Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb mentőhajó indult el Olaszország felé, Salvini megtiltotta, hogy kikössenek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jelenleg Olaszország legdélibb szigete, Lampedusa előtt várakozik nemzetközi vizeken a Sea-Eye német segélyszervezet mentőhajója 65 menekülttel, köztük 39 kiskorúval, hogy kiköthessen – írja a Süddeutsche Zeitung.

A hajó, amit egy Alan Kurdi nevű, 2015-ben vízbe fulladt szíriai kisgyermekről neveztek el, Líbia partjaitól 34 tengeri mérföldre vette fel az embereket egy gumicsónakból, amelyben összesen 10 liter ivóvíz volt és navigációs eszközük sem volt.

A hajón lévők közül 48 ember Szomáliából, kettő pedig Líbiából származik, az egyik szomáliai elbeszélése alapján 3 éve van úton, három hónap alatt kelt át a sivatagon és egyik barátját agyonlőtték a líbiai határon.

 

Az Alan Kurdi kapitánya értesítette a líbiai, olasz, máltai és német hatóságokat is, kikötési szándékát pedig bejelentette Lampedusára, azonban az olasz Guardia di Finanza a vámhatóság, közbelépett és megakadályozta, hogy a hajó partot érjen.

A líbiai hatóságok ugyan felajánlották, hogy visszafogadják a kimentett embereket, a Sea-Eye azonban közölte, hogy nem fogja őket visszavinni a líbiai „kínzótáborokba”, ahol dokumentáltan kényszermunka, szexuális erőszak és emberkereskedelem áldozatai a menedékkérők.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken leszögezte, hogy a hajó nem köthet ki az olasz partoknál, még abban az esetben sem, ha a rajta lévő menekülteket más országok fogadják be.

Horst Seehofer német belügyminiszter felajánlotta, hogy az emberek egy részét befogadja Németország, a Pro Asyl civil szervezet szerint azonban valódi megoldást csak az eredményezne, ha egy olyan uniós procedúra jönne létre, amely megakadályozza, hogy akár huzamosabb ideig is a nyílt vízen rekedjenek a menekültekkel teli mentőhajók.

Németországban a Seebrücke (Tengeri Híd) nemzetközi mozgalom a mai napra országos tüntetéssorozatot hirdetett, és más európai városokban is csatlakoznak a tiltakozáshoz, amely a menekültek ellen elkövetett jogsértésekre és a mentőhajók kriminalizációrája hívja fel a figyelmet és követeli az európai döntéshozóktól, hogy megoldásokat találjanak.

Az Alan Kurdi mellett egy másik hajó is a nyílt vízen várakozik 50 emberrel a fedélzetén, a lampedusai kikötő előtt. Salvini már tavaly nyáron is rákényszerítette az SOS Méditerranée civil szervezet által üzemeltetett Aquarius hajót, hogy lemondjon arról, hogy Olaszországban tegye partra menekült utasait.

A Sea-Watch menekültmentő civil szervezet egyik holland felségjelű hajója is hasonló sorsra jutott volna, azonban június 29-én, 14 napi várakozás után áttörte a Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnökhelyettes által elrendelt tengeri vesztegzárat, hogy vízből kimentett, 53 menekült utasát partra tegye.

Lampedusa szigetére érkezve a helyi olasz csendőrök a hajó kapitányát, Carola Racketét azonnal őrizetbe vették, hajóját pedig a partiőrség elkobozta. Rackete előzetes letartóztatását végül július másodikán ketten nem találta megalapozottnak és megszüntette Agrigento város vizsgálóbírája, de július 9-én újra kihallgatják majd.

A Sea-Watch alapító tagjával, Ruben Neugebauerrel, még januárban készítettünk interjút, amely itt olvasható.

(Süddeutsche Zeitung, taz, infomigrants)

Címlapkép: Sea-eye / Twitter