Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

31 ember fagyott meg a hajléktalantörvény életbe lépése óta

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Szociális Fórum adatai alapján harmincegyen fagytak meg a hajléktalantörvény életbe lépése óta.

A szeptemberi hideg napok és december 20. között összesen 38-an hűltek ki végzetesen fűtetlen lakásukban, a szabad ég alatt és kórházban, illetve kórházba szállítás közben, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Az MSZF tájékoztatása szerint október 15-ig, a hajléktalantörvény kihirdetéséig heten, azóta pedig 31-en szenvedtek halált hypothermia következtében.

A múlt év azonos időszakában 48-an szenvedtek fagyhalált Magyarországon.

És bár persze mondhatnánk erre azt, hogy tessék: kevesebben haltak meg, amióta az életvitelszerű közterületen tartózkodást tiltja a törvény – csakhogy a helyzet nem ennyire egyszerű. Tavaly ugyanis októberben és novemberben is hidegebb volt, mint idén, vagyis most a téli időszak enyhébben kezdődött.

Ami viszont semmiképp sem ad bizakodásra okot, az az, hogy idén a december hidegebbnek ígérkezik, mint amilyen tavaly volt. Ráadásul november végén hirdette ki a kormány a tűzifa támogatás odaítélésének feltételeit, amelyek finoman szólva sem a rászorulóknak kedveznek. A tűzifa ára pedig egyre nő.

A kihűlés elsősorban az időseket, a gyerekeket és a betegeket veszélyezteti, saját, fűtetlen lakásukban pedig évről évre csaknem ugyanannyian halnak meg a hideg miatt, mint az utcán. A hideg időszakon belül is két kiemelten veszélyes szakasz van: a tél eleje, amikor az emberi szervezet még nincs megfelelően felkészülve a hőmérséklet csökkenésére, illetve a tél vége, amikor az elfáradt szervezet már nem képes védekezni a hideg ellen.

Minderről azonban csak az MSZF adataiból tudunk tájékozódni, a magyar kormány ugyanis következetesen titkolja évek óta, hogy hány ember hal meg telente kihűlés miatt.

Miközben azt azért jegyezzük meg: a szociális védőháló katasztrofális állapota, a családtámogatási rendszer visszásságai, a kormány lakáspolitikája, a hajléktalan ellátórendszer forráshiányos helyzete mind-mind (és még sok más) közrejátszanak abban, hogy ma Magyarországon telente százak halnak meg pusztán az egyébként előre sejthető hideg miatt. Ehhez képest Lázár János korábban meggyőződéssel állította, hogy

a kihűlésekben állami felelősség szerinte nincs.

A kihűlés az egyik legméltatlanabb halál, hiszen bőven lehetne mit tenni ellene, például az államnak is. De ha már az állam nem tesz meg mindent, hogy megvédje az embereket, akkor legalább mi figyeljünk oda egymásra. Azokra is, akik az utcán élnek, és azokra is, akik saját otthonukban laknak ugyan, de nehéz körülmények között.

Hogy hogyan segíthetünk a hidegben hajléktalan embertársainknak, arról ide kattintva olvasható A Város Mindenkié csoport alapos és fontos összefoglalója.