Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

52 éves cégvezetővel szállhat be a Momentum a budapesti előválasztásba, Karácsony örül az újabb indulónak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A publikum számára eddig viszonylag ismeretlen momentumos politikus indulhat Budapesten a főpolgármesteri címért – értesült az Azonnali több forrásból. A portál úgy tudja, az EP-választáson majdnem tíz százalékot elért párt nem külsős celebbel, hanem saját soraiból érkező emberrel száll be a budapesti előválasztás második fordulójába, amelyen eddig Karácsony Gergely és Puzsér Róbert jelezte indulását.

A Momentum küldöttgyűlése vasárnap estig szavaz a jelölt személyéről, az Azonnali információ szerint egy párton belül igen aktív és ismert férfi lehet a jelölt, akinek személyét hivatalosan hétfőn fogják bejelenteni. A felröppent pletykákkal ellentétben tehát nem Szél Bernadettet küldi ringbe a liberális párt.

Frissítés 12:55 – Németh Gyöngyvér, a Momentum sajtóreferense, az Index kérdésére megerősítette, hogy a párt saját jelölttel száll be a főpolgármesteri előválasztásba. Mint fogalmazott: „a Momentum elnöksége valóban saját főpolgármester-jelölt indítása mellett döntött, ez a jelölt pedig elindulna Karácsony Gergellyel szemben az ellenzéki előválasztáson.”

Frissítés 14:00 – Az Azonnali azt is kiderítette, ki is lehet az a momentumos politikus, aki megmérettetné magát a fővárosi előválasztásban. Ez a személy nem más, mint Kerpel-Fronius Gábor 52 éves cégvezető, a Momentum XIII. kerületi szervezetének elnöke, aki a párt EP-listáján a hatodik helyet foglalta el. A jelölt személyéről hivatalosan azonban csak vasárnap döntenek a párt küldöttei, ezért az elnökség nem is erősítette meg a sajtónak a jelölt kilétét.

Hosszú ideig úgy tűnt, a Momentum nem indít saját jelöltet, hanem a Karácsony-Puzsér párharc győztese mögé fognak beállni. Ám a Karácsonyt támogató MSZP-Párbeszéd és a Puzsér mögött álló LMP és Jobbik EP-választási gyenge szereplése után Fekete-Győr Andrásék már felvetették, hogy újraterveznék az őszi önkormányzati választásra való felkészülést.

A pártelnök kedden beszélt arról, hogy ők nem Karácsony Gergelyt, hanem az előválasztást támogatják:

„A Momentum mindig következetesen azt mondta, hogy az előválasztást támogatja, és annak a nyertesét fogja támogatni, ha az a mi Budapest-víziónkat is beépíti a programjába” – fogalmazott.

Karácsony és Puzsér stábja május 22-én jelentette be, hogy a korábbi vitákon felülemelkedve mégis megtartják a budapesti előválasztás második fordulóját, amelyet az EP-választás másnapján elvileg el is kezdett előkészíteni az ellenzéki pártokat és civileket magába foglaló Civil Választási Bizottság.

Az LMP és a Jobbik eredményeit látva egyébként Puzsér Róbert meglehetősen lekezelően nyilatkozott az őt támogató pártokról, amire hétfőn Csárdi Antal a Mércének nyilatkozva reagált, a felelősség alóli kibújással vádolva meg Puzsért. Az LMP-s országgyűlési képviselő azt is elmondta:

„a választók egészen egyértelműen megmondták, hogy mit gondolnak egy olyan típusú új pólusú együttműködésről, amit Puzsér Róbert megálmodott.”

Az MSZP, DK, Párbeszéd és Momentum még április elején megállapodott a kerületi polgármester-jelöltek személyéről is, ezt az egyességet azonban Puzsérék hangosan kritizálták. Eszerint a megállapodás szerint a Momentum 5 kerületben (IV., VI., VIII., XXII., XXIII.) jelölhetne embert a polgármesteri címre. A Népszava szerint ezt a megállapodást nem rúgná fel a párt, viszont egy hatodik – feltehetően a ferencvárosi – polgármester-jelölti címet szeretnének megszerezni.

Az EP-választásokon egyébként a Momentum több budapesti kerületben a legerősebb ellenzéki pártnak bizonyult:

Frissítés 14:00 – Karácsony örül

Saját Facebook-oldalán reagált Karácsony Gergely arra a hírre, hogy a Momentum is saját jelölttel száll be a budapesti előválasztásba, amely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjét választaná ki. Mint írja:

„Nagyon örülök annak, hogy a Momentum is állít főpolgármester-jelöltet az előválasztáson. Ahogyan azt mindig is mondtam: rendkívül fontos, hogy ne csak pártok, hanem a budapesti választópolgárok kiválasztottja álljon szemben a hatalom emberével. Bízom abban, hogy ezen az előválasztáson Puzsér Róbert is részt vesz. Minél több jelölt van, annál jobb lesz a verseny; sokat fogunk tanulni egymás programjából, egymás politikai felfogásából. Bármelyikünk is nyeri meg az előválasztást, számítania kell a teljes ellenzék támogatására. Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!”