Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP szerződést bont Puzsérral, miután a megmondóember visszalép az előválasztástól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 10:30: Az LMP elengedi Puzsér kezét, felmondják a vele kötött szerződést.

A párt részéről Kanász Nagy Máté, a párt ügyvezetője a következő nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„Az LMP Ügyvezető Elnöksége felmondja a Puzsér Róberttel kötött szerződést. Támogatásunk feltétele volt, hogy a jelölt részt vegyen az előválasztásban. Minden továbbiról az LMP a napokban dönt. Határozott célunk, hogy Tarlós Istvánnak egy ellenzéki kihívója legyen ősszel.”

A párt és a jelölt között korábban sem volt felhőtlen a viszony – Puzsér korábban is többször változtatta véleményét azzal kapcsolatban, hajlandó lenne-e részt venni az előválasztáson, azonban a legsúlyosabban talán az mérgezte meg a viszonyt, mikor az EP-választás után úgy nyilatkozott,

mi közöm nekem ahhoz, hogy ők épp összeomlanak?!

mire válaszul Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő kifejtette, elfogadhatatlannak tartja a jelölt viselkedését.

Korábban írtuk:

Hétfő reggel közleményt adott ki Puzsér Róbert ellenzéki főpolgármester-jelölt aspiráns stábja, miszerint a megmondóember a közelmúlt fejleményei okán a korábban hangoztatott állásponthoz képest

mégsem kíván indulni a főpolgármester-jelölti előválasztáson.

Mint írták,

„Gyurcsány és az MSZP ledarálták az előválasztást”.

Puzsér stábja azzal indokolta döntését, hogy az őt támogató Jobbik és LMP összeomlott az EP-választáson, a DK-MSZP-Momentum hármas pedig véleményük szerint nem veszik figyelembe a politikai realitást, miszerint az első két pártra a budapestiek jelentős része nem szavazna.

Emellett úgy látják, ezen pártokat a program helyett a nyerhető pozíciók érdeklik. Mint írják,

„Fél éven át tárgyaltam velük polgármesteri helyekről meg az előválasztás technikai körülményeiről – jelzem, hogy ez idő alatt Budapest jövője kapcsán egyetlen egyeztetésen sem jelentek meg, hiába kezdeményeztem azt minden alkalommal, és hiába ígérték meg a részvételüket minden alkalommal. Csakis a pozíciók érdeklik őket.”

Problémásnak találják továbbá, hogy a többi érintett párt nem támogatja az általuk olyannyira szorgalmazott, repülőjegy-vásárlás egyszerűségű online szavazást, valamint Gyurcsányék tárgyalási stílusát is kritizálták, miszerint azt „Orbán is megirigyelhetné”.

Puzsér azonban mindezek ellenére elindul, a tendenciák alapján az előválasztáson kijelölt ellenzéki jelölt ellen, melyen jelen állás szerint Karácsony Gergely, valamint a Momentum jelöltje fog részt venni.

A Momentum jelöltjét egyébként hivatalosan még nem nevezték meg, azonban egyes források alapján úgy tűnik, a párt XIII. kerületi elnökét, Kerpel-Fronius Gábort indítaná az előválasztáson.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP-P, a DK és a Momentum áprilisban egyezett meg a kerületi polgármesterekről – melyet Puzsér és stábja, valamint az őt támogató pártok nehezményeztek – és bár akkor hagytak nyitott helyeket az LMP-nek, azonban a katasztrofális EP-választási szereplés miatt se ők, se a Jobbik nincsenek tárgyalási pozícióban a jelölti pozíciókat illetően.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán