Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb menedékkérőket éheztettek a tranzitzónában a magyar hatóságok

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Helsinki Bizottság vészhelyzeti kérésére az Európai Emberi Jogi Bíróság elrendelte, a magyar hatóságok szüntessék meg egy menedékkérő házaspár éheztetését a déli határkerítés melletti tranzitzónában.

A jogvédő szervezet Twitteren azt írta, a 39-es rendelet értelmében ideiglenes beavatkozást kértek a felsőbb bírói szervtől, hiszen az élelem hiánya súlyosan befolyásolta a tranzitban tartott pár egészségi állapotát, hiszen március 19 óta nem kaptak a tranzitban semmiféle élelmet.

A szervezet kifejezte,

idén ez már a negyedik eset, amelynek során ehhez a szabályhoz fordulva kellett a magyar kormányt azonnali intézkedésre bírni az emberi jogsértés megszüntetése céljából.

Az már ismert, hogy tavaly augusztus óta a mostanival együtt immár kilenc éheztetéses üggyel kell szembenéznie a magyar hatóságoknak a tranzitzónákkal kapcsolatban.

A Helsinki az ügy kapcsán azt is kiemeli, hogy Frans Timmermans, az európai Szocialisták és Demokraták frakció csúcsjelöltje csütörtökön a magyarországi jogállamiságot, emberi jogokat és a 7-es cikkes eljárást előkészítését érintő LIBE bizottsági meghallgatáson, Brüsszelben már ismertette és számonkérta a magyar kormány képviselőin az előző éheztetési ügyet, ezzel együtt azonban, úgy tűnik, a magyar rendőrség továbbra sem állt el a gyakorlat alkalmazásától.

A LIBE bizottság a meghallgatás utáni határozatában is kiemelte a magyar déli határon folyamatos emberi jogsértéseket.