuszban lesz hétfőtől, az új koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel, hogy így biztosítsák mindenkinek az egyenlő hozzáférést az ország közszolgáltatásaihoz.

Az állandó tartózkodási kérelmet benyújtók – a menedékkérőket beleértve – pusztán csak egy folyamatban lévő kérelem dokumentumait kell, hogy bemutassák a lakhelyigazoláshoz, így jogosulttá válnak munkavállalásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, szociális támogatásokra.

(Reuters)