Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tüzelőre költhető rezsicsökkentés még meg se érkezett, a jó minőségű tűzifa már elfogyott

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor márciusban tett közzé egy videót Facebook-oldalán, melyben bejelentette, az extrém hideg időjárás miatt megnőtt a családok gázfogyasztása, ezért a kormány minden háztartás gázszámlájából jóváír 12 ezer forintot, ez az úgynevezett téli rezsicsökkentés.


A gázrendszerrel el nem látott falvak háztartásai számára 12 ezer forintos készpénzes kifizetést ígért a kormány, az egyéb fűtőanyagot használóknak pedig 12 ezer forint értékű tűzifát, szenet, palackos vagy tartályos propán-butángázt, fűtőolajat, illetve brikettet.

A tavasszal bejelentett téli rezsicsökkentésre a KSH adatai szerint az előzetesen becsült 800 ezer háztartás helyett ennek körülbelül csak a fele jelentkezett be, ezért a program a korábban becsült 10 milliárd helyett nagyjából csak 5 milliárd forintot igényel – tudta meg a Népszava Schmidt Jenőtől, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökétől. A kormányhatározat szerint a kormány nem vállalja a tüzelőanyagok kiszállítását, így a kereskedőknél beváltható „bónt” állítanak ki.

A kedvezménynek azonban még mindig se híre se hamva annak ellenére, hogy Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára korábban azt mondta, a hideg idő beköszöntéig tüzeőhöz juthatnak az igénylők.

A hideg itt van, a tüzelő, illetve a készpénzes kifizetés pedig azóta sincs sehol.

A Belügyminisztérium legutóbb arról informálta a Népszavát, hogy összesítették a benyújtott igényeket, és majdnem egy hónapja elküldték azokat a kormány számára, a TÖOSZ elnöke szerint azonban azóta sem történt előrehaladás.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, Gödöllő polgármestere is megerősítette, hogy a város önkormányzata nem kapott még visszajelzést a Belügyminisztériumtól a beküldött igénylések ügyében.

Schmidt azt is elmondta a lapnak, az igényt benyújtók 80 százaléka tűzifát igényelt, a bónokat pedig jövő év végéig lehet beváltani, ami azért „szerencsés”,

mert már nem kapható jó minőségű tűzifa, így a kedvezményt leginkább egy év múlva lesz érdemes beváltani.

A 12 ezer forintos támogatás egyébként egy átlagos családi ház tüzelőköltségének körülbelül öt százalékát állja, de jövőre ugyanebből az összegből már kevesebb tüzelő fog kijönni, a tüzelőárak ugyanis évről-évre emelkednek.