Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb mentőhajó kötött ki Salvini tiltása ellenére Olaszországban, a kapitányát bűncselekménnyel vádolják

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mediterranea olasz civil szervezet Alex nevű mentőhajója 50 emberrel a fedélzetén szükségállapotot hirdetett ki, és Matteo Salvini olasz belügyminiszter tiltása ellenére kikötött Lampedusa szigetén – közölte a szervezet Twitteren.

A hajó kapitánya szombat délután döntött úgy, hogy a fedélzeten lévők romló egészségügyi és higiéniás állapota miatt a tiltás ellenére is partra viszi az embereket. A mentőhajót egy olasz hadihajó és egy járőrhajó kísérte.

Miután megérkeztek a kikötőbe, még órákig nem hagyhatták el a menedékkérők a hajót, végül ezt késő estére engedélyezte az olasz Guardia di Finanza vámhatóság a hajó kisajátításával és a kapitány elleni nyomozás elindításával együtt, „illegális bevándorlás elősegítésének” a gyanújával. A szervezet azt a sajtóértesülést azonban cáfolta, hogy a hajó teljes személyzete ellen eljárást indítottak volna.

Salvini szerint felajánlottak a mentőhajónak 400 liter vizet, amit azonban helyhiányra hivatkozva elutasítottak. „Elutasították az ivóvizet, hogy kihirdethessék a szükségállapotot…nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni” – mondta a belügyminiszter.

A hajót fogadták volna Valettában, azonban a kapitány nem kockáztatta meg a hosszabb utat a fedélzeten lévők egészségügyi és higiéniai állapota miatt. A szintén a nyílt vizeken várakozó Sea-Eye német segélyszervezet mentőhajója, amely 65 menekülttel, köztük 39 kiskorúval várt az olasz partok előtt, hogy kiköthessen, úgy döntött, inkább Málta felé indul, mielőtt náluk is rosszabbra fordulna a helyzet.

Korábban írtunk róla, hogy a Sea-Watch menekültmentő civil szervezet egyik holland felségjelű hajója június 29-én, 14 napi várakozás után áttörte a Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnökhelyettes által elrendelt tengeri vesztegzárat, hogy vízből kimentett, 53 menekült utasát partra tegye.

Lampedusa szigetére érkezve a helyi olasz csendőrök a hajó kapitányát, Carola Racketét azonnal őrizetbe vették, hajóját pedig a partiőrség elkobozta. Rackete előzetes letartóztatását végül július másodikán nem találta megalapozottnak és megszüntette Agrigento város vizsgálóbírája, de július 9-én újra kihallgatják majd.

A Sea-Watch alapító tagjával, Ruben Neugebauerrel, még januárban készítettünk interjút, amely itt olvasható.

(Leggilo)

Címlapkép: Twitter / @dinamopress