Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német nagytőkén kérték számon berlini tüntetők Orbán rezsimjének támogatását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Berlinben újabb tüntetést szerveztek magyarok. A tiltakozás különlegessége az volt, hogy ezúttal elsősorban nem Orbán Viktort és a magyar kormányt szólították meg, hanem az Fidesz-kormányok adó- és gazdaságpolitikájából elsősorban profitáló német nagytőke képviselőit.

Tüntetés a Kereskedelmi – és Iparkamara épülete előtt; kép: Vay Viktória

A Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Követség) aktivistái Állítsuk meg Orbán rabszolgatörvényét! címen szerveztek tüntetést, mégpedig a Berlin központjában található Német Kereskedelmi- és Iparszövetség épületéhez. A tüntetés eseményleírásában azt írják,

„[a]zt várjuk a Magyarországon működő német vállalatoktól, különösen tekintettel az autógyártókra, hogy tegyék nyilvánvalóvá mi fontosabb nekik: az üzletelés az Orbán-rezsimmel vagy az európai értékek és a munkavállalók jogainak védelme.”

Szijjártó Péter Külgazdasági- és Külügyminiszter november végén jelentette be, hogy a multik érdekében módosították a Munka Törvénykönyvét.

„A Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak”

– mondta németországi látogatásán a miniszter.

A multi-barát politika nem most kezdődött: a magyar kormány az elmúlt nyolc évben következetesen alakította úgy a munkavállalói jogokat, adószabályokat és bérrezsimet, hogy a német cégek szívesen telepedjenek le Magyarországon. A kormány 2010 és 2018 közt már az Index 2016-os összesítése szerint a 100 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatások 27 százaléka német cégeknél, elsősorban autóipari cégeknél köt ki, ezeket a 2010 előtti kormányoknál is bőkezűbben osztogatja a Fidesz. Emellett a magyarországi vállalati adórendszert is elsősorban a nagytőke érdekeire szabták.

Tüntetés a Kereskedelmi – és Iparkamara épülete előtt; kép: Vay Viktória

A túlmunkatörvénnyel kapcsolatos tiltakozások közvetlen kontextusa, hogy a 2010-ben módosított sztrájktörvénnyel és a 2012-ben elfogadott új Munka Törvénykönyve szintén a dolgozóik tőkével szembeni érdekérvényesítését nehezíti:

Németországban az adótövényeknek és az érdekvédelem ellehetetlenítésének következtében átlagosan óránként három és félszer annyiba kerül egy munkást foglalkoztatni, mint nálunk.

Az eredmény nem maradt el: német vállalatok összesen több mint 300 ezer embert foglalkotatnak itthon, miközben az itteni termelésük folyamatosan bővül, a BMW nyáron jelentette be, hogy Debrecen mellé költözteti üzemét. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tavasszal adott ki jelentést, amelyben azt állítják, a magyar gazdaság állapotát most látják a legjobbnak 2005 óta.

Címlapkép: Vay Viktória