Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszületett a bérmegállapodás a hatvani Bosch gyárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A mai napon az ÉTMOSz szakszervezet tagsága 75%-kának szavazatával megszületett az egyéves bérmegállapodás a hatvani Robert Bosch gyár dolgozói és a vállalat vezetői között.

Janik Tamás, a Bosch gyárak munkásait tömörítő „Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete” elnöke a Mércének elmondta, egyéves bérmegállapodást kötöttek, amelyek során a szakszervezetek minden főbb követelése, így a fizikai dolgozóknak egységesen nyújtott 14,5%-kor béremelés is, teljesült. Azt is közölte, hogy a tárgyalások végeztével a vállalat igazgatója úgy minősítette a megegyezést, hogy „ez drága megállapodás volt.”

Janik Tamás azt is elmondta, az elért eredményt elsősorban a dolgozók kitartásának köszönhetik, ezért számukra is köszönetüket fejezték ki.

A végleges bérmegállapodásban a következők szerepelnek:

Janik elmondta, a Bosch „tárgyalási stratégiájában jól döntött”, így az elmúlt időszakban az álláspontok is közelednek. A cél a hatvani gyár dolgozóik számára immár az, hogy 12 hónapos, kollektív bérmegállapodást köthessenek az üzemmel, amely jelentős bér- és juttatásemeléssel is járna.

Az ÉTMOSz hatvani tárgyalódelegációja a sikeres bérmegállapodás után / fotó: Janik Tamás

Folytatódó patthelyzet a miskolci gyárban

Továbbra sem hajlandó azonban sztrájktárgyalásokba bocsátkozni az ÉTMOSz-szal a miskolci SEG Automotive (SEGA) gyár vezetése, miután lezajlott a szakszervezet múlt csütörtöki, kétórás figyelmeztető sztrájkja az üzemben.

Janik Tamás, az ÉTMOSz vezetője és a hatvani Robert Bosch elektorinikai gyár alapszervezetének vezetője a Mércének arról is beszámolt, Miskolcon a vezetőség a csütörtök délelőtti rövid beszéden kívül továbbra sem hajlandó kollektív szerződési feltételekről egyeztetni aé ÉTMOSz-szal, ehelyett a dolgozókkal próbálnak egyéni szerződéseket elfogadtatni.

Janik elmondása szerint az általuk követelt 12,5%-kos, egységes emelés helyett a SEGA vezetősége 6%-kos, fix béremelést kínál a munkásoknak, és egyéni elbírálás alapján osztana ki még 5-6% emelést, ezt azonban már nem mindenki kapná meg.

A szakszervezet éppen a figyelmeztető sztrájk sikertelensége miatt most a munkások közötti sztrájkhajlandóságot méri fel. Elmondása szerint az idő rövidsége miatt erre csak online kérdőíves formában van lehetőségük. A figyelmeztető akcióról közölte, abban az általuk megszervezett üzemegységekben a fizikai munkások nagyobb része vett részt a szellemi munkások közül kevesebben de ugyancsak voltak.

Az ÉTMOSz vezetője egyenesen úgy fogalmazott, „míg a sztrájk előtt 50-60 ember volt tagja az alapszervezetünknek, addig az akció után a jelentkezés tömeges, és az üzem túlnyomó többsége érdeklődik a sztrájk iránt, azonosul a követelésekkel.”

A S.E.G.A.-ban ismét jelenlévő Vasas alapszervezet azonban nem csatlakozott a sztrájkhoz, Hajdu Antal észak-magyarországi regionális képviselő szerint a Vasas ugyanis nem értett egyet a miskolci figyelmeztető sztrájkkal. Janik Tamás ezzel kapcsolatban jelezte, hogy noha ugyan ők nem kampányolnak rivális szakszervezetekből való átlépés mellett, ezt mostanában a Vasasból az ÉTMOSz-ba a miskolci gyárban mégis sokan megtették.

Hajdu Antal, a Vasas regionális vezetője azonban kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, sikerre vezethet-e a S.E.G.A. gyári sztrájk egyáltalán. Mint lapunknak írta:

Tavaly az ÉTMOSz végrehajtott egy „figyelmeztető sztrájkot” a szomszéd üzemben az Robert Bosch Energy and Body Systems –nél. Az ottani dolgozók egyöntetű véleménye az volt, hogy az idén semmi esetre sem mennek bele a sztrájkba! Ezt Janik Tamás és Kozma Zsolt urak is elismerték.

Az is más kérdés, hogy a végrehajtott sztrájk sikeres vagy eredményes. A sztrájkban résztvevők számát tekintve lehet sikeresnek nevezni, de annak tudatában, hogy a cég nem mozdult el az utolsó el nem fogadott ajánlatától eredményesnek semmiképp sem.

A helyi alapszervezeti vezetők visszajelzései alapján mi nem láttuk a sztrájk előkészítésének szervezésének szakmaiságát csak az indulatot!

Az előzmények tudatában mi nem akartuk a dolgozókat fölöslegesen belázítani, hogy utána az az érzés maradjon bennük, mint a másik üzemben!

Címlapkép: Janik Tamás