Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mihályi Győző ellen már le is zavarta az általa vezetett szakszervezet a vizsgálatot

Ez a cikk több mint 4 éves.

FRISSÍTÉS 20:02

Nem találta megalapozottnak a Színházi Dolgozók Szakszervezete a szervezet elnökével kapcsolatban felmerült „bizonytalan feltételezéseket” – írja a Fidelio.

Az szakszervezet etikai bizottságának állásfoglalása a következő:

„2019. december 3-án elektronikus levél érkezett a SzíDosz e-mail fiókjába. A neve elhallgatását kérő levélíró a SzíDosz elnökével kapcsolatban (a szakszervezeti elnöki tisztséget semmilyen szempontból nem érintő) bizonytalan feltételezéseket ír le.

A SzíDosz elnökségi tagjaiból alakult Etikai Bizottság előtt az Elnök Úr saját akaratából megjelent, válaszolt a kérdéseinkre.

Álláspontja szerint a levélíró feltételezései nem felelnek meg a valóságnak.

Az Etikai Bizottság a leghatározottabban elítél mindenfajta zaklatást – színházban, és azon kívül. Ha bárkit, bármilyen zaklatás ér, sérelmével jogorvoslatért Bírósághoz fordulhat. Sérelmet szenvedett tagjainknak minden lehetséges eszközzel segítséget biztosítunk.

Ezzel az Etikai Bizottság a tevékenységét lezártnak tekinti.

A Szídosz Etikai Bizottsága

Budapest, 2019. december 9.”

Korábban az Újszínház is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták:

nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről, a sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát pedig vitatják és visszautasítják.

ELŐZMÉNY:

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, a Katona József Színház után az Újszínházban is szexuális zaklatási vád fogalmazódott meg, nem sokkal később pedig az is kiderült, hogy Mihályi Győző színművésszel szemben. A hvg.hu információi szerint a Fővárosi Önkormányzattól, mint fenntartótól kapott levelet Dörner György, az Újszínház igazgatója az állítólagos zaklatási esettel kapcsolatban, amelyre még 2016-ban kerülhetett sor.

A színház a mai napon rendkívüli társulati ülés keretében tájékoztatta munkatársait arról, hogy etikai bizottsága a sajtóban megjelent hírek miatt vizsgálatot indít, az első ülést meg is tartották ma. Mint írják,

„A társulatot biztosítottuk, arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel az esetleges áldozatok megvédésére fog törekedni a színház. Az Újszínház több szabályzattal is rendelkezik, mely lehetőséget biztosít az ilyen és ehhez hasonló ügyek bejelentésére, valamint kivizsgálására.”

A teljes közlemény itt olvasható el:

„Az Újszínház részére 2019. december 6-án megkeresés érkezett Budapest Főváros Önkormányzata, mint Fenntartó részéről, hogy tájékoztatást kér egy vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében. A Fenntartó képviselőjét szóban és írásban is tájékoztattuk, hogy ilyenről nincs tudomásunk. Hivatalos bejelentés Színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk. A bejelentő személye, valamint a bejelentés tartalma számunkra ismeretlen, mivel mi is a sajtóból értesültünk, hogy a Fenntartó, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete részére ilyen jellegű bejelentés történt. Mind a két intézménytől a mai napon tájékoztatást kértünk. A mai napon rendkívüli társulati ülés alkalmával tájékoztattuk a társulatot, hogy az Etikai bizottság a sajtóban megjelent vádak miatt vizsgálatot indít. A társulatot biztosítottuk, arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel az esetleges áldozatok megvédésére fog törekedni a színház. Az Újszínház több szabályzattal is rendelkezik, mely lehetőséget biztosít az ilyen és ehhez hasonló ügyek bejelentésére, valamint kivizsgálására. Szeretnénk megkérni a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a színház intézményét és tartózkodjanak a további feltételezéseken alapuló sajtóhírek megjelentetésétől.”

Nemrég Mihályi Győző is megszólalt. A színész az ATV-nek adott interjújában azt mondta, a vele szemben vádakat megfogalmazó levelet nem a sértett, hanem egy bejelentő írta, akinek  szerinte „semmi köze a dologhoz”.

Az egyik legmegrendítőbb kijelentése Mihályinak, hogy szerinte a színház akár mondhatta volna azt is, hogy „nem kell minden levélre válaszolni, vagy válaszolunk rá, hogy nem értünk egyet ezzel az állítással, cáfoljuk minden mondatát, és visszaküldtük volna neki.”

Mihályi egyébként a vele szemben etikai vizsgálatot indító Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Ezzel kapcsolatban azt mondta, az etikai vizsgálatot ő maga is támogatta, és áll elébe.

A színész „nagyon erős politikai, liberális támadást” érez az őt érő vádak mögött,  a levél egyetlen mondatát sem ismeri el, azt rágalmazásnak és becsületsértésnek tartja, ami miatt jogi lépéseket is fontolgat. Mihályi úgy tudja, a bejelentő egy színházi ügyelő, aki korábban középiskolai végzettséggel pályázta meg Dörner igazgatói posztját, a pályázatból azonban azonnal kizárták, majd Dörner  eltávolította, hiszen „nem óhajtott olyan emberrel együtt dolgozni, aki az ő pozíciójára tör.”

Az előbbinél már csak az az érvelés tűnik durvábbnak, miszerint

ha lett volna ilyen ügy 2016-ban, az áldozat akkor bejelentette volna, a színház igazgatója pedig vizsgálatot rendelt volna el.

Ez azért általában nem ennyire egyszerű, a szexuális zaklatás komoly testi-lelki trauma, amiről sokan évekig, vagy akár egész életükben nem képesek beszélni – főleg nem munkahelyükön, ahol retorziótól, áldozathibáztatástól és a zaklató bosszújától is tarthatnak. A Gothár-ügy kirobbanása óta ráadásul több kormánypárti médium és politikus is igyekszik a „balliberális” elitre rátolni a problémát, ami már csak azért is problematikus, mert minden ilyen megszólalás csak eltereli a figyelmet a lényegről: hogy nem az áldozatokról beszélünk.

„Én úgy érzem, hogy önértékelési zavarokkal küzd, most úgy tudom, hogy műszaki beosztott. Ezt borzasztó nemtelen, arrogáns és szemét dolognak érzem, hogy ő besároz. Egyetlen egy olyan dolgot nem állít, aminek lenne valóságalapja”

– mondta állítólagos vádlójáról Mihályi az ATV-nek. Szerinte ez a személy homályosan fogalmaz  levelében, folyosói pletykákra hivatkozik, a levél végén pedig gyakorlatilag visszavonja állítását a szexuális zaklatással kapcsolatban.

A Mihályival készült interjú itt hallgatható meg teljes egészében:

Címlapkép: MTI / Manek Attila