Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A háromszorosára is emelkedhetnek az eszközkezelős ingatlanok bérleti díjai

Ez a cikk több mint 5 éves.

A jogszabályi változások miatt részletes tájékoztatóval és jogi kisokossal készült az Utcajogász Egyesület azoknak a hitelkárosultaknak, akik korábban azért adták el ingatlanjaikat a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET), hogy a bankok ne árverezhessék el otthonaikat – írja közleményében az egyesület.

Fordulatot és előrelépést hozhat a devizások ügyében a Kúria múlt heti döntése, amely szerint  a devizahitelekről való banki tájékoztatás akkor tekinthető megfelelőnek, ha egyértelmű belőle, hogy a fogyasztóra hátrányos árfolyamváltozásnak nincs felső határa- erről, illetve a hitelkárosultak ügyének további fejleményeiről itt írtunk bővebben.

Az adósok informálására azért volt szükség, mert a tavaly év végén elfogadott új NET –törvény nehéz választás elé állított több mint 32 ezer eszközkezelős bérlőt: bérlők idén március 31-ig levelet kaptak, amelyben a NET Zrt. 60 napon belüli nyilatkozattételre hívja fel őket az ingatlan további sorsáról. Ebben három választási lehetőséget tüntettek fel számukra: az ingatlan megvásárlása egy összegben, részletfizetésre megvásárlás vagy a bérleti jogviszony fenntartása.

Fontos, hogy mindenképp nyilatkozzanak, ugyanis ha nem válaszolnak az Eszközkezelő levelére, az ingatlan bérleti díja a háromszorosára emelkedik.

A választás azonban közel sem egyszerű: korábban az Index részletes cikke hívta fel arra a figyelmet, hogy több dolgot sem egyértelműsít a törvény az adósok számára:  nem derül ki belőle, hogy a NET pontosan mennyiért akarja majd visszaadni az ingatlanokat, ahogy az sem igazán, hogy az újonnan megállapított bérleti díjak hogyan alakulhatnak majd ahhoz képest, amit eddig fizettek a bérlők.

Az Utcajogász most tehát abban nyújt segítséget, hogy a bérlők megtudják a döntésre rendelkezésre álló 60 alatt azt, hogy pontosan mennyit kellene fizetniük a lakásukért vagy mennyiért bérelhetnék tovább a lakásukat.

A tájékoztató – amely erre a linkre kattintva érhető el-  az olyankor felmerülő kérdésekre is választ ad, mi van, ha az ingatlanok NET Zrt. tulajdonba kerülése óta megváltoztak a lakók családi és jövedelmi viszonyai, új élethelyzetek alakultak ki (például a házastársak elválhattak a bérleti jogviszony alatt), ami befolyásolhatja az ingatlan további használatával kapcsolatos döntést.

Az eszközkezelős bérlőknek szóló, kérdezz-felelek típusú tájékoztatón kívül az Utcajogász könnyen érthető jogi kisokosokat készít, és május 3-án 10 és 22 óra között maratoni, 12 órás ügyfélfogadást tart a Blaha Lujza téren.

Az ügyfélfogadás során minden olyan hajléktalan és bizonytalan lakhatásban élő embert várnak, akik az élethelyzetük miatt jogi segítségre szorulnak, különös hangsúllyal az októberben életbe lépett kriminalizációs törvény és az április végén újrainduló kilakoltatásokra. A május 3-ai ügyfélfogadást adománygyűjtő buli zárja, amit az Auróra Közösségi Házban tartanak.

Ezzel párhuzamosan az Utcajogász Egyesület nagy erőkkel készül az április 30-án véget érő kilakoltatási moratórium időpontjára, ugyanis innentől kezdve újra végrehajthatók a kilakoltatással kapcsolatos határozatok. Korábban több helyen is megjelent, 2018-ban csak a végrehajtói kar által ismert kilakoltatások száma megközelítette a 2300-at, de a valós, rendes eljárást nélkülöző kilakoltatások száma ennél jóval magasabb lehet.

Április 6-án, a Várkert Bazár előtt tartott figyelemfelhívó akciót a hajléktalanok és lakásszegénységben élők érdekvédelmével foglalkozó A Város Mindenkié csoport. A demonstratív megmozdulás célja, hogy a kilakoltatási moratórium vége előtt felhívják a figyelmet a lakhatási válságra, és segítsék azokat, akiket otthonuk elvesztése fenyeget.

Az új NET-törvény kapcsán olyan találgatások is napvilágot láttak, amelyek szerint az új szabályozással azért adott új lendületet a kormány az ingatlanok visszavásárlásának, hogy kiüríthesse és becsukathassa a NET Zrt-t. Erre utal az- mutatott rá ugyancsak az Index-, hogy november 20. után már nem fogadnak be több szándéknyilatkozatot arról, hogy vegye meg adósok lakását a NET, vagyis az eszközkezelő nem vesz meg több lakást. A megüresedő lakásokkal sem akarnak már foglalkozni, ezek az államra szállnak.

Az olyan hiteladósoknak, akik anyagi nehézségeik miatt más megoldásokat nem tudnak igénybe venni, a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. tudott segítséget nyújtani. Ez azért volt kulcsfontosságú, mert a NET az egyetlen olyan intézmény, amelyen keresztül az állam gyakorlatilag szociális alapon nyújtott lakhatást a rászorulóknak – a NET-ről itt írtunk korábban a Mércén.

(Utcajogász/Index)