Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder aláírta a rabszolgatörvényt, Budapest immár hatodjára az utcán – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 5 éves.

10 napja tart a tiltakozáshullám: múlt hét szerdán szavazta meg – botrányos körülmények között – a kormánypárti többség a rabszolgatörvényt, amelyet tegnap Áder János köztársasági elnök is aláírt.

Budapesten ez lesz a hatodik tüntetéssel végződő nap a tízből, ráadásul egymás után két demonstráció is lesz a Kossuth téren.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetet hirdetett meg 18 órától, 20 órakor pedig az ellenzéki pártok, szakszervezetek és civilek közös demonstrációja veszi kezdetét, Szégyelld magad, János! címmel (korábban Ne írd alá, János! néven futott, csakhogy Áder tegnapi szignója után az eredeti cím értelmét vesztette…).

Ahogy az elmúlt 10 napban, úgy ma is percről percre tudósítunk a legfontosabb mozzanatairól az estének, és természetesen élőben is közvetítjük az eseményeket.

Címlapkép: Fotó: Markoszov Szergej / Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Eseménytelenül zárult a hatodik rabszolgatörvény ellenes budapesti tüntetés, úgyhogy mi is zárjuk a közvetítésünket. Köszönjük a figyelmet, és természetesen a soron következő tüntetésekről is hírt adunk majd!

A Sándor-palota előtt békésen tüntet az ott maradt párszáz demonstráló, néhányan hógolyót dobálnak az épület felé. Azonban további tüntetések várhatóak.

A ma is aktív Kétfarkú Kutyapárt szilveszteri batyus tüntetést hirdetett a Kossuth térre, továbbá január 5-én is várható egy nagy demonstráció.

A pozíciót váltó tömeg megnyugtatásképp azt kiabálja, „nem bántjuk a szánkót!” Egyelőre tényleg békésnek tűnnek a tüntetők.

Helyszíni tudósítóink szerint azonban a beszédek előtti sokezres tömegből ezres tömeg lett, a beszédek valószínűleg nem voltak elég lelkesítőek ahhoz, hogy maradjanak az emberek a hidegben.

Néhány tüntető vécépapírt dobál a rendőrsorfal mögé, rímelve a „bajszos szar” üzenetére, közben a Momentum a már megszokott füstbombákkal akciózik.

A Sándor-palota előtt felszólaló ellenzéki tüntetők – az ellenzéki pártok, szakszervezetek és hallgatói, valamint pedagógus-mozgalmak képviseletében – beszédei nagyjából egységesen jelölték ki az ellenállás irányát.

A pártok képviselői elsősorban az ellenzék egységét és új lendületét hangsúlyozták, ami ezen a tüntetésen valóban megmutatkozott: az összes parlementi ellenzéki párt képviselői felszólaltak a tüntetésen. A pártok képviselői több alkalommal elmondták, hogy a cél az Orbán-rendszer lebontása, amelynek érdekében az ellenállás az utcán folytatódni fog. Orbán Viktor mellett Áder János köztárasasági elnök lemondását is követelték.

A szakszervezetek, valamint a hallgatói, pedagógus- és egészségügyi felszólalók részéről visszatérő elem volt a sztrájkra való felhívás, az Állítsuk meg az országot! kiáltás több szakszervezetői vezető részéről is elhangzott. A felszólalók  világossá tették, hogy a rabszolgatörvény csak a jéghegy csúcsa: az Orbán-rendszer alapvetően dolgozó- és népellenes, amely a dolgozók kiszolgáltatására, valamint a jóléti intézmények leépítésére épül. A legerősebb motívum a felszólalások során így a dolgozókkal való szolidaritás hangsúlyozása volt.

Az MTA Stádium köre nyilatkozatot tett Varju László beszéde után, szerintük a rabszolgatörvény „súlyosan elhibázott” az ellene tüntetőkkel szolidaritást vállalnak.

A beszédek zárultával az összes felszólaló felment együtt a színpadra, közben a tömeg hallhatóan egyre feszültebbé vált. A tüntetők közül többen bukósisakot vettek, aztán elénekelték a Himnuszt.

A szervezők arra kérik a tömeget, hogy békésen menjenek haza. A tüntetők azt kiabálják, hogy „most kezdünk!”

A DK politikusa felidézte az MTVA székházánál történteket, és elmondta, hogy nem tudták annyira megverni, hogy ne jöjjön el a tüntetőkhöz. Ezután Varju arról beszélt, hogy egykori bányászként pontosan tudja, hogy mi a túlóra, milyen hajnalban kell, majd elmondta:

„A kamionsofőrnek, a bányásznak, a munkásoknak tisztességes fizetés kell, nem túlóra”

Varju László úgy fogalmazott, hogy „végre elindul valami, ami leválthatja ezt a maffiaállamot”.

„Ha Orbán Viktor békét akar ebben az országban, akkor mondjon le” – mondta a DK-s politikus, a tüntetők egyetértésüket a „Mondjon le” skandálással nyomatékosították.

Az ellenzéki képviselő hozzátette, hogy az emberek békét, nyugalmat, biztonságot és szabadságot szeretnének. És szabadságot mindenképpen. „Elég volt” – fejezte be a beszédét Varju László, amit a tüntetők sokáig skandáltak utána.

A Tanítanék aktivistája, Törley Katalin nem csodálkozott, hogy Áder aláírta, hiszen mindent aláír. Tanárként pontosan tudja, hogy nem ez volt az első rabszolgatörvény. A tanárok éhbérért güriznek, a gyerekek összeroskadnak a tanulnivaló alatt, és mégse kapják meg a minőségi oktatást. Az egyetemi oktatók is megalázó bérért, eszközök nélkül tanítják a röghöz kötött, eladósodott hallgatókat.

Törley hozzátette, hogy a miniszteri vezetés szakmaiatlan, és szolidaritásáról biztosította nővéreket, szociális munkásokat is. A közmédiából propaganda folyik, és az ország vagyonát néhány család osztotta fel.

Ezek miatt a sztrájkot tartja a legmegfelelőbbnek. Ez szerinte nagyon nehéz, de minél többen állnak bele, annál jobban fog fájni Orbánéknak. Legyen hát általános, országos sztrájk.

Azt kérte a tömegtől: az ellenzéki pártok folytassák eddigi útjukat, a civilek mozgósítsanak, a munkavállalók szerveződjenek, tájékoztassák egymást.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos együtt léptek a színpadra, előbbi beszédében kifejtette, hogy a kormány oszd meg és uralkodj politikája csak addig működik, amíg hagyjuk. A magyarok csak keveset akartak, jogállamot, demokráciát és azt, hogy 8 óra munkából meg lehessen élni, de a Fidesznek ezt a keveset sem sikerült teljesítenie, ezért nem lehet érteni, hogy miért nem látják be, hogy mi a tüntetők baja.

Szél Bernadett azzal zárta a beszédét, hogy a Sándor-palotában ülőknek, és sorban a többi palotákban ülőknek megüzenik a tüntetők, hogy az ő idejük lejárt.

Hadházy Ákos három dologra reagált beszédében, elsőnek arra, hogy miért van értelme tüntetni, ha már a köztársasági elnök aláírta törvényt: mert el lehet érni, és el is fogják érni, hogy visszavonják a törvényt. Ehhez csak annyi kell, hogy a kormány érezze a törődést.

fotó: Markoszov Szergej / Mérce

A második pont, hogy az ellenzék akciója csak színjáték lenne. Hadházy szerint csak akkor lenne az, ha abbahagynák. De nem fogják abbahagyni, elmennek a végsőkig, hogy megvédjék a túlóráztatott rendőröket, a sajtószabadságot, és ki fogják harcolni, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez.

A harmadik felvetés pedig az volt, hogy a tüntetők Soros-bérencei, és egy vandál csürhe, erre Hadházy csak annyit mondott: „Meg a lónak a f#&@át” – ami lelkesen skandálni is kezdett a tömeg.

Szabó Tímea a számos város felsorolásával kezdte, ahol a héten tüntetések voltak.

Áder János Orbán Viktor gerinctelen bábja, mondta egy parlamenti akcióból ismert bábfigurával a kezében.

Szerinte az ellenzék a harc elején van, és kiemelte, hogy Szegeden és Salgótarjánban példaértékű módon rendeletet hoztak a rabszolgatörvény bojkottjáról, ahogy a budapesti ellenzéki képviselők is ezt kérték Tarlós Istvántól.

A civileket polgári engedetlenségre hívta fel.

Ránk férne egy tiszta egészségügy, remélem nem vagytok betegek! – kezdi beszédét Kiss László. Fáradtan, túlórázva dolgoznak a magyar egészségügyi dolgozók, akik még nem mentek külföldre, igazi rabszolga-körülmények között. Nem ajánlja senkinek, hogy kórházba kerüljön. Folytassuk, szólítja fel a tömeget, állítsuk meg az országot, a nővérek veletek vannak! – zárja rövid felszólalását.

Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője köszöntötte a bátor hafafiakat, akik szerinte a demokráciáért állnak ki.

Elmondta, hogy 1986-ban egyszer már átvonult egy tüntetésen a Lánchídon, akkor Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval vonult együtt. Azóta szerinte ők elűárulták a demokráciát.

Ugyanis amikor a magyar dolgozók érdeke ütközik a multik érdekével, akkor szerinte a Fidesz a multik mellé áll. Ahogy szerinte a kormány cserben hagtya a devizahiteleseket és az egész népet. Gyüre úgy fejezte be, hogy

„nem akarunk rabszolgák lenni a saját hazánkban.”

Beszéde alatt felhangzott a „hazaárulók”, illetve az „elegünk van” skanda.

Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

„Velem szemben áll a nemzet egysége” – kezdte Csárdi Antal LMP országgyűlési képviselő a beszédét. Elmondta, hogy végre megmutatták, hogy ebből a hatalomból, ebből a hatalomtechnikából nem kérnek a magyarok. „Tisztelet jár a magyar dolgozóknak, és ez a tüntetők ki tudják vívni a tiszteletet a magyar munkások számára.

”Az nem fordulhat, hogy anyák nem tudnak elmenni a gyermekeikért az óvodába, mert túlóráztatják őket, apák karácsonyfa alatt elalszanak, mert beledöglenek a túlórázásba„ – mondta Csárdi.

Kifejtette, hogy az a cél, hogy az országban minden dolgozó, pedagógustól a gyári munkásig tisztességes bért kapjon, amiből túlórázás nélkül is meg lehet élni.

”Ez a rendszer a nemzet ellensége„ – fejezte be a beszédét Csárdi Antal.

Szűcs elmondta, munkahelye hónapok óta támadás alatt áll. Sokan hiszik, külön ügy a rabszolgatörvény és a kutatói szabadság, de nem: nem lehetünk mások kényének-kedvének kiszolgáltatva. A törvény tartalmában és formájában is gyalázatos. Aki heti plusz egy nap munkára kötelezhető, az nem ura magának már, mások kényének van kiszolgáltatva.

Az akadémikus hozzátette: a kutatók is miniszteri kegyből kaphatnak fizetést már, csak akkor tudnak számlát fizetni, ha a miniszter úri kedve úgy tartja. És jelenleg nem úgy tartja.

Lehet így élni, de a szolgaság megalázó, szabad emberhez nem méltó élet: Ki akar így élni? Együtt kell tiltakoznunk a rabszolgasors ellen.

Szűcs Tamás a PDSZ-től örül a tömegnek, a tegnapi miskolci tüntetésről érkezett. Június 7-én az alkotmány módosítása miatt a PDSZ demonstrált, az az alkotmánymódosítás tette lehetővé, hogy most létrehozták a különbíróságokat. Akkor azt kérdezték tőlük, hogy mi értelme ennek és most már tömeg áll mellettük, emeli ki. Januárban nem lehet más a program, csak az, hogy álljon meg az ország! – kiáltja. Ő is sztrájkra buzdít.

Az MSZP politikus kiegészítené az ötpontos követelést egy hatodikkal is: Áder János mondjon.

„Elegünk van, hogy ez a kormány szarba se vesz minket” – mondta Bárány, aki szerint az ellenzék megtanulta, hogy másképp politizálni, és akár a századik sorban is együtt vonul a tüntetőkkel. A fiatal szocialista politikusa azt is elmondta, hogy büszke a szocialista vívmányokra, és nem hagyja a pártja, hogy a kormány lepaktálva a német multikkal kiárusítsa a magyar munkásokat.

Ez az ország már úgy tűnik, nem a miénk. Az állam, a köztársaság elveszett. Olyan helyzetet teremtettek, hogy nem egyeztetnek soha semmiről. Az az országgyűlés, ami a rabszolgatörvényt szavazta meg, illegitim volt, mert aznap nem hozhattak volna semmilyen jogszabályt.

Ezután futball-hasonlattal magyarázta el, miért volt szerinte jogszerűtlen a törvényalkotás aznap.

A fideszes különbíróságok helyett a tüntetőket kérte fel „állampolgári bíróságok” alakítására. Ezek után a tüntetőknek kéne eldönteniük, hogy „ezek a jogszabályok hatálytalanok.”

Jó reggelt, Magyarország! – zárta beszédét Magyar.

„Szabadság nélkül nem lehet élni, ahogy jogok, méltóság és szabad idő nélkül sem.”

Vissza kell vonni a rabszolgatörvényt, mondta a Liberálisok egyetlen országgyűlési képviselője. Bárányhoz hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy új ellenzék született.

Bősz Anett szerint akár egész télen kint lesznek az utcán, addig, amíg leváltják a ranszolgatörvény kormányát.

Azt is hozzátette, hogy a rabszolgatörvény aláírásával „Áder János elvesztette köztársasági elnök jellegét.”

Lipusz Balázs a Hallgatói Szakszervezettől arról beszél, hogy az ország jelenéhez szükség van a munkásokra, a jövőjéhez a diákokra. Beszédében kiemeli, hogy a munkások teszik lehetővé, hogy a diákok tanulhassanak. A munkás-diák szolidaritást emeli ki, amely jelmondat kezdetektől meghatározza a HaSz-t és a demonstrációkat.

„Lebénítjuk az utakat, lezárjuk a gyárakat, ebben veletek leszünk!”, Lipusz általános sztrájkra is buzdít.

Mérce

Donáth Anna szerint elképesztő látni, hogy karácsony előtt is ennyien vannak.

„Ami eddig történt, az siker, akárki akármit mond. Ez az ellenállás egészen az országhatárokig eltart. Ilyet nagyon régen, vagy talán soha nem látott az ország. Közös siker az is, hogy nem állt meg az ellenállás az ország határainál, Európa-szerte sok helyen kiálltak az 5 pont mellett.”

Ezután az öt pontos lista hangzott el, amiben követelik múlt hét szerda óta a tüntetők

  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
  • kevesebb rendőri túlórát;
  • független bíróságokat;
  • Európai Ügyészséget;
  • független közmédiát.

El fogják vinni minden háztartásba az 5 pontot, és szerinte 2019 az Ellenállás Éve lesz.

 

A Sándor-palota előtt körülbelül 10 ezer ember előtt elkezdődtek a beszédek.

Galgóczy Péter szervező azzal kezdte, hogy nagyon rég nem volt ekkora tüntetéshullám az országban, a tömegből hatalmas taps fogadta a bejelentést. Kovács Zoltán mondatának felidizésére, miszerint celeb-aktivisták tüntetnek, viszont hosszan fújjolt a tömeg.

A beszédmondók nehezen jutnak el a színpadhoz, annyira sűrűn áll a tömeg:

És a palota falára is kikerült az O1G:

A tömegben sztrájkot követelnek és a Bibliából is idéznek:

Szól a „bajszos szar!”

Két napja a tatabányai Fidelitas is elkezdte használni a híres simicskai idézetből a tüntetések jelszavává vált O1G-t.

Természetesen átértelmezve. (Only one genius magyarul: Az egyetlen zseni)

Fidelitas Tatabánya, Facebook

Mi nem emlékszünk olyan esetre, hogy ekkora tömeg gyűlt volna össze a Sándor-palota előtt, helyszíni tudósítóink szerint 10 ezer körül van a létszám. A palota körül óriási a rendőri készültség is.

A színpad már áll, valószínűleg hamarosan elkezdődik a betervezett 16 beszéd.

A tüntetők egy része felért a Várba, a Karmelita kolostor előtt haladnak el, ahova a terv szerint Orbán Viktor január elsején fog beköltözni.

A tömeg új skandálásban fogalmazta meg, mit gondol erről: „Orbánt a gyárba, népet a Várba!

Áder Jánosnak is üzentek, neki azt, hogy „Jövünk érted, János!” A Sándor-palota elé érve „Megjöttünk!” felkiáltással üdvözölték a köztársasági elnököt.

Videónkon látható, hogyan kígyózik Budán a tömeg a Vár felé.

Nincs könnyű helyzetben a Békemenet szervezőjeként ismert CÖF-CÖKA, hiszen a kormány civiljeinek egyszerre kell harcolnia az utcán demonstrálókkal és közben a nemzetközi helyzet is fokozódik. Bayer Zsolt által vezetett „szellemi honvédelemi” mozgalom már erőteljesen fontolgatja, hogy megmutatja a rabszolgatörvény ellen demonstrálóknak, hogy miként is kell méltóságteljesen tüntetni a kormány mellett, az adófizetők pénzéből.

Forrás: Wikipédia

Eközben marad energiájuk arra is, hogy harcukat nemzetközi szinten is folytassák. Most Judith Sargentininek írtak egy hosszú nyílt levelet. A holland európai képviselő azzal húzta ki a gyufát, újfent, hogy a rabszolgatörvény elfogadása után újra sürgette a hetes cikk szerinti eljárást Magyarország ellen. A CÖF-CÖKA nem tűrhette szó nélkül mindezt, és a többi között ezt írták nyílt levelükben a politikusnak:

„Abban akár egyet is érthetnénk, hogy a legfrissebb hazai történések komoly aggodalomra adnak okot, csak éppen mi, patrióta lelkületű magyar civilek, bizonyára egészen más szemszögből nézve s egészen másban találjuk ezen aggodalmunk alapvető okait. Hogy világosabb legyen Önnek: mi a barikád másik oldalán állunk!”

„Ön a 2018. december 12-én, a magyar parlament ellenzéki performanszaiban megnyilvánuló, alkotmányos bunkóság oldalára állt!”

„Vagyis Ön valójában nem képvisel semmilyen hiteles és elvszerű meggyőződést, s nem az európai polgárok érdekeit tartja szem előtt! Önnek semmi köze Magyarországhoz, Ön csupán egy nemzetek felett álló s az egész világon működő hálózat, a Soros-birodalom érdekeit védi! Követeljük, hogy Ön és EP-beli elvtársai fejezzék be ezt a hazánk elleni támadássorozatot, s egyúttal követeljük, hogy Soros György azonnali utasítással hívja vissza politikai megbízottjait! ”

Szomorú pontja a levélnek, hogy a CÖF-CÖKA annak a Nagy Imrének a szavait idézi a levél végén, akit éppen most szeretne kiírni a magyar kormány a történelemből.

Így sétál fel a tömeg a Sándor-palotába:

Az esemény Facebook-eseményén időközben frissült a felszólalók listája, ami igen hosszú.

  • Donáth Anna, alelnök (Momentum)
  • Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
  • Bárány Balázs, elnökségi tag (MSZP)
  • Lipusz Balázs, Hallgatói Szakszervezet
  • Bősz Anett, ogy. képviselő (MLP)
  • Magyar György, Mindenki Magyarországa Mozgalom
  • Csárdi Antal, ogy. képviselő (LMP)
  • Szűcs Tamás elnök, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
  • Gyüre Csaba, országos alelnök (Jobbik)
  • Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutató, korábbi MTA-s tüntetések szónoka
  • Szél Bernadett és Hadházy Ákos (független képviselők)
  • Kiss László, 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért
  • Szabó Tímea, ogy. képviselő (Párbeszéd)
  • Törley Katalin, Tanítanék Mozgalom
  • Varju László, ogy. képviselő (DK)

Úgy tudjuk, 2 perces beszédekre kérték a felszólalókat.

A tömeg eleje már mászik fel a Várba a kevésbé meredek, lankásabb útvonalon, vannak akik még a Lánchídon vannak, de a tömeg vége a Nádor utcánál még mindig.

A menet vége csak most hagyja el a Nádor utca és az Arany János utca kereszteződését, az eleje pedig most ér Budára.

Sűrű ellenzéki zászlóerdő vezeti a tömeget, szól az „Orbán egy geci!”

Berlinben élő magyar aktivisták Állítsuk meg Orbán rabszolgatörvényét! címen szerveztek tüntetést. A tüntetés eseményleírásában azt írják,

„[a]zt várjuk a Magyarországon működő német vállalatoktól, különösen tekintettel az autógyártókra, hogy tegyék nyilvánvalóvá mi fontosabb nekik: az üzletelés az Orbán-rezsimmel vagy az európai értékek és a munkavállalók jogainak védelme.”

Tüntetés a Kereskedelmi – és Iparkamara épülete előtt; kép: Vay Viktória

A délutáni tüntetésről itt írtunk bővebben.

Helyszíni tudósítóink pár perccel ezelőtt jelentették, hogy Sándor-palota felé tartó tömeg a Magyar Tudományos Akadémia épületétől egészen a Kossuth térig tart, azóta az eleje már ráfordult a Lánchídra. Jelenleg arra várnak, hogy a menet vége kicsit felzárkózzon.

Amikor a tömeg a Bajcsy-Nádor sarkon menetelt a Várba, a vége még a Kossuth téren volt. Nagyon sűrűnek tűnik az először még szétszakadt tömeg.

Mikor véget ért a kétfarkúak menete, hirtelen elég kaotikussá vált a helyzet, a tömeg egy része a Kossuthon maradt, egy részük pedig a Sándor palota felé vette az irányt.

Az nem derült ki, hogy a betervezett beszédeket így is megtartják-e a Kossuthon, esetleg a Várban, vagy egyáltalán nem.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője élő adásban jelentkezett be a Facebookon, ő is a Sándor Palotába tart, szerinte már most többen vannak a tüntetők 10 ezernél.

A kétfarkúak Békemenete lassan a Kossuth térre ér, ahol már egész jelentős tömeg – helyszíni tudósítónk szerint 2-3000 ember – és rendőri jelenlét várja őket. A Parlament előtt várakozók egy része el is indult az Alkotmány utca felé, hogy elvegyüljenek az érkezők köré.

A Kossuth téren ér véget a Kétfarkú Kutya Párt eseménye és indul a következő, „Szégyelld magad, János!” néven meghirdetett tüntetés, amin szakszervezeti vezetők, a Hallgatói Szakszervezet képviselője, Törley Kata a Tanítanék Mozgalomtól és ellenzéki politikusok mondanak majd beszédeket.

Gyülekezik a tömeg a nyolc órára meghirdetett tüntetésre a Kossuth téren, ahol éppen Simicska Lajos leghíresebb (és igazából egyetlen) idézete látható a Parlamentre vetítve. Az Index úgy tudja, a DK akciójáról van szó.

fotó: mérce

Eközben már a Hallgatói Szakszervezet dolgozókkal szolidaritást vállaló molinói is készenlétben állnak:

fotó: Mérce

A Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt ma este. Hidvéghi Balázs sok újdonságot nem mondott el a műsorban, tovább folytatta a mára teljesen kikristályosodott kormánypárti mantrát a tüntetésekkel kapcsolatban: rendbontás, rendőrök provokálás, törvényellenes ellenzéki képviselők és Soros-Soros és Soros.

Krug Emília műsorvezető igyekezett a kommunikációs igazgató szembesíteni néhány ellentmondással, de Hidvéghi rettenthetetlenül folytatta a monológját a „mérhetetlen támogatottságú pártok, leszerepelt vezetőiről”. Az egyetlen érdekes pillanat az volt, amikor Hidvéghi megköszönte a gyimesieknek, akik az „ezeréves határokról” érkezve ma pótolták az adományozásra szánt szánkókat. Ekkor Krug közbevetette, hogy egyébként az ellenzéki szimpatizánsok is összegyűjtötték a rongálás miatt keletkezett károk megtérítésére a pénzt, amire Hidvéghi azt válaszolta:

„az ellenzéki támogatók pénze a Soros-hálózathoz kerül majd”  – állapította meg a kommunikációs igazgatója.

Hogy miből gondolja mindezt? Mert Hidvéghi szerint ez így szokott lenni. 

Miután elhangzott néhány további beszéd a Deák Ferenc téren, a menet a Bajcsy-Zsilinszky úton halad tovább a Bazilika irányába.

„Van egy álmom” – kezdte beszédét az MKKP képvsielője a Deák téren Orbán Viktor bőrébe képzelve magát:

„Az álmom, hogy királlyá koronáznak a Duna jegén”- mondta. De most egy másik álomról szeretne beszélni: az álma, hogy egy napon fel fog emelkedni ez a nemzet, „a magyar GDP kiszúrja az égboltot”.

Az álma, hogy minden magyar jobbközép konzervatív szavazó, akinek a nagyapja is magyar volt, három gyereke van, legalább 400 órát túlórázik és hétvégente focimeccsre jár, felsőbbrendűnek teremtetett.

Egy napon minden stadion felépül, minden bolt zárva lesz vasárnap, minden bírót ő (vagyis Orbán Viktor) jelöl ki, sőt, az internetet is ő irányítja majd.

Miközben a Kutya Pártosok még békementelnek, az esti tüntetésre is elkezdett gyűlni a tömeg a Kossuth térre.

Tudósítónk szerint már nagyjából 500 demonstráló várakozik a Parlament előtt és 4-5 osztag rendőr is érkezett hirtelen.

fotó: Mérce

fotó: Mérce

Az első felszólaló egy csodás korszak csodás kormányának ünneplésére szólít fel, és ironikusan bírálja az „ellenzéki provokátorokat”. „Építő jellegű kritikát” kíván számukra adni.

A Ligetvédőktől azt kérdezi, hogy vissza akarják-e erőszakolni szerencsétlen fákat a magyar anyaföldbe?Öregnek és fiatalnak nem szabad lenni, dolgozni kell, hangsúlyozza. Kiküldenétek Nikolát a metsző macedón hidegbe? – utal a Gruevszki ügyre a szónok. Térjetek már észhez! Ha környezetvédők vagytok, mégis letelepedési kötvényeket akartok égetni? Jobb volt mikor a hármas metró le nem állt, hanem ment mint az őrült?

Beszédét azzal zárja, hogy a világháborúk is úgy kezdődtek, hogy valaki megszólalt.

Videó is készült az anti-Békemenetre, melyben ironikusan üzennek a kormánynak azok a magyar anyák, akik bár kint lennének a megmozduláson, de gyermekeikre vigyáznak és egyéb háztartási feladataik miatt ezt nem tudják megtenni. A kormány nőbarátnak kevéssé nevezhető politikáját bírálják rövid mondatokban, utalnak a családi pótlékra, az egészségügy és az oktatás rossz minőségére.

Bár a videó szó szerint a hatalomnak üzen, mégis egyértelmű, hogy a tüntetőknek ezzel azt mondják: ők is áldozatai a kormány elnyomó politikájának, a demonstrálókkal vannak, szolidaritást vállalnak velük.

A Kétfarkú Kutya Párt Békemenete éppen a Deák téren áll, majd a Kossuth térre kanyarodik vissza, ahol nyolc órától kezdődik a „Szégyelld magad, János” címet viselő tüntetés, amelyen több párt és civil szervezet képvsielője is fel fog szólalni.

A Kossuth térre már szállingóznak az emberek:

fotó: mérce

fotó: mérce

Ma derült ki, hogy gyorsított eljárásban 312 óra közmunkára ítélték azt a demonstráló férfit, aki a Kossuth téri zászlórúdra, egyébként lemosható, vízbázisú festékkel ráírta, hogy SZTRÁJK! Vélhetően ezzel is el akarják rettenteni a tüntetőket a véleménynyilvánítás e formájától.

Ennek ellenére városszerte láthatóak hasonló feliratok, melyek azokra az értékekre és követelésekre hívják fel a figyelmet, amik a tiltakozások középpontjában állnak.

A menet eleje most ért a Magyar Tudományos Akadémia elé, úgyhogy hamarosan áthalad a Lánchíd alatt. A Lánchíd után a Deák Ferenc tér felé fordultak a tüntetők.

Általában az a közvélekedés, hogy Áder János köztársasági elnök mindent aláír, amit elé tesznek. Ez azonban egyáltalán nem igaz! Ugyan a valószínűleg törvénytelen keretek között elfogadott rabszolgatörvényben nem talált kivetnivalót az államfő, és a különbíróságokról szóló törvény esetében sem remegett meg a kezében a toll, azért igazságtalan lenne, ha nem mondanánk el, hogy két törvényt is megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Áder János az Állami Számvevőszékről és a közszolgálati tisztviselőkről szóló jogszabályok módosítását találta aggályosnak. Mint írta:

egyértelműen hátrányosabb, kiszolgáltatottabb helyzetet eredményez a számvevők számára.

Aki hiszi, hogy a köztársasági elnök nem lelkiismeretesen végzi a munkáját, vagy nagy rajongója a jogi levelezésnek, az a Kövér Lászlónak küldött levelet teljes egészében elolvashatja a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalán.

forrás: MTI

Ahogy már megszokhattuk, a Kétfarkú Kutya Párt Békemenete ezúttal sem szűkölködik az ötletes táblákban, transzparensekben, eddig ezek a kedvenceink:

Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

Az első beszédek után elindult a körülbelül 2-3000 fős menet: a terv szerint az Alkotmány utcából a Roosevelt tér, a József Attila utca, Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével tesznek egy kört, a Kossuth térre érkeznek vissza.

Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

A Kétfarkúaknál a harmadik felszólaló a túlórázó Mikulás volt, aki arra szólította fel Orbánt, hogy adjon neki fontos pozíciót. A Mikulás NER-kompatibilisnek gondolja magát, mert megfigyeli az embereket, a jókat jutalmazza, a tévelygőket pedig bünteti.

A kétfarkúak Mikulása ezért leginkább a különbíróság élére pályázik, de Áder János utódja is lenne, hiszen gondolkodás nélkül teljesít kéréseket.

Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

A Kutyapárt Békemenetén elkezdődtek a beszédek. Egy pufajkás férfi végig dr. Orbán Viktornak szólítja a miniszterelnököt. Azt skandáltatja a tüntetőkkel, hogy elég volt, majd később kiderül, hogy miből is, Bayer Zsoltot megidézve, a libsi-bolsi kígyóvállú trágyamolekulákról beszél, a tüntetőkre utal. Nagy sikere van a paródiának.

„Megint ki kell állnunk szeretett kormányunk mellett!”- mondja Döme Zsuzsanna. Szerinte Soros György megint átlépett egy határt, ez nem az az időszak, amikor a Parlament előtt kellene ácsorogni és tiltakozni, de Soros rávette a fiatalokat, hogy politizáljanak és kritizálják a kormány döntéseit.

A Kétfarkú Kutya Párt első szónoka összefoglalta, miért lehetünk hálásak a kormánynak és személyesen Orbán Viktornak: pár hét alatt megszűnt a hajléktalanság, átfogó és zökkenőmentes médiareform, a különbíróság és a túlórával kapcsolatos törvény elfogadása, illetve érezhetően jobbak lettek a napok a CEU bezárásával.

„Hogy ha kell, akkor mi magunk, a fideszes asszonyok fogjuk megvédeni ezeket a törvényeket.”

– mondja.

„Túlórázni akarunk” – kántálja a tömeg.

Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

Bizonyára mindenki hallotta már a Churchillnek tulajdonított mondást, miszerint „Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítok”. Külön pikantériája a mondásnak, hogy mára bebizonyosodott róla, hogy valójában hamisítvány. Ez most csak onnan jutott eszünkbe, hogy nemrég a Fidesz-közeli Századvég és Nézőpont is közvéleménykutatást végzett, amiből az derült ki, hogy az emberek elutasítják az utcai demonstrációkat. Ehhez képest a Népszavának készített közvéleménykutatást a Publicus Intézet, amiből éppen az ellenkezője derül ki.

A válaszadók háromnegyede nem ért egyet a rabszolgatörvénnyel, és ugyanilyen arányban vélik úgy, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek a törvény miatt. A válaszadók 73%-a szerint a cégeknek, a munkáltatóknak kedvez majd. A Publicus közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 66%-a támogatja az utcai demonstrációkat, és válaszadók több, mint fele (51%-a) a későbbi sztárjkokat, útlezárásokat is támogatná. További statisztikákat a Publicus oldalán lehet böngészni.

Forrás: Publicus Intézet

Hamarosan indul az Magyar Kétfarkú Kutya Párt Békemenete, helyszíni tudósítóink 5-600 főre saccolják az eddig megjelent tüntetők számát, ami folyamatosan növekszik.

A 444 írta meg, hogy 10 szánkót vitt a Kossuth térre a Gimesvölgye Férfikórus, akik egyébként a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató miatt utaztak a fővárosba. Ujjukat a magyar politikai történések ütőerén tartva úgy látták jónak, hogy 10 szánkóval pótolják a tüntetések során megrongálódott, ellopott darabokat.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke nagy örömmel fogadta a gesztust, és reméli országhatárokon túl is híre megy ennek a jócselekedetnek.
Persze nem tudni, befejeződik-e a kormány kommunikációjában a rabszolgatörvény ügyében a szegény gyerekekre való hivatkozás.
A szánkókon egyébként zászlókat helyeztek el, Szentegyháza Gyermekfilharmónia felirattal.

A 83-as főút fél útpályáját zárja majd le a Vasas Szakszervezeti Szövetség jövő héten, december 28-án, írja az infopápa.hu.

Zsédenyi Péter, a Kárpit Vasas Alapszervezet titkára szerint a demonstrációhoz több politikai és civil szervezet is bejelentette a csatlakozási szándékát. A lezárás 11 órától 15 óráig tart majd, és Győr irányában zárja majd a főutat.

A Vasas a félpályás útlezárással folytatja azon hasonló tiltakozások sorát, mellyel a dolgozók a rabszolgatörvény ellen tiltakoznak.

Múlt hét szerdán – meglehetősen botrányos körülmények között – szavazta meg a kormánypárti többség a Kósa Lajos és Szathmári Kristóf által benyújtott törvénymódosító javaslatot,

amely a kiadható túlórák számát 400-ra emeli, a túlórák kifizetésének határidejét pedig három évre tolja ki.

Aznap a Kossuth téren többezer fős tömeg gyűlt össze viszonylag spontán módon, az éjszakába nyúló demonstráción volt vonulás, hídfoglalás, egyesek felmásztak a Fidesz Lendvay utcai székházának erkélyére, amikor pedig újra a Kossuth térre értek a tüntetők, meglehetősen feszültté vált a hangulat. Hosszú évek után először a rendőrság könnygázt és paprikasprét vetett be, miután az első sorokban állók megpróbáltak felnyomakodni a Parlament lépcsőjén. Az este során a tüntetők több tereptárgyat (kukákat, padokat, útjelző táblákat, és a Kossuth téren álló karácsonyfát körülvevő szánkók közül néhányat) felgyújtottak. A rendőrség kiszorította a térről a tömeget, majd feloszlatta a tüntetést. Az este során többeket előállítottak.

Csütörtökön még forróbb lett a hangulat: a meghirdetett tüntetésre többen jöttek ki az előző napnál, a tömeg keresztül-kasul vonult a városon, volt hídfoglalás is, és bár a tüntetők lényegesen kevesebbet gyújtogattak, a rendőrök viszont több könnygázt használtak el. Ezen a napon is többeket előállítottak, köztük a Momantum alelnökét, Donáth Annát is, akit csak 8 órával később engedtek el (egyébként egy füstbomba volt a kezében).

Péntekre némileg csökkent a tömeg a budapesti demonstráción, ez alkalommal két nagyobb kört is megtettek a vonuló tiltakozók a városban. A kettő között volt némi dulakodás, amire könnygáz volt a válasz, a tüntetés azonban az este egy adott pontján (immár a budai oldalon, a várból lefelé sétálva) békésen, önmagától feloszlott.

Szombaton volt egy kis pihenés, vasárnap viszont új lendületet vett a demonstráció. A Kossuth téri kezdés után ugyanis Hadházy Ákos és a Momentum vezetésével a tömeg nagyja átsétált (nem kis séta!) a Kunigunda útjára, a köztévé épülete elé. Itt az ellenzéki képviselők egy csoportja bement az épületbe, hogy felolvastassák az 5 pontos követeléseiket. Mivel nem sikerült senkivel beszélniük, aki ezzel kapcsolatban döntést hozhatott volna, az egész éjszakát az épületben töltötték. Eközben odakint volt némi dulakodás (és könnygáz), viszont az este során a képviselők több alkalommal is figyelmeztették a demonstrálókat a tüntetés békés jellegére.

Másnap reggel viszont olyat láttunk, amire biztosan nem számítottunk: Szél Bernadett élőben közvetítette a Facebookkon, hogy Hadházy Ákost és őt szó szerint kidobják a köztévé épületéből. A nap során a bent rekedt képviselők méltatlan körülmények között igyekeztek érvényesíteni jogaikat – ám továbbra sem állt velük szóba senki. Este viszont újra többezer fő gyűlt össze az épület előtt, a demonstráció egy pontján pedig már azok a képviselők is kijöttek, akik addig bent próbálkoztak. A színpadon sosem látott mértékű ellenzéki egységről és összefogásről beszéltek a felszólalók. Valamivel később a Momentum vezetésével a tömeg egy része körbejárta a közelben lévő kormánylapok szerkesztőségeit, az épületek előtt emlékezve meg a propagandagyár bűneiről. Ugyan később visszatértek a kiindulási pontra, ám addigra a tömeg nagy része hazament, így a tüntetés lényegében attricitások nélkül zajlott le.

És ami kifejezetten fontos: nem csak Budapesten volt tüntetés, országszerte rengeteg városban demonstráltak (és fognak demonstrálni) az emberek a rabszolgatörvény és az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetése, illetve a kormány médiafölénye és álhírgyártó gyakorlata ellen, és külföldön is több városban tartottak szolidaritási megmozdulásokat a magyar közösségek.

A szakszervezetek is éreztették erejüket az elmúlt napokban: félpályás útlezárások sora követte egymást, illetve megkezdték a felkészülést egy jövőbeni, ágazatokon átívelő általános sztrájk szervezésére is.

Az előző napok tüntetéseiről szóló tudósításaink ide kattintva elérhetőek, a rabszolgatörvényről írt cikkeinkért pedig ide kell kattintani.

Az csak az este folyamán dől el, hogy a korábbiakhoz képest mekkora tömeget sikerül összerántani estére, de az biztos, hogy a mai nap szólította utcára a legtöbb szervezet.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt hálatüntetése hat órakor kezdődik, a menet a terv szerint a Kossuth térről a Roosevelt tér, a József Attila utca, Bajcsy-Zsilinszky utca és az Alkotmány utca érintésével a Kossuth térre vonul. A viccpárt arra kéri a résztvevőket, hogy gázmaszkot, a Kormánynak kedveskedő ajándékokat, vicces táblákat, kesztyűt és réteges alulöltözetet hozzanak. Az MKKP amúgy tegnapelőtt táblakészítő workshoppal is készült a „körmenetre”.

A civil szervezetek (köztük számos párt) tüntetése (Szégyelld magad, János) szintán a Kossuth téren kezdődik majd, egyelőre a nem-pártos felszólalók listáját lehet tudni:

  • Lipusz Balázs, Hallgatói Szakszervezet
  • Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
  • Magyar György, Mindenki Magyarországa Mozgalom
  • Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutató, korábbi MTA-s tüntetések szónoka
  • Kiss László, 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért
  • Törley Katalin, Tanítanék Mozgalom

A tüntetésen fel fog szólalni a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok szónoka is.

A tüntetések végeztével nem lennénk meglepve, ha hagyományos spontán vonulások kezdődnének a városban.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}