Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bloomberg kiszáll a demokraták versenyéből, a szuperkedden győztes Bident támogatja

Ez a cikk több mint 4 éves.

Alig telt el fél nap a demokrata előválasztás csúcseseménye, a szuperkedd utolsó urnazárása óta, a jelöltaspiránsok versenyében nagyot bukó Mike Bloomberg máris bejelentette:  feladja elnökjelölti ambíciót, és kiszáll a versenyből.

Az egykori New York-i polgármester, miután sokáig kizárta nyilatkozataiban az indulás lehetőségét, meglehetősen későn, 2019 novemberében indította el kampányát a demokrata elnökjelöltségért, amely így igencsak kurtára sikeredett.

„Három hónappal ezelőtt azért szálltam be a küzdelembe, hogy legyőzzem Trumpot, most pedig ugyanezért szállok ki: mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a részvételem ebben a versenyben csökkenti a demokrata győzelem esélyét”

– értékelt Bloomberg a számára gyászosan sikerült szuperkedd után.

Nem hagyta nyitva az endorsement kérdését sem az exjelöltaspiráns:

távozásával együtt azt is bejelentette, hogy – nem meglepő módon – a továbbiakban a szuperkedden hasító, kampányát a sírból visszahozó Joe Bident fogja támogatni.

Ez nem kis erőforrásbeli pluszt jelent majd Bidennek: a milliárdos oligarcha ugyanis rövidke kampányidőszaka alatt rekordmennyiségű pénzt, több mint 500 millió dollárt költött csak politikai hirdetésre. Ehhez képest csekély vigaszt jelenthet számára, hogy a szuperkedden voksoló államok közül csak az USA társult területeként résztvevő Amerikai Szamoán tudta bezsebelni a legtöbb szavazatot.

Bloomberg további szereplésével gyaníthatóan Joe Bidentől vett volna el szavazatokat, aki viszont a szuperkedden egyértelműen az élre tört a demokrata versenyben.

Kampányának érdekessége volt, hogy miután későn szállt be a versenybe, az elvőválasztáson elsőként következő négy államot – Iowát, New Hampshire-t, Nevadát és Dél-Karolinát – kihagyta, vagyis meg se próbált jelölttársai fölé kerekedni, ellenben töménytelen mennyiségű pénzt pumpált abba, hogy a sok elektort delegáló nagy államokban (Texas, Kalifornia) viszonylag rövid idő alatt szerezzen pozíciókat, ám ez a próbálkozása csúfos kudarcot vallott. Nem könnyítette a helyzetét az sem, hogy a kampány alatt kiszivárgott róla egy néhány évvel ezelőtti hangfelvétel, amelyen többek között ilyen kijelentések hangzanak el a szájából: „a gyilkosok és a gyilkosságok áldozatai is fiatal kisebbségi férfiak”, akikről „elég egyszer leírást adni, több példányban le lehet másolni, majd kiküldeni a zsaruknak”. Kijelentéseiért utóbb elnézést kért.

A Bloomberg visszalépését eredményező szuperkeddet a Mércén percről percre követtük, ide kattintva olvasható vissza közvetítésünk!

(CNBC.com)