Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Buttigieg kiszállt, Bloombergnek beszéde közben fordítottak hátat fekete szavazók

Ez a cikk több mint 4 éves.

Most kedden lesz az Egyesült Államokban az úgynevezett szuperkedd, amelynek során tizennégy államban egyszerre fognak dönteni a demokrata párt regisztrált szimpatizánsai, összesen több mint 1 300 delegált elnökjelölt-aspiránsokra adott szavazatáról,  vagyis nagyban le fog tisztázódni, ki a legesélyesebb az elnökjelölti pozícióra a pártban.

A szuperkedden fog először beszállni a versengésbe a hatalmas vagyonáról, befolyásáról, médiabirodalmáról, botrányos viselkedéséről és rasszista politikájáról ismert milliárdos, New York volt polgármestere, Michael Bloomberg is, aki eddig nem látott mennyiségű pénzt öntött kampányába – magánvagyonából.

Dél-Karolina után úgy néz ki a helyzet, hogy neki is nehezebb dolga lesz, miután ennyire egyértelműen tették le voksukat a szavazók a jobboldali (centrista) Biden mellett, tehát az eddigi helyzettel szemben, mikor több, viszonylag gyenge jobboldali jelölttel szemben kellett pozicionálnia magát, most egy erős opció ellen kell bizonyítania rátermettségét.

De ha nem lenne már így is nehéz dolga, most fekete szavazók egy csoportjától kapott nagyon fájdalmas leckét tiszteletből, ráadásul egy olyan helyszínen, aminél kevés szimbolikusabb létezik Amerikában a feketék polgárjogainak szempontjából:

Az Alabama állambeli Selmában található Brown Chapel-ben.

A Brown Chapel volt az a templom, ahonnan  a híres Selma-Montgomery meneteléseket szervezték 1965-ben, amelyek során polgárjogi aktivisták a szegregáció eltörlését és egyenlő választójogot követeltek az amerikai feketéknek. A mozgalom, amelynek ez a templom – ma Amerikában a Nemzeti Örökség listáján is szerepel – volt a központja, később elérte, hogy a Kongresszus elfogadja a Voting Right Act-et (Szavazójogi Törvény), ami kimondta mindenféle rasszalapú diszkrimináció tilalmát az amerikai választásokon.

Bloomberg éppen egy fekete polgárjogi megemlékezésen tartott beszédet, ám előtte, még annak szervezése során stábja visszautasította a meghívást. A figyelmetlenséget végső soron kijavították, és később jelezte a jelölt-aspiráns, hogy mégis részt venne az eseményen.

Leodis Strong, a gyülekezet lelkipásztora, miközben felkonferálta Bloomberget, megjegyezte, hogy a politikus először visszautasította a meghívást. „Megbántott, csalódást okozott” – mondta Strong, majd hozzátette:

„Azt gondolom, fontos, hogy eljött végül, és ez azt mutatja, hogy van benne akarat a változásra.”

A megbocsátó, de nem épp hízelgő beharangozás után Bloomberg a polgári egyenlőségről kezdett el beszélni a gyülekezetnek, amelynek mintegy tucatnyi tagja azonban beszéde közben felállt, majd egyszerűen

hátat fordított a politikusnak.

Fekete választók háttal Bloombergnek Selmában. Kép: Twitter

Egyébként nem ő volt az egyetlen, aki a jelenlévő demokrata párti jelölt-aspiránsok közül (akik mind jelen voltak az alkalmon) kellemetlen helyzetben került.  Tom Steyerre (igaz, ő vasárnap kiszállt a versenyből a Dél-Karolinai veresége után) a gyülekezetet vezető lelkésznek rá kellett ordítania, hogy üljön már vissza a helyére.

„Ez isten háza, nem egy politikai nagygyűlés!”

– kiáltotta a lelkipásztor.

Bloomberg ezidáig minden előválasztást kihagyott, erejét a szuperkeddre tartogatva, ahol többek közt Texas és Kalifornia delegáltjainak szavazatait is bezsebelhetné – de ehhez muszáj lesz a fekete szavazókkal zöld ágra vergődnie.

Buttigieg kiszállt

Visszalépett a demokrata előválasztásból Pete Buttigieg, a mezőny legfiatalabb és nyíltan meleg jelöltje. A 38 éves kisvárosi ex-polgármester erősen megmozgatta a mainstream sajtó fantáziáját, és az előválasztási folyamat első két fordulójában hatékony kampányt vitt: Iowában ugyan kevesebb szavazatot kapott, mint Bernie Sanders, de az állami delegáltak számát tekintve első helyen végzett, New Hampshire-ben pedig erős második helyre futott be a demokratikus szocialista szenátor mögött.

Buttigieg azonban itt el is érte a plafonját, ugyanis a már egy éve zajló kampány során nem tudott érdemi támogatást vonzani a Demokrata Párt számára alapvető fontosságú fekete és latinó közösségekből. A két, többnyire fehér lakosú állam után így már sem Nevadában, sem Dél-Karolinában nem teljesített valami jól.

Az első három fordulóban gyengélkedő Joe Biden kampánya szombaton megmenekült Dél-Karolinában, így minden jel szerint ő tud felzárkózni Bernie Sanders mellé az előválasztás további megmérettetéseire. Ebben a kontextusban Buttigieg visszalépése a centrista mezőny szűkülését jelenti, és egyértelműen Bidennek kedvez.

(Reuters / The Guardian)