Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adminisztratív eszközökkel akadályozza a tűzifa támogatás igénybevételét a kormány

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden hirdette ki a kormány a tűzifa támogatás odaítélésének feltételeit, ismerteti az MFOR  cikke. A tűzifa támogatás a rezsicsökkentés része, bár alapvető támogatási forma kellene hogy legyen, hiszen átalában a legszegényebbek fűtenek fával.

A tűzifa támogatás összege 12 ezer forint családonként, és a kormány elég furcsa feltételeket szabott az igénybevételéhez, amely nem a rászorultsági elvet támogatja:

  • a támogatásból csak azok a háztartások részesülhetnek, amelyek 2018. október 15-ig igénybejelentést tettek;
  • a támogatást nem lehet a tüzelő kiszállítási díjára fordítani, azt saját zsebből kell fizetni;
  • nem veheti igénybe a támogatást olyan, aki az egyéb fűtési módokra már kapott támogatást.

Tehát az intézkedés rögtön kizárja azokat, akik nem voltak elég figyelmesek a tájékoztatók kapcsán, de megnehezíti például azok helyzetét is, akik nem rendelkeznek kocsival, hiszen nekik magasabb önköltségen kell hazaszállítaniuk a fát. Nyilván a 12 ezer forintos összeg is a leginkább rászorulóknak kevés, hiszen ez nem elegendő a teljes téli fűtésigény fedezésére. Azt pedig, hogy más támogatást kaptak-e, a katasztrófavédelem ellenőrizheti.

Az MFOR leírta azt is, mennyit és kik kaphatnak ebből a támogatási formából:

„2886 településen összesen 4 465 440 000, azaz közel 4,5 milliárd forintot osztanak szét. Ezáltal 372 120 háztartás jut hozzá a támogatáshoz. A pénzt az Országvédelmi Alapból, illetve a helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai terhére teremti elő a kormány.

A legtöbb támogatásra jogosult lakosa két Hajdú-Bihar megyei városnak, Hajdúböszörménynek, illetve Debrecenek van, ide 25,3 illetve 24 millió forint támogatás jut összesen. Az országban egyébként mintegy 800 ezer háztartás igényelhetné ezt a támogatást, de csak kevesebb mint felük jelezte határidőn belül igényét.”

(MFOR)
Címlapkép: pixabay.com