Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megállapodtak: lesz előválasztás Karácsony és Puzsér között

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hosszas hercehurca után úgy tűnik, sikerült minden érdekelt félnek megállapodnia az előválasztás feltételeiben Budapesten.

Karácsony Gergely és a Sétáló Budapest 2019 (vagyis Puzsér Róbert) is kiadta ugyanazt a közleményt, melyben jelezték, hogy az ellenzéki pártok és civil szervezetek az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójának megszervezésére és lebonyolítására Civil Választási Bizottságot (CVB) hoztak létre.

Mint írják:

„A CVB célja, hogy ősszel Budapesten a lehető legszélesebb körű ellenzéki együttműködés álljon szemben a Fidesz jelöltjével, Tarlós Istvánnal és a NER-el.”

A közlemény szerint a CVB célja, hogy a budapesti választópolgárok a lehető legnagyobb számban vegyenek részt a főpolgármester-jelölti előválasztáson, szavazatukat személyesen és online, több budapesti helyszínen, külső beavatkozástól védetten, szigorú adatvédelmi szabályoknak megfelelően adhassák le.

Úgy tűnik tehát, hogy sikerült a két főpolgármester-jelölt álláspontjait közelíteni egymáshoz: korábban Puzsér ragaszkodott az online szavazás feltételeinek megteremtéséhez, de például kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az aHang alkalmas-e arra, hogy az előválasztást lebonyolítsa (míg az aHang által szervezett egyeztetések közül volt, amit épp Karácsonyék lógtak el), emellett ragaszkodott hozzá, hogy minden kerületben egy, konszenzusos jelöltet indítsanak a Fidesz jelöltjével szemben.

A most kiadott közleményből kiderül, hogy online is lehet majd szavazni, az aHang pedig biztosítja a szervezési munka hátterét. Sőt, még ennél több is:

„Karácsony Gergely leszögezte, hogy álláspontja szerint az előválasztás akkor szolgálja célját, a hatalom embereinek leváltását, egy élő és élhető Budapest kialakítását, ha a folyamat nem veszélyezteti a NER-rel szembeni kampányt, vagyis ha az előválasztás május 27-e és június 30-a között lezajlik.

Puzsér Róbert feltétele, hogy az előválasztás hivatalos kiírásának pillanatában jelölje meg az ellenzék azt a 23 konszenzusos polgármester-jelöltet, akik kihívói lesznek a Fidesz jelöltjeinek a budapesti kerületekben, illetve Puzsér Róbert ragaszkodik ahhoz, hogy még az előválasztás előtt az ellenzéki pártok fogadjanak el egy Budapest-minimumot, az új budapesti várospolitika alapját.”

Vagyis az előválasztásra való felkészülés május 27-én, tehát egy nappal az EP-választás előtt kezdődhet. Hogy a Puzsér által feltételként újfent megjelölt „konszenzusos” polgármester-jelöltek mit takarnak, azt még nem tudni, az biztos, hogy az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt korábban is ragaszkodott ehhez a kritériumhoz, és így sérelmezte, hogy a kerületekben olyan megállapodások születtek, amelyekből ezen két párt látványosan kimaradt (sőt, még egy listát is közzétett, amelyben sorra vette, az eddigi jelöltek közül kit tudna és kit nem tudna támogatni) – április elején egyébként épp ezért is jelezte, hogy felfüggeszti az előválasztásban való részvételét.

A kerületi leosztásból egyébként volt feszültség a Momentumnál is – erről itt írtunk bővebben, az előválasztás előzményeiről pedig itt lehet bővebben olvasni.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd