Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum nem Karácsony Gergelyt, hanem az előválasztást támogatja

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Momentum Magyarországon a harmadik erő – mondta ma délelőtt sajtótájékoztatón Fekete-Győr András, a párt elnöke.

Jelezte, hogy a vasárnapi választási eredmények (a Momentum meglepetésre 2 mandátumot is szerzett az Európai parlamentben, előzve ezzel a Jobbikot és az MSZP-Párbeszéd szövetséget is) azt mutatják, „beérett egy két éves munka”.

Fekete-Győr elmondta, hogy az elmúlt két évben rengeteget dolgoztak azon, hogy minél több helyre eljussanak az országban. Ennek eredménye az, hogy vasárnap 11 megyében és a fővárosban is a harmadik helyen végzett összesítésben a Momentum.

„Ez egy sikeres választás volt” – értékelt a párt elnöke.

Szólt néhány szót a közeljövőről is.

„Orbán Viktort nem váltottuk le vasárnap, ezt majd 2022-ben lehet megtenni legközelebb. És komoly pofonokat lehet bevinni ősszel az önkormányzati választáson” – mondta

A párt vezetője szerint a Momentumnak az a feladata, hogy az egészség, a tudás és a megélhetés pártjává váljon, hogy az emberek lássák, hogy ez az a mozgalom, ami a magyarok legfontosabb problémáira megoldást talál.

Azokhoz is szólt, akik „politikai árvává lettek”. Mint jelezte: az elmúlt egy napban több mint 300 ember csatlakozott a párthoz. És másokat is erre buzdít, akik jelenleg nem tudják, mely pártot támogassák.

„Jöjjetek bátran, várunk titeket.”

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint ennek a választásnak az volt a fő tétje, hogy az Európa-párti vagy az Európa-ellenes erők kerülnek-e fölénybe. Szerinte a választás egyértelmű üzenete az, hogy Európa „nem kér a gyűlöletből, a múltba révedésből”, vagyis az EU-pártiak győztek.

Külön öröm a Momentum számára, hogy úgy tűnik, pártcsaládjuk, az ALDE tudta legnagyobb mértékben növelni a mandátumai számát.

Cseh Katalin, aki egy lila színű bőrönddel érkezett a sajtótájékoztatóra, jelezte, hogy rögvest meg is kezdi a munkát, olyannyira, hogy egyből Brüsszel felé veszi az irányt, és már ma részt vesz a delegációvezetők ülésén.

Cseh Katalin bőrönddel (Fotó: Mérce)

A párt EP-listájának második helyén szereplő Donáth Anna is arról beszélt, hogy hosszú hetek és hónapok vannak mögöttük, de pihenés helyett rögvest folytatják is a munkát, már holnap újra országjárásba fognak.

„Kötelességünk járni az országot, helyi hősöket keresünk, helyi közösségeket építünk” – mondta.

Az önkormányzati választásokról szólva jelezte: a momentum továbbra is elkötelezett amellett, hogy olyan együttműködések jöjjenek létre, amelyekkel fel lehet venni a harcot a Fidesz uralma ellen.

Donáth szerint pártjuk nyitott a minél szélesebb körű együttműködésre, de azt is jelezte újságírói kérdésre, hogy egyelőre a fővárosban nem tették le voksukat egyetlen jelölt mellett sem.

„Mi az előválasztást támogatjuk” – jelentette ki, cáfolva is egyben Gyurcsány Ferenc tegnapi kijelentését, miszerint Karácsony Gergely mögött 4 párt, az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatása áll.

„A Momentum mindig következetesen azt mondta, hogy az előválasztást támogatja, és annak a nyertesét fogja támogatni, ha az a mi Budapest-víziónkat is beépíti a programjába” – fogalmazott.

Donáth Anna szerint a legfontosabb, hogy a pártok mihamarabb egy asztalhoz üljenek, és aztán kiálljanak a közösség elé, és egyértelműen kommunikáljanak a terveikről.

Többszöri kérdésre is csak annyit árult el, hogy nem újranyitni akarják a tárgyalásokat, hanem véglegesíteni kívánják azokat.

Arra a kérdésre, hogy a vasárnapi választási eredmények tükrében elvárnák-e, hogy a Momentumnak több polgármesteri pozíciót ajánljon fel egy felálló összefogás, Donáth úgy fogalmazott:

„Ez az a fajta önző pártpolitikai nézőpont, amit a Momentum meg akar haladni. Mi azokat a jelölteket fogjuk támogatni, akik helyben beágyazottak és sikeresek, a cél pedig az, hogy ne narancssárga legyen Budapest.”

Jelezte, hogy nem szeretnék, ha arról szólnának a hírek, hogy megint veszekednek a pártok, és azt sem, ha tárgyalóasztalok melletti hisztik és kiszivárogtatott hírek tematizálnák a közbeszédet.

„Most még semelyik jelölt mögé nem állunk be” – erősítette meg újra korábbi állítását.

A mai napon egyébként több lapban is megjelent az a spekuláció, hogy a Momentum esetleg saját főpolgármester-jelöltet is állít majd, erre Donáth Anna annyit reagált, hogy jelenleg a legfontosabb feladatuk az, hogy a vasárnapi eredményeket értékeljék, illetve felkészüljenek a brüsszeli munkára.

„Minden más később jön.”

A sajtótájékoztatóról készült videónk itt megnézhető:

Címlapkép: Momentum Mozgalom / Facebook