Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség szerint teljesen jogszerű, hogy éheztetik a menekülteket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szél Bernadett független képviselő feljelentését, ami arról szólt, hogy a tranzitzónákban éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok, azzal dobta vissza a Nemzeti Nyomozó Iroda, hogy

„(…) az idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek élelmezésének elmulasztása sem lehet a magyar jog szerint jogellenes, hiszen nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami ilyen tartalmú kötelezettséget a hatóságok részére előírna.”

Július legvégén a Mérce is beszámolt róla, hogy a röszkei tranzitzónában megint menedékkérőket éheztettek a magyar hatóságok: két személyt, két napon keresztül.

A Magyar Helsinki Bizottság immár tizenhetedik alkalommal kellett, hogy a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz forduljon kitoloncolási eljárás alatt álló emberek éheztetése miatt, a teljes táblázat itt található.

Július 31-ig a huszonhatodik emberről beszélünk, több esetet mi is megírtunk.

A Helsinki Bizottság a helyzet megoldására már egy törvényjavaslatot is kidolgozott, ami Szél Bernadett független képviselő terjesztett a Országgyűlés elé. Az RTL Klub meg is kereste a kormányt ebben az ügyben: ám azt a választ kapták, hogy „a tranzitzónában tartózkodó felnőttek minden, a törvényben előírt ellátást megkapnk az idő alatt, amíg a menekültügyi eljárás zajlik”, emellett a képviselő látogatásait a tranzitzónában kampányolásnak nevezték.

Az Európai Bizottság már kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az éheztetések miatt, az ügyet az Európai Bíróság fogja vizsgálni. Gulyás Gergely a mai kormányinfón ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: szerinte a leköszönő bizottság eddigi politikája bebetonozására törekszik a hátralévő néhány hónapjában.

Az éheztetésekkel párhuzamosan a kormány milliárdokat költ a határvédelemre, de hogy pontosan mennyit és milyen címen, azt nem lehet tudni, ugyanis ezek mind minősített, tehát nem megismerhető adatok.

2015-ben ugyanis „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” hirdetett a kormány, amelyet évek óta újra és újra meghosszabbítanak,  annak ellenére, hogy az ehhez szükséges törvénybe foglalt feltételek már jó ideje nem teljesülnek.

A rendőrség azt is írta Szélnek, hogy a menedékkérők saját költségen vehetnek maguknak élelmiszert a szociális munkások segítségével, amit másnapra meg is kaphatnak.

A független országgyűlési képviselő a 444.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy

„(…)Itt most a magyar állam egyik hivatalos szerve is kimondta, hogy éheztetés zajlik a határon. Ez nagyon fontos mérföldkő, különösen, hogy a kormány eddig tagadta a dolgot. (…)”

Az emberek éheztetéséről tavasszal írt véleménycikket kollégánk, Papp Szilárd István.

(444.hu)
Címlapkép: MTI / Kelemen Zoltán Gergely