Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az állami vállalatok dolgozói is magasabb béremeléseket várnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több szakszervezettől is információt kapott a Napi.hu arról, hogy a korábbi megállapodások béremeléseihez képest magasabbak igényei fogalmazódtak meg olyan közszolgáltatással foglalkozó állami vállalatok dolgozói között, mint a Magyar Posta, a MÁV, a Volán, vagy az MVM.

Az érintett szakszervezetek 2017-ben kötöttek 3 évre szóló megállapodást a vállalatokkal átlagosan 30%-os, azon belül a 2019-es évben 5%-os béremelésekről. A szférában kialakult munkaerőhiány és a piaci cégeknél – mint az Audi, vagy a Bosch – elért friss sikerek után azonban a dolgozók szerint új helyzet áll fenn.

„A társasági szintű bértárgyalások – tulajdonosi felhatalmazások hiányában – megrekedtek átlagosan 5 százaléknál, ami a foglalkoztatási helyzet drámai romlásához is vezethet. Ezért munkavállalói oldalról feltétlen indokolt a tulajdonosi oldal mielőbbi bevonása”

– írja levelében Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás elnöke Fónagy Jánosnak, a Nemzeti Vagyonnal Kapcsolatos Parlamenti Ügyekért Felelős Államtitkárnak.

Januárban indultak el az új tárgyalások a tavaly létrejött Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF), ahol a munkavállalókat képviselő Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége kifejezte,

hogy a munkakörök közötti bérfeszültségek, a fluktuáció és a szakemberhiány csökkentése érdekében 5 százalékkal magasabb emelésekre lesz idén szükség.

A Sztratosz a Magyar Államvasutak, a Magyar Posta, A Magyar Villamos Művek és a különböző vízművek dolgozóit képviselte a tárgyalásokon. Ezen tárgyalások, pedig egyelőre egyénileg, az adott állami vállalattal szemben, nem pedig kollektíven a kormány felé fognak folyni Dávid Ilona, a szakszervezeti szövetség elnöke szerint.

Fónagy János államtitkár az Echo TV-ben azzal söpörte félre a szakszervezetek igényeit, hogy a 2017-ben megállapított bérnövekedési követeléseknek a kormány teljes mértékben eleget tett.

„A kormány álláspontja szerint először végre kell hajtani a 2017-ben megkötött 3 éves bérmegállapodást, amelyben az is szerepel, hogy ezalatt nem lépnek fel további bérigénnyel a szakszervezetek”  – mondta.

Eközben a tömegközlekedési dolgozók is várnak az állami vállalatok reakcióira –egyelőre hiába. A Volánbusz munkavállalóit is képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, Bánhidi-Nagy Attila a 2019. január 31-ére összehívott bértárgyaláson tájékoztatta a szakszervezeteket,

hogy a 2017-es bérmegállapodásról nem áll módjában a vállalatok tulajdonosainak eltérni. Annak ellenére sem, hogy a szakszervezet szerint már nemcsak járművezetők, hanem karbantartók is tömegével hagyják el a szakmát.

A BKV alkalmazottjaira azonban nem vonatkozik az említett megállapodás – az Egységes Közlekedési Szakszervezet pedig január óta várja, hogy a vállalat vezérigazgatója reagáljon a 15%-os, de legalább két számjegyű béremelési követelésekre. Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke a Napi.hu-nak azt mondta, most csütörtökön lesz egy új tárgyalási forduló, remélik, hogy itt már konkrét ajánlatot is fognak hallani.

Mérce/Napi.hu
Címlapkép: Fotó: MTI / Varga György