Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Parlament megszavazta a Sargentini-jelentés elfogadását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerdán az Európai Parlament megszavazta a Sargentini-jelentés elfogadását, ami azt jelenti, egy lépéssel közelebb kerültünk a hetes cikkely életbe léptetéséhez Magyarországgal szemben.

448 igennel, 197 nemmel és 48 tartózkodással végződött a szavazás.

A keddi indulatos vitát követően szerda délután szavazott a Parlament arról, hogy elfogadja-e a Judith Sargentini, holland zöldpárti EU-képviselő által Magyarországról készített jelentést, melyben az áll,

„egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy a magyar állam megsérti az Európai Unióról szóló szerződésben foglalt alapértékeket, tehát nem tartja tiszteletben az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, a pluralizmust és az emberi jogokat.”

Bár a jelentés alaposságával kapcsolatban többen is megfogalmaztak kritikákat a kormánypárti megszólalásokon kívül is, az alapkijelentésével nehéz vitatkozni. Erre Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is kitért szerdai évértékelő beszédében, amikor a sajtószabadság és a jogállam védelmének fontosságáról beszélt. Juncker szerint ahol sérül a jogállam, ott indokolt a hetes cikkely bevetése.

A hetes cikkely életbe lépése előtt még a miniszteri tanács felülvizsgálja a magyar helyzetet, ha a vizsgálat hasonló eredményre jut mint Sargentini, akkor az EU beindíthatja a hetes cikkely folyamatát. Ha Magyarország nem állítja helyre a jogállamiságot, szankciókkal büntetheti az Unió az országot, melynek legfőbb szintje a szavazati jog elvétele.

A szavazásról készült felvételt itt lehet megnézni: