Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Judith Sargentinivel közösen tüntetett a magyar ellenzék Brüsszelben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedd este számos magyarországi ellenzéki párt tartott közös tüntetést Brüsszelben, a Robert Schuman téren Judith Sargentinivel, az Európai Parlament holland zöldpárti képviselőjével, aki a magyarországi jogállamiság csorbulásáról szóló szeptemberben megszavazott jelentést készítette.

A demonstrációt Mester Barnabás, RED mozgalom (Radikális Európai Demokraták) alapítótagja nyitotta, aki kiemelte hogy az elmúlt hetekben számos városban ország-, illetve Európa-szerte tüntettek. Mester beszédében azt mondta, a tüntetés szervezői azokat igyekeznek képviselni, akiknek egy oligarcha ellopta a vállalkozását, akiknek nem jár a kedvezményes ár a Gundel étterem bableveséért, akik elvesztették állásukat, mert megosztottak egy kormánykritikus cikket a Facebook-on, és akik

„valamiféle beteg nemzeti öntudat és torz filozófia miatt valamiért kizáródtak a kollektív magyarságból az Orbán-kormány ármánykodása miatt.”

Ezután Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szólalt fel, így kezdve beszédét:

„Magyarok! Férfiak és asszonyok!”

A István, a királyból idézett megszólítás után Ujhelyi a magyarság és az európaiság összeegyeztethetőségét igyekezett bizonygatni. Kiemelte, hogy a magyar kormány 50 milliárd forintot költött olyan képviselők, mint Sarghentini lejáratására és közös célnak a haza diktatúrától való megmentését és Magyarország Európában tartását jelölte ki.

„Hazánk képviselete legalább olyan fontos, mint az Európai Uniós tagságunk megtartása.”

Ujhelyit „azt est külföldi sztárvendége”, Judith Sargentini követte, aki angolul szólt a tüntetőkhöz. Sargentini hollandságát hangsúlyozta, valamint hogy ennek a hollandságnak elengedhetetlen része a holland kormány kritikája. Emellett veszélyesnek nyilvánította azt, amikor valaki összemossa egy ország kormányát vagy pártját a társadalmával. Szerinte a többek között általa elkészített jelentés a gúnyneve ellenére nem róla szól, hanem az átlagos magyarok jogairól, és arról, hogyan veszi el azokat a magyar kormány.

Sargentini elítélte az Európai Tanács tétlenségét, és felszólította a EU kormányfőit, hogy húzzák meg végre a határt Orbán Viktorral szemben.

A politikus a rabszolgatörvényre is kitért – szó szerinti fordítást (slave law) alkalmazva:

„Láttuk a rabszolgatörvényt, ami azért létezik, mert a magyarok a lábukkal szavaznak és elhagyják az országot, hogy máshol találjanak munkát, a keletkező űrt pedig már nincs kivel feltölteni. A megoldás? Fizetés nélküli túlóráztatás.”

Németh Balázs, a Momentumtól igyekezett a kormánypropaganda állításait cáfolni:

„Nem Soros küldött, hanem a düh.”

Szerinte a NER vezetői nem Brüsszelt akarják megállítani, hanem Európát szétverni, hogy kiszolgálják gazdáikat Moszkvában. Ezután Németh azt fejtegette, mit jelent európainak lenni, és annak összeegyeztethetetlenségét a kormány politikájával. Kijelentette, a Momentumban addig nem állnak le, „amíg Magyarországnak újra egy demokratikus, európai kormánya nem lesz”.

Kendernay János, az LMP-től is saját és a kormánnyal egyet nem értők magyarságát hangsúlyozta, majd szót emelt azokért, akik külföldről támogatják Magyarországon élő családtagjaikat. A képviselő szerint az ország szerelőüzemmé konvertálása és a munkaerőpiac teljes kizsigerelése zajlik.

„Az Orbán-rendszer nem az emberek érdekeit szolgálják, hanem a tőke világát.”

Ezután Kendernay arról beszélt, hogyan hagyja figyelmen kívül a legnagyobb veszélyt jelentő klímaváltozást és következményeit a kormány, miközben bevándorlókkal kapcsolatos propagandával riogatja az embereket.

„Szolidárisak vagyunk a magyar diákokkal és munkásokkal. Mi nem mondtunk le róluk, veletek vagyunk.”

Ezután Jávor Benedek, Párbeszéd politikusa következett volna, de mivel a tüntetés idejére nem tudott Brüsszelben lenni, ezért helyette kollégája, Papp Roland olvasta fel beszédét, mely a bizonytalanságba taszított munkavállalók, és a túlhajszolt állami dolgozók sorsáról szólt. Jávor szerint a kormány célja, hogy Mészáros Lőrincek földjein jobbágyok, Tiborcz alvállalkozóinál pedig éhbérért dolgozzanak, és úgy fejezte ki, hogy a munkaalapú társadalom valójában

„csak a dolgozók kizsákmányolása és a haveri cégek szabadrablása”.

A beszéd végül kiemelte a közös célért való küzdelem, a szakszervezetek segítése és a magyar dolgozók képviseletének szükségességét, a Parlamentben, az MTVA-ban és Brüsszelben is.

Végül Molnár Csaba, a DK EP-képviselője szólalt fel.

„Magyarország ellenáll és Magyarország lázad.”

Molnár a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppártot és Manfred Webert – a párt csúcsjelöltjét a 2019-es választásokra – kérte számon. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg a CEU mellett kiállt a német politikus, addig máskor csöndben van, pedig az egész Orbán-rendszer szembemegy a Néppárt vallott értékeivel. A képviselő ezután felolvasott ezek közül néhányat – jogállamiságról, sajtószabadságról, emberi méltóságról, szolidáris piacgazdaságról – és nyilvánította összeegyeztethetlennek a NER azon jelenségeivel, mint a népszavazások fizikai erőszakkal való akadályozása, az évi 10 ezer kilakoltatás, a százezer éhező Magyarországon, a hajléktalanság kriminalizációja, vagy Varju László legutóbbi bántalmazása.

Molnár Csaba szerint a magyarok Európai Egyesült Államokat szeretnének és felszólította az Európai Néppártot, hogy zárják ki soraik közül a Fideszt. A magyaroktól pedig azt kérte, lázadjanak, mert ez a rendszer már nem tart sokáig.

A tüntetésről szóló élő közvetítésünket alább lehet visszanézni:

Judith Sargentini is felszólal a magyar ellenzék brüsszeli tüntetésén. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Tuesday, 8 January 2019