Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még tél sincs, de már két kihűléses halálesetet regisztráltak Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Éppen csak hidegebbre fordult az idő, de már most két, kihűléses haláleset történt Budapesten. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) arra szólítja fel a kormányt, hogy cselekedjen időben, még mielőtt több ember esne áldozatául a hidegnek.

Arról, hogy a hajléktalanságot kriminalizáló, a „köztéren életvitelszerűen tartózkodást tiltó”, 2018. október 7-én hozott Alaptörvény-módosítás után sem vonultak be sokkal többen hajléktalanszállóramár többször is írtunk. Egy, a Február Harmadika Munkacsoport által készített felmésérből pedig az is kiderült: Budapesten egyre csak nő a hajléktalanság, a törvénynek meg mindössze annyit köszönhetünk, hogy az aluljárókból, megszokott helyeikről a büntetés miatti félelemből elvándoroltak az emberek, így az őket ismerő szociális munkások nehezebben tudnak nekik segíteni.

Az MSZF ebből arra a következtetésre jutott: a tiltás és az adminisztratív szabályozás nem alkalmas eszköz az évről-évre ismétlődő, tömeges fagyhalál elkerülésére.

Sem a hajléktalanság, sem a szegénység problémája nem oldható meg hatósági eszközökkel, hanem „csakis politikai akarattal lehetne megszűntetni.”

Az MSZF közleménye egy kimutatást is tartalmaz, amelyben leírják: az elmúlt öt évben, 760 magyar szenvedett fagyhalált, a rendszerváltás óta pedig több, mint 8 ezer. Azt is megjegyezték: a Központi Statisztikai Hivatal 2017-ig terjedően több fagyhalál esetről számolt be, mint amennyiről az MSZF tud.

Arra is felhívták a figyelmet: nem csak a fagy okozhatja a szervezet kihűlését, egy legyengült fizikumú ember számára a „viszonylagos hideg” is végzetes lehet.

Hogy hogyan segíthetünk a hidegben hajléktalan embertársainknak, arról ide kattintva olvasható A Város Mindenkié csoport alapos és fontos összefoglalója.

Címlapkép: Illusztráció, Buda Környéki Televízió, Facebook