Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a szakszervezet a BKV-nál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nyílt levélben jelentette be Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, hogy kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek a 2019-es bérmegállapodással kapcsolatban.

A szakszervezet kétszámjegyű emelést szeretett volna elérni, annak ellenére azonban, hogy már szeptemberben megfogalmazták béremelési igényüket, a munkáltató mégis csak november végén hívta tárgyalóasztalhoz a munkavállalói képviseletet, és sajtóhírek szerint csupán öt százalékos béremelési ajánlatot tett.

A szakszervezet által a BKV vezetésének elküldött levelében leírja, hogy a válallatnál tapasztalható emberhiányt kizárólag béremeléssel lehet orvosolni, ehelyett azonban több milliárdot költöttek új dolgozók felvételére, amit bérfejlesztésre is lehetett volna fordítani.

A szakszervezet a korábbi évek elhibázott politikája helyett felelős döntések meghozatalát várja, azonban eddig nem tett a munkáltató komoly ajánlatot, legalábbis a február 28-án elhangzott öt százalékos emelést nem tudják annak venni, és azt a BKV vezetése sem tette hivatalossá.

Mint írják, „[m]indezen okokból kifolyólag kérjük a kollektív munkaügyi vita időpontját és helyszínét minél hamarabb kijelölni. Az EKSZ elvárása továbbra is a korábban megjelölt 15% emelés, mely magában foglalja az elengedhetetlenül szükséges bérrendezési elemek ellentételezését is!”.

A szakszervezeti elnök az Alfahírnek korábban nyilatkozva elmondta, hogy kitartanak a kétszámjegyű, 15 százalékos béremelés mellett, és szerinte Tarlós István köthette meg a BKV kezét a béremelés ügyében, „a főpolgármesteren keresztül pedig maga Orbán Viktor szólhatott bele a BKV-bérek kérdésébe”.

(Alfahír)

Címlapkép: pixabay.com