Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elizabeth Warren is visszalép az elnökjelöltségtől, kérdéses, kit fog támogatni

Ez a cikk több mint 4 éves.
Visszalépési dömping zajlik a Demokrata Pártban az elmúlt egy hétben a szuperkeddhez köthetően: míg Tom Steyer, Pete Buttigieg és Amy Klobuchar még a szuperkedd előtti napon, Michael R. Bloomberg már a szuperkedd után jelentette be visszalépését. Ehhez köthető most az is, hogy

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor is bejelentette, hogy visszalép a demokrata előválasztáson.

A 70 éves massachusettsi szenátor azután döntött a kilépés mellett, hogy a szuperkedden rendre Joe Biden és Bernie Sanders mögött végzett, illetve az eddig előválasztó államokban a 903 összesen megszerezhető delegáltból mindössze 36-ot szerzett meg.

A szuperkedd volt a demokrata előválasztás első komolyabb fordulópontja: magyar idő szerint kedden éjszaka sorra jelentek meg az aznap előválasztó 14 amerikai állam eredményei, és Amy Klobuchar és Pete Buttigieg támogatását visszalépésével nagyot erősödött Joe Biden centrista jelölt. Biden nagyarányú előretörése, a szuperkedd után nem sokkal Michael R. Bloomberg, New York korábbi polgármestere is bejelentette, hogy nem küzd tovább a demokrata elnökjelöltségért.

Warren kilépésével ugyanakkor tisztul a pálya a Demokrata Párt balszárnyán: Warren (egyre csökkenő) bázisából a progresszívebb szavazók Bernie Sanderst erősíthetik. Warren azonban nem jelentette be, hogy a már megszerzett delegáltjaival melyik jelöltet fogja támogatni – a New York Times értesülései szerint a szuperkedd óta mind Sanders, mind Biden tárgyaltak már vele, azonban Warren tervei szerint egyik megmaradó jelöltet sem endorse-olja.

A massachusettsi szenátor elnökjelölti kampányának kudarca ugyanakkor nem meglepő: Warren támogatottsága folyamatosan csökken tavaly ősz óta, ezt a tendenciát pedig még a demokrata elnökjelölti vitákban az utóbbi időben nyújtott erős teljesítménye sem fordította meg. A szuperkeddi kudarc előtt sem teljesített valami fényesen: Iowában harmadik, New Hampshire-ben és Nevadában negyedik, Dél-Karolinában pedig ötödikként végzett, a kegyelemdöfés pedig talán az volt számára, amikor otthonában, Massachusettsben is csupán harmadik lett.

Warrenben minden megvolt, hogy a demokrata párt baloldalát harcba vigye: a jogászprofesszor – aki 1996-ig a Republikánus párt regisztrált támogatója volt – a 2000-es években már az amerikai középosztály eladósodásának strukturális okairól írt bestsellert, majd az Obama-kormányzat és a 2008-ban kitörő válság alatt több, az embereket a válság pusztító hatásaitól megvédeni hivatott testület vezetésére is felkérték.

2012-ben már a korlátok nélküli kapitalizmus egyik legismertebb kritikusaként, és a bankok szabályozásának élharcosaként nyerte el Massachusetts egyik szenátori székét. Noha Warren „minden ízében kapitalistának” tartja magát, a két progresszív szenátor álláspontja a legtöbb kérdésben közel áll egymáséhoz: Warren is feldarabolná a több szektorban működő bankokat, emelné a leggazdagabbak adóját, szövetségi szinten legalizálná a marihuánát, jelentős állami erőforrásokat költene a lakhatás megfizethetővé tételére, és egyebek mellett az internet szabadságának biztosítására és a nagy techcégek feldarabolására is komoly terveket dogozott ki. (Elizabeth Warrenről indulása bejelentését követően közöltünk hosszabb portrét.)

(New York Times, Mérce)
Címlapkép: Flickr