Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot, hogy még jobban ellenőrizhesse a kultúrát

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Kultúrstratégiai tanácsra” cserélné a kormány a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) a kulturális törvényjavaslatként emlegetett salátatörvény elfogadásával az Artportal értesülései szerint.

A portál szerint az új tanács alá rendelnék a pénzeket, melyekkel jelenleg az NKA gazdálkodik, vezetői pedig ágazatonként egy-egy kiemelt intézményből kerülnének ki, és az emberi erőforrás-miniszter alá felügyelné.

Ahogy a lap írja, 1993-ban hozták létre az intézményt, hogy demokratikusan, a kultúra önkormányzó működése útján támogasson a szervezet kuratóriuma szerint érdemesnek talált művészeti és kulturális kezdeményezéseket, a mindenkori kormányzat által meghatározott költségvetéstől függetlenül, azonban közpénzből. Eredetileg a kulturális járulékból finanszírozták a támogatott projekteket, később az ötöslottó játékadójából.

A Nemzeti Kulturális Alap a 2010 óta tartó fideszes kormányzás alatt fokozatosan vesztette el kezdeti önállóságát. Ahogy a lap írja, kuratóriumában többségbe kerültek a Fekete György nevével fémjelzett Magyar Művészeti Akadémia (MMA, nem összetévesztendő a ketrecharcos küzdősporttal) tagjai, valamint a kormány delegáltjai, 2016 óta pedig a kormány, azon belül az EMMI felügyelete alatt áll.

Az NKA-t a Fidesz-éra előtt is vádolták azzal, hogy az uralkodó művészeti kánon ízlésének megfelelő művészeket, kulturális kezdeményezéseket támogat a rábízott forrásokból, azonban az intézményen keresztül rengeteg olyan projekt kapott támogatásokat, melyek egyébként források hiányában működésképtelenek lettek volna.

Ezzel szemben az eleve közvetlenül az EMMI alatt létrehozott kultúrstratégiai tanács, melynek tagjai a kiemelt intézményekből kerülnek ki, félő, hogy sokkal vonalasabban fogja képviselni a kormány által fontosnak tartott művészeti értékeket.

Az Artportal arról is beszámol, hogy értesüléseik szerint a színházi világban is szorosabbra fogná a gyeplőt a kormány, ugyanis az előadóművészeti törvény megváltoztatásával megszüntetnék a független színházak működési támogatásait. Ezzel párhuzamosan a kőszínházak igazgatóit illetően az EMMI-miniszter kapna egyeztetési jogot, vagyis itt is szorosabban a minisztérium alá rendelnék az intézmények működését.

A portál szerint a törvényjavaslat-csomag az év végi törvénykezési dömping keretében jövő szerdán kerülhet az országgyűlés elé – ahol a fideszes többség kétségkívül meg is fogja szavazni, amennyiben így lesz.

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján egyelőre nincs nyoma az átalakulásnak.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt