Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

80-an haltak meg munkahelyi balesetben tavaly

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kiadta 2018-as ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentését a munkavédelmi hatóság. A jelentés újabb érveket ad a munkahelyi érdekvédelem szükségessége mellett: a jelentésből egyebek mellett kiderül, hogy 2018-ban 187 súlyos munkahelyi balesetet jelentettek be, amiből 80 halállal végződött.

A Pénzügyminisztérium alá tartozó munkavédelmi hatóság feladata, hogy országszerte ellenőrizze, betartják-e a balesetek és megbetegedések elkerülése érdekében hozott munkavédelmi, munkabiztonsági, munkaegészségügyi szabályokat a munkahelyeken. A hatóság rutinszerűen és panaszra is végez ellenőrzéseket, vizsgálatai során felfüggeszthet vagy betilthat tevékenységeket, és pénzbüntetést is kiróhat.

Az ellenőrzött munkáltatók majdnem háromnegyedénél találnak hiányosságot

2018-ban 14 298 munkáltatót viszgáltak, és

az ellenőrzött munkáltatók majdnem háromnegyedénél, 72,8%-nál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot (ez 4,4%-kal alacsonyabb a 2017-es aránynál).

A tisztviselők emellett 309 319 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, az esetek 67,2%-ánál tapasztaltak szabálytalanságot, ami viszont 2,7%-kal rosszabb arány a tavalyinál.

Az ellenőrök a leggyakrabban nem megfelelő munkaeszközök és villamosbiztonsági hiányosságok miatt, illetve „be- és leesési veszély” tárgyában intézkedtek. Több mint 43 ezer esetben intézkedtek az ellenőrök olyan szabályszegés miatt, ami a dolgozó életét, testi épségét, egészségét jelentősen veszélyeztette. (Ide tartoznak az elsőre kevésbé ijesztő munkavédelmi ismeret hiányosságok, de a villamosbiztonsági hiányosságok és azok az esetek is, amikor veszélyes vegyi anyagokat nem megfelelően tárolnak.)

Számos esetben volt szükség hatósági fellépésre olyan esetekben, amikor dolgozók biológiai kórokozóknak, hosszútávú halláskárosodáshoz vezető zajszintnek vagy rákkeltő anyagoknak voltak kitéve.

Ez utóbbiak a munkahelyekhez köthető halálesetek legnagyobb részét teszik ki az EU-ban, de mivel a tünetek csak sokára jelentkeznek, a munkáltatók és dolgozók gyakran alábecsülik a veszélyt.

A kihágásokért a munkáltatókat 2018-ban összesen kb. 135 millió forint értékben bírságolták.

Szabálytalanságok bejelentésével is a hatósághoz fordulhatnak a dolgozók (vagy nem közvetlenül érintett személyek): 2018-ban a legtöbb panasz az építőipari, a feldolgozóipari, a kereskedelmi, a mező- és erdőgazdasági területről érkezett, összesen körülbelül 9 és fél millió forint értékben bírságolt a hatóság bejelentések nyomán.

80 haláleset 2018-ban

A törvény értelmében a súlyos munkabalesetet a munkáltató köteles jelenteni a helyben illetékes munkaügyi hatóságnak, most a tavalyi a bejelentésekből készült statisztikát is közreadta a hatóság.

2018-ban 187 súlyos munkabalesetet jelentettek a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak. Ezek közül 80 halálos, 46 életveszélyes, 45 súlyos csonkolásos, valamint 16 egyéb súlyos baleset volt.

A tavalyi számok nem számítanak kiugrónak: az elmúlt 5 év munkavédelmi jelentései szerint évente 75-93 halálesetet és 162-186 súlyos munkahelyi balesetet elentenek be.

A súlyos baleseteken felül a hatóságnak 200 foglalkozási megbetegedés gyanút és 75 fokozott expozíciós esetet jelentettek be. A megbetegedések elsősorban a feldolgozó ipar (az összes eset 28,5 %-a), illetve az egészségügyi és szociális ellátás területéről érkezett (az összes eset 28 %-a). Számos bejelentés érkezett egykori Baranya megyei bányászok egészségi állapotáról. Sokuknál mostanra diagnosztizáltak a szilicium-dioxid belégzése miatt kialakult szilikózist: ezek az összes bejelentett megbetegedés 25%-át teszik ki.

Címlapkép: Pexel