Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hárman fagytak meg a hajléktalanságot büntető törvény életbe lépése óta

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az „életvitelszerű közterületi tartózkodást” tiltó törvény hatályba lépése óta, azaz az elmúlt bő egy hétben három halálos áldozata is volt az éjszakai hidegnek – írja közleményében a Magyar Szociális Fórum (MSZF). A szervezet statisztikája szerint ezzel hétre emelkedett azoknak a száma, akik az idén szeptemberi hideg éjszakák óta fagyhalált szenvedtek.

Az MSZF szerint ez az adat is azt bizonyítja, hogy az új törvény a legkevésbé sem oldja meg a hajléktalanproblémát.

A hajléktalanságot nem lehet tiltással megoldani, a szegénységet nem lehet rendőri eszközökkel felszámolni – szögezi le az emberjogi szervezet -, emlékeztetve arra, hogy a kormánynál következetesen süket fülekre találnak javaslataik a társadalmi probléma megoldásáról.

A szervezet egy korábbi korábbi közleményéből kiderül  – amint azt korábban mi is megírtuk –, hogy a fagyhalál 2017-2018-as fűtési szezon alatt kétszáz áldozatot szedett. 2005-2018 között 3063-an haltak meg hypothermiában, a rendszerváltás (1990) óta pedig több mint 8 ezren.  Ezt az adatot csak az után adta ki a magyar állam, hogy a bíróság a Város Mindenkié (AVM) társadalmi szervezet keresetére a bíróság kötelezte erre. Az egy évvel korábbi adatokat, még csak most nyárra sikerült kiperelni a rendőrségtől .

Az MSZF-et a kormány 190 áldozatról tájékoztatta a vonatkozó időszakban. Ők ugyanezen időszak alatt 203 esetről értesültek, míg a Központi Statisztikai Hivatal (a legutóbbi kutatásai alapján) 2016-ban 238 esetről tudott beszámolni.

 

A Magyar Szociális Fórum egyúttal támogatásáról biztosította azt a petíciót, amelyet „Ügyvédek tiltakozása a hajléktalanság kriminalizálása ellen” címmel tettek közzé, és eddig már több mint kétezren írtak alá, és amelynek elindításáról a Mérce is beszámolt.

A kezdeményezéshez azóta bírók is csatlakoztak.

A petícióban leszögezik: sem a rendőrség, sem a büntető igazságszolgáltatás nem arra való, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszer, a bajba jutott embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját. „A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet” – áll a felhívásban, amelyet Dr. Ésik Sándor ügyvéd indított el.

Az ügyvédek a petícióban a törvény felfüggesztését sürgetik ártatlan emberek elítélése és szegénységük okán történő megalázása miatt, és arra szólítják fel a bírókat, ne jussanak el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottot kelljen hirdetniük, mert embereket ítélnek el szegénységük miatt.

Fotó: Egy mondat. Demonstráció a hajléktalanságban élők védelmében. / Csoszó Gabriella