Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar határőrség különösen brutálisan bánik a menekültekkel a Frontex szerint

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Frontex Európai Uniós közös határvédelmi szerv belső jelentése szerint a magyar, bolgár és görög határőrök különösen brutálisan bánnak az országba érkező menekültekkel – írja a HVG.

A jelentés szerint – mely azt is felveti, hogy a Frontexnek meg kellene szüntetnie az együttműködést a nem megfelelő, embertelen gyakorlatokat alkalmazó nemzeti határvédelmi erőkkel – előfordul, hogy a közös szerv munkatársai sem tartják be az előírásokat, valamint nem lépnek fel, mikor kollégáik részéről jogsértéseket tapasztalnak.

A jelentés a német Tagesschaun keresztül szivárgott ki, és a benne foglaltak szerint a magyar határőrök

kutyákat uszítanak menekültekre, valamint könnygázzal is fellépnek a menedékkérőkkel szemben,

embereket erőszakkal kísérnek vissza a határ másik oldalára, sőt, a jelentés szerint az is előfordult, hogy egy marokkói menekülttől 150 eurót elloptak a magyar hatóságok.

A kiszivárgott jelentés mellett arra is érdemes emlékezni, hogy a magyar hatóságok rendszeresen éheztetik az embereket a röszkei tranzitzónában, ami miatt a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság rendszeresen elmarasztalja Magyarországot, ahogy a határon lévő „börtönóvoda” is hagy maga után kívánnivalót emberiességi szempontból.

Ugyanakkor a Frontex működését is bőven illetheti kritika: ahogy a Guardian beszámol róla, az EU szárazföldi és vízi határait védő szervezet a Földközi-tengeren immár nem menekültek mentésére alkalmas hajókkal járőrözik, hanem személyzet nélküli automata kisrepülőkkel. Többek között olyan, izraeli fejlesztésű Heron drónokkal melyek mentésre egyáltalán nem alkalmasak, mindössze valósidejű megfigyelésre, azonban fegyverekkel is felszerelhetők.

A drónprogramra eddig 95 millió fontot, vagyis nagyjából 33,8 milliárd forintot költött az EU.

Miközben pedig az EU-s országok hatóságai az embermentők vegzálásával vannak elfoglalva, az EU drónjai a Líbia előtti vizeket, a világ leghalálosabb tengeri régióját monitorozzák – miközben az EU tavaly augusztus óta egyetlen esetben sem hajtott végre mentőakciót a régióban.

Erik Marquardt, német zöldpárti EP-képviselő elmondta,

„semmiféle kötelezettség nincs arra, hogy a drónokat életmentő felszereléssel lássák el és mentőakciókat hajtsanak végre velük. Ahhoz hajókra van szükség, és a hajók azok, amik jelenleg hiányoznak.”

Idén a Földközi-tengeri útvonalon érkezők halálozási aránya a néhai kettőről tizennégy százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a valószínűsített 8.362 emberből, akik megpróbálkoztak Európába jutni, idén eddig 567-en vesztek a tengerbe.

Címlapkép: a „röszkei összecsapás”
via HVG / Guardian / Tagesschau