Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony szerint akkor is lesz budapesti előválasztás, ha Puzsér nem akarja

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Hang birtokába került az a levél, amelyben Puzsér Róbert kampánystábja közli Karácsony Gergely stábjával, egyelőre nem vesznek részt azokon a tárgyalásokon, amelyeken az ellenzéki főpolgármester-jelöltségről kiírandó előválasztás menetéről van szó. Frissítés: Karácsony a Facebookon reagált Puzsérék levelére:

Budapesti előválasztás lesz. Méghozzá olyan feltételek mellett, amiről Puzsér Róberttel korábban megállapodtunk. Nekem nincsenek feltételeim. Aki jön az jön, aki nem az nem. A kerületi indulásokról pedig csak azokkal a pártokkal tudunk további egyeztetéseket folytatni, akik elfogadják, hogy az előválasztás győztesét, a budapestiek jelöltjét támogatják a főpolgármester-választáson.

 

Korábban írtuk: A Magyar Hang csak részleteket közölt a levélből, amely szerint a hétvégén bejelentett polgármesterjelölti megállapodás, amelyben az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd állapodtak meg budapesti polgármesterjelöltjeikről, elfogadhatatlan Puzsérék számára.

Puzsérék levele szerint a Jobbik kihagyása ellentétes a választói akarattal, az országos trendekkel és a szóbeli megbeszéléseikkel.

Felemlegetik azt a tavaly év végén általuk, illetve a budapesti MSZP-elnök Molnár Zsolt által aláírt megállapodást is, amely kimondja: „olyan megállapodásra van szükség egy összellenzéki főpolgármester-jelölt vezetésével, amely minden kerületben elsöpri a Fidesz uralmát”.

Puzsérék a korábbi megállapodás felrúgásának tekintik, hogy a megállapodott pártok csak az LMP-nek ajánlottak polgármesteri helyeket, a Jobbiknak nem. Puzsérék azt is nehezményezik, hogy a DK 6 míg az LMP csak 3 polgármesteri helyet kapott volna a megállapodás szerint (végül az LMP nem tudott megállapodni a másik 4 párttal, így a bejelentés után 2 jut nekik).

Puzsérék végül azt kérik, Karácsony Gergely vonja vissza nyilatkozatát, amellyel a hétvégi megállapodást támogatnák, és nyissák újra a budapesti ellenzéki tárgyalásokat úgy, hogy azon már az LMP és a Jobbik is részt vesz.

A Magyar Hang szerint Puzsérék azt is kikötötték, ha újra is kezdik az előválasztásról a tárgyalásokat, azt is csak úgy teszik, ha azon az LMP és a Jobbik képviselője is részt vehet.

Még decemberben állapodott meg az MSZP budapesti elnöke Molnár Zsolt, Karácsony Gergely és Puzsér Róbert arról, hogy az EP-választás után előválasztáson mérettetik meg magukat a polgármester-jelöltek. A megállapodás célja az volt, hogy csupán egy főpolgármester-jelölt álljon szembe Tarlós Istvánnal. Bár korábban mind Puzsér Róbert, mind Karácsony Gergely felvetette, hogy a kerületi polgármesterekről is döntsön előválasztás, végül ebben nem állapodtak meg.

A 4 megállapodott ellenzéki párt sajtótájékoztatóján egyébként elhangzott, az LMP-t várják a megállapodásba.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd