Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek szerint épp most hagyják védtelenül a munkavállalókat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közös nyilatkozatot adott ki a koronavírus miatt kialakult helyzettel kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a LIGA Szakszervezetek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A négy legnagyobb magyar szakszervezeti konföderáció együtt áll ki a a munkavállalói jogokért, mint írják,

„minden eszközt használjunk fel annak érdekében, hogy a világjárvány gazdasági terheit ne csak a munkavállalóknak, a nyugdíjasoknak, a szegénységben élőknek kelljen viselniük.”

Bár üdvözlik a kormány részéről tett lépéseket a koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítésére, valójában szerintük ezek az intézkedések

már nem elégségesek és nem is teljesen megfelelőek.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a kormány nem minden iparágat érintően biztosít kedvezményt a munkáltatói terhekkel kapcsolatosan, valamint más hozott rendelkezések sem minden esetben szolgálják a kitűzött célokat.

A szakszervezetek által kifogásolt szabályozások a következők:

  • a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást bármikor, bármilyen korlátozás nélkül módosíthatja
  • a rendeletben szereplő azon kikötés, hogy „A munkavállaló és a munkáltató a Mt. (Munka Törvénykönyve – a szerk.) rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.

Kritikájuk szerint előbbi szabály „aránytalan”, a jelenlegi helyzetben sokszor nem megvalósítható rugalmasságot vár el a munkavállalótól, utóbbi pedig egyenesen a Munka Törvénykönyvének akár teljes felfüggesztését is lehetővé teszi. A szakszervezetek álláspontja szerint

elfogadhatatlan, hogy a kormány éppen a mostani, évtizedek óta példátlan helyzetben hagyja védtelenül a munkavállalókat, tudva azt, hogy a munkavállalók különösen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a járvány hatására.

A nyilatkozatot kiadó szakszervezeti konföderációk azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány a munka világát érintkező rendelkezésekről nem konzultált a szociális partnerekkel – pedig ennek szükségességére az Európai Unió és az Európai Szakszervezeti Szövetség is felhívta a figyelmet. Haladéktalan egyeztetés megindítását, valamint a jövőben lévő módosítások szintén egyeztetés utáni bevezetését követelik.

„A munkavállalókkal is szolidáris intézkedésekre van szükség, nem kizárólag a munkáltatókkal! Nem csak a munkahelyeket, de a munkavállalókat is meg kellene védeni! Egymás nélkül a kettő nem létezhet! Nem követhető az a gyakorlat, hogy a munkavállalók jogai feláldozhatók a vállalkozások védelme érdekében!”

A négy aláíró konföderáció a kifogásolt rendeletek módosítása mellett szorgalmazzák egy központi iránymutatás kiadását is, ami „cselekvési kapaszkodó lehet a munkáltatók és a munkavállalók számára is”. Az általuk kívánt iránymutatás alapja a munkahelyek megőrzése, a jövedelem nélküli helyzet létrejöttének elkerülése, valamint családonként legalább egy szülő jövedelem melletti otthon maradása lenne.

Követendő példának tekintik több Európai Uniós tagállam bevezetett rendelkezéseit – például Romániában a 12 évesnél fiatalabb gyermeket, vagy 18 évnél fiatalabb fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők a kihirdetett szükségállapot végéig fizetett szabadságra jogosultak, valamint Romániában és Csehországban is fizetést biztosít az állam azoknak, akiknek a munkahelye bezárt a koronavírus miatt.

A szakszervezeti konföderációk elismerően írnak a Budapest által bevezetett intézkedésekről is, utóbbiakat a vállalkozások és szakszervezetek képviselőinek, a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács tagjainak bevonásával hozták meg. A fővárosi intézkedések szerint jövedelemvesztés nélkül biztosítani kell a gyermekfelügyeletet más módon megoldani képtelen szülők számára az otthonmaradás feltételeit, valamint pénzhiány miatt sem lehet lehet hiány védőfelszerelésekből a fővárosi cégeknél.

„Meggyőződésünk, hogy összefogás, társadalmi szolidaritás nélkül nem lehet győzni a világjárvány hatásai ellen sem egészségügyi, sem gazdasági szinten. Ebben ajánljuk fel támogatásunkat és együttműködésünket!”

– zárul a négy szervezet közös nyilatkozata.

Címlapkép: MTI/Szigetvary Zsolt