Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra sincs kijárási tilalom itthon, Angela Merkel karanténban – vasárnapi járványbeszámolónk

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai nap sem telt el sajnos eseménytelenül koronavírus-fronton, és bár az Operatív Törzs álláspontja szerint továbbra sincs szükség kijárási tilalom elrendelésére, a megerősített új koronavírusos esetek és a halálos áldozatok száma vasárnap estére tovább nőtt az országban.

Magyarország

Az Operatív Törzs vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a kormányzat továbbra sem tart indokoltnak egyelőre semmiféle kijárási tilalmat, valamint egyelőre nem tudni olyasmiről, hogy az országban bárhol is a járványnak gócpontja alakult volna ki.

A koronavirus.gov.hu oldalon működő számláló szerint az igazolt esetszám jelenleg 131, 6 ember elhunyt, 16 meggyógyult, további 115 esetben rendeltek el karantént. A mintavételek száma 4443.

A védekezés elmélyítésében pozitív fejlemény viszont, hogy a Volánbusz napokig tartó könyörgések után a jelek szerint hajlandó hétfőn szigorúbb óvintézkedéseket bevezetni járatain, elsősorban az utasok és a sofőrök védelme érdekében. Bár a társaság eddig is végzett saját bevallása szerint fertőtlenítéseket a buszokon, mostantól jöhet majd – a BKV-nál már több mint egy hete ismert – elsőajtós felszállás, valamint a buszokon való jegyárusítás leállítása.

Munkavállalói fronton sem rózsás a helyzet, a négy legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a LIGA Szakszervezetek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is aggodalmának adott hangot közös nyilatkozatban a munkavállalói terhekkel kapcsolatos intézkedések miatt.

Bár üdvözlik a kormány részéről tett lépéseket a koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítésére, valójában szerintük ezek az intézkedések

már nem elégségesek és nem is teljesen megfelelőek.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a kormány nem minden iparágat érintően biztosít kedvezményt a munkáltatói terhekkel kapcsolatosan, valamint más hozott rendelkezések sem minden esetben szolgálják a kitűzött célokat.

A szakszervezetek által kifogásolt szabályozások a következők:

  • a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást bármikor, bármilyen korlátozás nélkül módosíthatja
  • a rendeletben szereplő azon kikötés, hogy „A munkavállaló és a munkáltató a Mt. (Munka Törvénykönyve – a szerk.) rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.

A politikai harc is folytatódik a vírusellenes intézkedések árnyékában, az ellenzéki pártok közül egyre többen tiltakoznak a kormány bevezetni tervezett felhatalmazási törvénye ellen, ami rendeleti kormányzást tenne lehetővé a vészhelyzetre való hivatkozással, ráadásul előre meg nem határozott időtartamra.

A pártok mellett civilek is aggodalmuknak adtak hangot a tervezett törvényjavaslattal kapcsolatban.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság, az Amnesty International és az Eötvös Károly Political Institute közös közleményt adott ki a törvény ellen, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy

a törvényjavaslat a benyújtott változatában nem felel meg a különleges jogrenddel szemben támasztott demokratikus (és az Alaptörvényből is következő) követelményeknek.

Külföld

Horvátországban a járvány okozta nehézségeket tetézi, hogy vasárnapra virradó reggel gyors egymásutánban két erősebb földrengés is megrázta a fővárost, Zágrábot, aminek következtében többen megsérültek, jelentős anyagi kár keletkezett, és még az ország elnökét is evakuálni kellett.

Olaszországban továbbra is elkeserítően magas az áldozatok száma, bár valamelyes csökkenést mutatnak a halálozási statisztikák a tegnaphoz képest, az eltelt 24 órában elhunyt 651 ember, és további 5560 fertőzöttet regisztráltak (ez amúgy február óta a legalacsonyabb arányos esetszám-növekedés az országban).

A vírussal való küzdelmet segítheti, hogy viszont két országból érkezett ezalatt az egy nap alatt segítség. Kuba 53 azonnal bevethető orvost és ápolót küldött a leginkább sújtott északi tartományokba, Oroszország pedig katonaorvosokat, fertőtlenítő járműveket, és orvosi műszereket küldött az országba. Conte miniszterelnök vasárnap azt is bejelentette, hogy minden létező üzlet köteles bezárni, ez alól kizárólag a lakosság ellátását biztosító boltok képeznek kivételt.

Spanyolországban egyre súlyosabb a helyzet, 394 halálesetről számoltak be az ország hatóságai, amivel együtt így már 1720 áldozata van a koronavírusnak arrafelé. Az esetek száma már megközelíti a 30 ezret.

Németországban megtiltották kettőnél több ember gyülekezését, így tovább szigorodtak a járványügyi előírások. Angela Merkel kancellár pedig karanténba került, miután kontaktált egy bizonyítottan koronavírus-fertőzött orvossal.

Belgiumban a kormányzat három hónappal meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet a fertőzöttség visszaszorítása érdekében.

Franciaországban elhunyt az első orvos vasárnap, aki, bár 68 évesen már nyugdíjas állományban volt, visszatért a vészhelyzetben segíteni a kórházi ellátást. Munkája során kapta el a koronavírus-fertőzést.

Brazíliában egyre nő az elégedetlenség Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök válságkezelési stratégiájával szemben. Miután nemrég az egészségügyi minisztere bejelentette, hogy az ország egészségügyi ellátása április vége felé várhatóan összeomlik, valamint az esetszám 1128-ra ugrott 18 halálozással, Bolsonaro „felelőtlennek” nevezte egy interjúban a nagyobb városok lezárását, vagy a kijárási tilalom ötletét.

A lakosság körében újfajta tiltakozási módszerek terjednek, több helyen például az otthontartózkodók ablakokból kihajolva fazekakat és fedőket csapkodnak össze, így fejezve ki nemtetszésüket az elnök politikájával kapcsolatban.

(MTI; Reuters, Deutsche Welle; The Guardian)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi