Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legutóbbi télen 120 polgártársunk fagyott meg

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Város Mindenkié csoportnak (AVM) ezúttal per nélkül sikerült hozzájutnia a legutóbbi fűtési szezon (2017 október-2018 március) kihűléses halálozásokat mutató számadataihoz. Mint mi is hírt adtunk róla, az egy évvel korábbi adatokat csak most nyárra sikerült kiperelni a rendőrségből, az igénylést ráadásul először azzal utasították vissza, hogy ők nem is rendelkeznek ilyen adatokkal.

A tavalyi tél is lesújtó számokat mutat. Összesen (hatóságok által valószínűsíthetően és bizonyosan) 120 ember vesztette életét kihűlés miatt akkor Magyarországon. Közülük 74-en magánterületen, tehát legvalószínűbb esetben saját lakásukban fagytak halálra.

Ez az adat a Város Mindenkié közlése szerint bár némi visszaesést mutat a statisztika az egy évvel korábbiakhoz képest (akkor összesen 180-an fagytak meg), az otthonukban kihűlt emberek aránya (62%) nagyon hasonló maradt.

A szervezet a hajléktalan emberek hatósági üldözése helyett átfogó szociális és lakáspolitikai intézkedéseket szorgalmaz a fagyhalál felszámolása érdekében. A legutóbbi, sorozatban eddig hetedik Alaptörvény-módosításba csempészték bele most júniusban a „közterület életvitelszerű használatának” tilalmát, ezt a döntést az AVM már javaslati fázisában élesen kritizálta. Szerintük

„a tömeges lakásszegénység felszámolásának útja az átfogó lakáspolitika kialakítása, ami kiterjedt szociális bérlakás-rendszerrel és érdemi lakhatási támogatásokkal megakadályozza a hajléktalanná válást, és megfizethető lakhatást biztosít a társadalom legsérülékenyebb tagjai számára. Ezzel nemcsak a kihűléses halálesetek száma csökkenne, hanem az általános létbizonytalanság, a lakhatási szegénység és a hajléktalanság is.”

Forrás: avarosmindenkie.blog.hu

Felháborítanak a tömeges kilakoltatások, az albérletárak, hogy Magyarországon lakni lassan luxus? Gyere el te is A Város Mindenkié csoport 8. Lakásmenetére, szeptember 29-én délután 3-kor a Liszt Ferenc térre, és követeljük együtt, hogy végre az emberekért cselekedjenek a politikusok!
Az eseményről ide kattintva olvashatsz többet.