Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zaklatási vád fogalmazódott meg az Újszínházban is

Ez a cikk több mint 4 éves.

A hvg.hu információi szerint a Fővárosi Önkormányzattól kapott levelet Dörner György, az Újszínház igazgatója egy állítólagos zaklatási esettel kapcsolatban, amelyre még 2016-ban kerülhetett sor. A portál úgy tudja, egy állami kitüntetéssel rendelkező, elismert színész lehet az elkövető, az áldozat pedig az intézmény nem színész alkalmazottja.

A portál értesülései szerint a Fővárosi Önkormányzat, amely az Újszínház fenntartója, a levélben arról érdeklődik, hogy anno érkezett-e bejelentés a vezetőséghez az ügyben, és amennyiben igen, milyen intézkedés történt. Ha pedig nem történt intézkedés, akkor annak elmaradását mi indokolta. A fenntartó arról is információkat kér, hogy milyen szabályok léteznek a színházban az ott dolgozók védelmére.

A hvg.hu kereste a színházigazgatót is, ám amikor azt kérdezték, meg tudja-e erősíteni a szexuális visszaélés tényét, Dörner csak annyit válaszolt, „köszönöm a kérdését, és minden jót kívánok”, majd letette a telefont.

Színházi berkekben is érdeklődött a portál, volt, aki hallott is az esetről, ő úgy tudja, történt is bejelentés a vezetőség felé, utóbbi annyit tett csupán, hogy elkülönítette egymástól a két felet.

Az elmúlt években több, nagy port kavart zaklatási ügy is előbukkant színházi körökből, elég csak a Marton László és a Kerényi Miklós Gábor ügyeire gondolnunk. Legutóbb a Katona József Színház rendezőjéről Gothár Péterről látott napvilágot a hír, hogy szexuálisan zaklatta beosztottját, Gothár az esetet elismerte.

A Gothár-ügyet a Fidesz és a kormány erőteljes politikai színezettel próbálta feltölteni és ezzel igazolni azt a törvényt, amellyel megszüntetnék a Nemzeti Kulturális alapot és felszámolnák a független színházi társulatok működési támogatását. A Magyar Nemzet például arról írt, „kormányzati körökben megdöbbentőnek tartják azt a cinizmust, amivel a színház és a főváros vezetése a Gothár Péter zaklatási ügye nyomán kirobbant botrányt kezelni próbálta, éppen ezért döntött a kormány a színházak finanszírozásának átalakítása mellett„, az Origo pedig péntek délután már „Az állam nem támogathatja tovább a Gothár-féle zaklatószínházak működését” címmel közölt cikket.

A probléma ezzel az érveléssel egyrészt az, hogy a szexuális zaklatás és erőszak kérdései egyáltalán nem igazodnak a pártpolitikai törésvonalakhoz és az ellenük való küzdelmet sem lehet ennek alárendelni. Átfogó mechanizmusok bevezetésére van szükség, amelyek védik a potenciális áldozatokat, lehetővé teszik az ügyek bejelentését és az elkövetők megfelelő szankcionálását. Az ilyen típusú kezdeményezések gyakorlatba ültetésétől azonban a Fidesz rendre el szokott zárkózni.

Ráadásul, ahogy a mostani, az Újszínházban megfogalmazódott vád jól mutatja, hogy az ilyen esetek nem idegenek a Fideszhez közel álló vezetésű intézményekben sem.