Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetlen ábra megmutatja, miért is értelmetlen a hajléktalan embereket büntető alkotmánymódosítás

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnapi hír, hogy a fideszes Bajkai István szorgalmazására a kormány az Alaptörvénybe írhatja az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát. A kormánypárt már 2013-ban is Alaptörvénybe foglalta, hogy büntethető legyen a hajléktalanság, a szabálysértési törvénybe is bekerült, majd sok önkormányzat rendeletben jelölt ki „hajléktalanmentes övezeteket”. A tavaly 72,65 millió forint jövedelmet elkönyvelő Bajkai javaslatának újdonsága tehát az, hogy a hajléktalanság büntethetőségét most már nem csupán egyes közterületen, hanem mindenhol alkalmaznák.

A Város Mindenkié (AVM) csoport által készített összesítésből jól látszik, hogy miért is teljesen elhibázott a hajléktalanság büntetéssel való „kezelése”. Bár 2013 óta a rendőrségnek lehetősége van bírságolni a fedél nélkül élő embereket, az elmúlt másfél évben egyetlen szabálysértési eljárás sem indult ilyen jogcímen.

Forrás: A Város Mindenkié, a Belügyminisztérium Iratkezelési és Adatvédelmi Főosztályának az adatai alapján.

Vagyis a hatóságok már most sem élnek a lehetőséggel, hiszen az intézkedés teljesen értelmetlen lenne.

Mit tehetett ugyanis egy hajléktalan ember, ha megbírságolták amiatt, hogy közterületen tartózkodik? Mivel nincs hová hazamennie, maximum átvándorol máshová, de a probléma nem oldódott meg.

Az ábrából jól látszik, hogy Bajkai javaslata teljesen értelmetlen. Ahogy az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor az Indexnek rámutatott, az alkotmánymódosítás

„körülbelül olyan kísérlet lenne, mintha az egészségügyben tiltanák be, hogy az emberek megbetegedjenek.”

A betegséget sem lehet az Alaptörvény útját betiltani, hanem minőségi egészségügyi ellátással kell kezelni, ugyanígy a hajléktalanság kezelésére sem alkalmas a jogi betiltás. Helyette átfogó szociál- és lakáspolitikára van szükség, kiterjedt hajléktalanellátó rendszerrel, megfizethető lakhatást biztosító szociális bérlakásprogrammal és a fedél nélkül élő emberek fizikai és mentális problémáit kezelő hozzáértő szociális munkával – ahogy azt Misetics Bálint, az AVM aktivistája kifejtette a Mércén.