Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabadon engedték az olasz hatóságok a menekülteket mentő német hajóskapitányt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem találta megalapozottnak Agrigento város vizsgálóbírája Carola Rackete német hajóskapitány olaszországi előzetes letartóztatását. Rackete, aki most szabadon távozhat, a Sea-Watch menekültmentő civil szervezet egyik holland felségjelű hajójával június 29-én, 14 napi várakozás után áttörte a Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnökhelyettes által elrendelt tengeri vesztegzárat, hogy vízből kimentett, 53 menekült utasát partra tegye.

Azonban Lampedusa szigetére érkezve a helyi olasz csendőrök Racketét azonnal őrizetbe vették, hajóját pedig a partiőrség elkobozta.

Alessandra Vella a letartóztatás megszüntetését azzal indokolta, hogy a Belügyminisztérium határzár-rendelete jogilag egyértelműen ellenséges szándékú hadihajókra értelmezhető. Mentőakciókra azonban egyáltalán nem alkalmazható, ezért az engedély nélküli partraszállást is máshogyan kell megítélni, mint amire a rendelet hatálya vonatkozna.

„Az ilyen rendelet békeidőben kifejezetten csak a csempészekre vonatkozik, mentőakciókra nem.”

-hangsúlyozta.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a 31 éves Rackete szabadon engedésére további fenyegetőzéssel reagált, szerinte életveszélyes volt a mentőakció, igaz, ő csak az olasz partiőrség embereinek életét féltette:

„most visszatérhet az ő Németországába. De garantálom, hogy ott hasonló helyzetben nem lesznek ilyen jószívűek egy olasz nővel, aki német rendőrök életét veszélyezteti.”

Salvini belügyminiszterként egyúttal ki is utasította Racketét Olaszországból.

Rackete hosszú veszteglés után, június 26-án döntött úgy, hogy olasz felségterület felé fordítja a hajót. A június 12-én végrehajtott mentőakció után ugyan a líbiai partiőrség figyelmeztette, hogy forduljon vissza Líbia felé, de a köztudottan polgárháború pusztította észak-afrikai országot Rackete – a nemzetközi hajózási szabályokkal egyébként összhangban -, nem ítélte békésnek.

Rackete a döntés után este elhagyhatta agrigentói őrizetét, aktivista társai a Sea-Watchnál azt nyilatkozták, most Palermóban várnak rá.

Salvini tavaly nyáron már rákényszerítette az SOS Méditerranée civil szervezet által üzemeltetett Aquarius hajót, hogy lemondjon arról, hogy Olaszországban tegye partra menekült utasait.

Pedig éppen a Földközi-tenger az az EU-s határszakasz, ahol most már tartósan, minden évben több ezer menekülni vágyó veszik hullámsírba, az EU-s tagállamok antihumanitárius menekültpolitikája következtében.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai alapján az útrakelők számára megnégyszereződött a halál kockázata. Az IOM becslései szerint tavaly 2 299 ember veszett a Földközi-tengerbe, miközben kontinensünkre próbált jutni, idén június 27-ig pedig legalább 597 felnőtt és gyerek lelte halálát Európa kapujában.

(Il Fatto Quotidiano)

Címlapkép: kenneth roth, twitter