Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hibás” volt a lista, ami alapján megszavazták Lackner Csaba bizottsági helyét Kispesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem a megbeszélt beterjesztés került a szavazó képviselők elé Kispesten tegnap az alakuló ülésen, így juthatott bizottsági pozícióhoz a különféle botrányai miatt elhíresült Lackner Csaba.

A Mérce információi szerint a momentumos képviselő egy más listát ismertek, mint amit végül az alakuló ülés elé terjesztettek, az eredeti, mindenki által ismert és átbeszélt listában ugyanis nem szerepelt Lackner Csaba semmilyen bizottsági poszton. Ehelyett azonban már egy „hibás” lista került a szavazó képviselők elé – hogy hogyan, arról nem tudni semmit.

A Magyar Nemzet azt írja: a helyi Fidesz–KDNP és az LMP nem támogatta a bizottság személyi összetételére vonatkozó javaslatot, az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd viszont keresztülvitte az erről szóló határozatot.

Paróczai Anikó (Momentum) miután kiderült, hogy mégis „sikerült” Lacknert is beszavazni a a szociális és lakásügyi bizottságba, egyből beszélt Gajda Péterrel a problematikus eljárásról, mire a szocialista polgármester jelezte: véletlenül hibás listát nyújtottak be, és újra fognak szavazni a bizottsági helyről.

A Momentum tartja magát Fekete-Győr András korábbi szavaihoz, miszerint harcolni kell „Lackner Csaba-félékkel szemben”, a Momentum elnöke egyébként egy korábbi interjúban „velejéig korruptnak” is nevezte az MSZP-ből kizárt politikust.

A Momentum úgy tudja: Kispesten a megismételt szavazás után „Lacknernek semmi pozíciója nem lesz”, a bizottsági helyét egyébként épp Paróczai Anikó veszi majd át, társadalmi munka keretében (mivel más bizottságban is végez munkát).

Gajda Péter ma reggel posztolt a Facebookra a tegnapi alakuló ülésről, de erről az esetről nem tett említést.

Lackner Csabát október végén zárták ki az MSZP-ből. Mint ismeretes, a Magyar Nemzet hatrészes(!) cikksorozatban számolt be Lackner Csaba monológjáról, amelyről hangfelvételt tettek közzé, illetve egy videót, amelyen a kispesti szocialista képviselő egy fehér poros zacskót lóbál (amire „kólaként” hivatkoznak). A felvételen szó esik többek közt arról, hogyan kell szegényeket kilakoltatni az önkormányzati bérleményekből, vagy éppen arról, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye.”

A botrány kirobbanása után Gajda Péter, a kerület szocialista polgármestere azt nyilatkozta, hogy nem éri el Lacknert, hogy tisztázzák a helyzetet.

Október 13-án Gajdát 58,58 százalékkal megválasztották, Lackner pedig megnyerte a körzetét, és bekerült a képviselő-testületbe. Gajda ezután szabadságra ment.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kezdeményezte Lackner Csaba pártból kizárását, miután az október 25-én délig nem nyilatkozott arról, hogy lemondana mandátumáról (ez volt a neki megadott határidő). A kispesti önkormányzati képviselő ugyanis felfüggesztette tagságát az MSZP-ben, miután korrupciós- és kábítószer botrányba keveredett; ekkor arra hivatkozott, hogy a személye körüli botrányokat nem akarja az MSZP-re is átragasztani. Egy nappal Tóth bejelentése után Lackner ügyvédjén keresztül azt üzente a Magyar Nemzetnek:

„Lackner Csaba a választók által október 13-án ráruházott képviselői mandátumot nem kívánja visszaadni. Tiszteletben tartja a választók akaratát. A képviselői mandátumával a kerületi lakosság érde­keit kívánja szolgálni a továbbiakban is.”

Tegnap Kispesten egyébként is élénk közélet zajlott: az alakuló ülés előtt Gajda Péter a Budapestet lebénító Erdoğan feleségével látogatott óvodát, és fotózkodott kisgyerekekkel, nagy vidáman (ezt jobb körökben egyébként politikai pedofíliának hívják). A polgármester ehhez annyit fűzött hozzá: Kispestet 10 éve testvérvárosi kapcsolat köti Isztambul-Pendikhez. Emine Erdoğan látogatása alkalmából több mint 10 millió forintot vitt ajándékba.