Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék egységes támogatásáról biztosította Németh Angélát a XV. kerületi kampányzárón

Ez a cikk több mint 4 éves.

XV. kerület Ahogyan egyik előző posztunkban is beszámoltunk róla, a XV. kerületben ma tartotta az ellenzéki összefogás a kampányzáróját, némi közösségi főzéssel egybekötve.

Gyurcsány Ferenc kóstolgat. Fotó: Mérce

Először Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt szólalt fel: ő felhívta a figyelmet arra, hogy ez a kerület már megtapasztalhatta, milyen a fideszes vezetés, ugyanis tegnapig nem volt költségvetésük, valamint arra is emlékezetetett, hogy a kerület kormánypárti jelöltjét, Pintér Gábort a nyáron becsületsértésért ítélték el – a bíróság szerint a politikus ugyanis nem méltó módon beszélt egy rákospalotai roma nővel. Szerinte ebből is látszik, hogy a kormánypárt hatalmi törekvéseit a kerület érdeke elé helyezi.

Arra bíztatott, hogy holnap egy másik politika mellett tegyenek voksot: amellett, amely nem megosztani akar, hanem egységesíteni; és ami a nagy szavak helyett az apró tetteket részesíti előnyben.

Hozzátette: ma mind a 23 kerületet meglátogatja.

Karácsony Gergely, beszéde előtt. Fotó: Mérce

A soron következő Magyar Görgy ügyvéd szerint a jelenlegi uralkodóosztályt oda kell küldeni, ahová való; és aki fiatal lányokkal akar táncolni az Adrián, az maradjon is ott. A 70 ezer embert megmozgató előválasztást komoly politikai innovációnak tartotta, majd arról számolt be, hogy mindenképpen ellenőrizni fogják a szavazatszámlálást.

„Valószínűleg nem Puzsér úr és Berki úr lesznek azok, akik le tudják váltani Tarlóst: egy, csak egy maradhat és ő Karácsony Gergely!”

Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom elnöke arról mesélt: ő a kerületben született, apjának is itt volt trafikja, amely egészen negyven évig üzemelt, ám a fideszes önkormányzat elbontotta, arra hivatkozva, hogy „nem illik a városképbe”. Szerinte ez jól mutatja a kormánypárt országos tendenciáját: a Fidesz elvesz, de nem ad cserébe semmit. Székely úgy gondolja, Németh Angéla nem véletlenül lett tavaly polgármester: 20 éve dolgozik a kerületért, ismeri az emberek mindennapjait, végigjárta már azt a folyamatot, amit egy város vezetőjének kell.

A következő felszólaló Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője volt, aki azzal kezdte, hogy 24 óra múlva egy új, szebb Budapestért járulunk majd az uránákhoz. Ha szavazunk, még elérhetjük, hogy egy olyan város legyen, ahol beton helyett fák, szorongás helyett pedig szabadság van – és talán a fiatal értelmiségiek tömeges külföldre költözését is megakadályozhatjuk. Ők ugyanis azért mennek el nyugatabbra, mert Európát keresik: ezt kell nekünk újra megteremtenünk. Arra bíztat: legyen olyan az ország, mint a XV. kerület, amely Németh vezetése alatt a nyugalom pici szigete lett.

„Egy politikus csak a néppel együtt lehet sikeres: ezt Karácsony Gergely és Németh Angéla tudják, ám Tarlós István nem.”

Cseh arra bíztatta a szavazókat: olyan várost építsünk együtt, amellyel ő is együtt tud működni az Európai Parlamentben.

Kendernay János, az LMP elnöke szerint Németh Angéla jól bele tud csatlakozni abba az összefogásba, amely egész Budapestet magával ragadja és képes egy élhető, kellemes, zöld kerületért dolgozni. Hozzátette: a klímaváltozást tagadó Fidesz jelöltjeit sürgősen le kell váltani és azokat támogatni, akik a zöld ügyek mellett állnak ki.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő szerint a Fidesz tönkre akarta tenni Németh Angélát, amikor nem szavazta meg a költségvetésüket: ezzel azt akarták bebizonyítani, hogy ha ellenzéki vezetés van, akkor se pénz nem lesz, se fejlesztések nem történnek majd. Nincsen ugyanis két Fidesz: Borkai esete nem egyedi, hanem egy jellemző tendencia. Kunhalmi szerint Németh Angéla ez ellen a kormánypárt ellen egyszerre állította a pártokat és a civil szervezeteket csatasorba, utóbbiak között pedig még olyanok is akadtak, akik sosem politizáltak még.

„El kell menni szavazni, a központi, erős NER hatalmat le kell törni. Ha most tudunk új politikát csinálni, akkor ’22-ben új országot is tudunk majd csinálni.”

Kunhalmi után Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: igencsak egyszerű dolgokat kívánunk most magunknak, illetve valamennyi magyarnak: azt, hogy úgy engedjenek élni, ahogyan szeretnénk, úgy szerethessünk, ahogyan akarunk, a gyerekeinket pedig úgy oktathassuk, ahogyan kívánjuk. Szerinte nem nagy kívánságok ezek, ám csak az ellenzék képes ezt képviselni. Két dolgoból nem engedne: először is, hogy senkit hátrány soha ne érhessen azért, mert ennek vagy annak a fia vagy lánya, illetve senki egy forintot ne vehessen el a közösből. Gyurcsány szerint hatalmas utat tett meg az ellenzék: olyanok dolgoznak együtt, akik egy évvel ezelőtt még szóba sem álltak egymással. Ezt országosan is el kell érni, ellenzéki alternatívát kell nyújtani mindenhol.

„Vagy Orbán, vagy a demokratikus Magyarország. Vagy Orbán, vagy Európa.”

Utolsóként maga Németh Angéla, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje lépett fel a színpadra – rögtön fel is hívta maga mellé képviselőtársait, majd név szerint bemutatta őket, hogy az összegyűltek lássák, holnap kire szavaznak még. Azzal fejezte be:

reméli, hogy holnaptól kezdve öt éven keresztül ők irányíthatják majd a kerületet.

Németh Angéla és Gyurcsány Ferenc eszegetnek. Fotó: Mérce

Címlapkép: Fotó: Mérce