Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vége a szabadságharcnak: a nagy multik fizetik a legkevesebb adót Magyarországon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MFOR számolta ki, hogy a TAO-val és a 19 százalékról 9 százalékra csökkentett legnagyobb cégekre jutó társasági adó kulccsal a legnagyobb Magyarországon működő cégek körülbelül 5 százalék körüli társasági adót fizethetnek.

Bár a társasági adó kulcsa egységesen 9 százalék lett tavaly (a nagy cégeknek ez 10, míg a többieknek 1 százalékos csökkenést jelentett), de ez nem jelent egyenlőséget. Ugyanis a további társasági adóhoz kapcsolodó kedvezményeket leginkább a nagy multik tudják igénybe venni az MFOR  cikke szerint, így ők versenyelőnybe kerülnek a kis és közepes vállalkozásokkal szemben.

„Az effektív adó azt mutatja, hogy a különböző adóalap csökkentő tételek, kedvezmények figyelembe vételével valójában mennyi adót fizetnek a cégek. Természetesen az 5 százalékos magyar adószint nem azt jelenti, hogy a kisvállalkozások és a nagyvállalatok egyaránt élni tudnak ezzel a mesés lehetőséggel. Nyilván a legnagyobb cégek tudják jobban csökkenteni adóalapjukat, akár nullához közelítve a ténylegesen fizetendő adójukat.”

Ebben az átlagosan 5 százalékos adózásban pedig még nincsenek is benne a direkt állami támogatások. Ami azt jelenti, lehet olyan nagy cég is Magyarországon (akár a korrupciós „juttatásokon” túl is), amely több pénzt kap a magyar államtól, mint amit befizet.

Az MFOR állítása szerint ez a társasági adózási szint adóparadicsomi állapot:

„Már a 9 százalék is a legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban, az 5 százalékos effektív adószint viszont világszerte a nagyon kedvező adózási környezetet biztosító adóparadicsomok közé sorolja Magyarországot.”

Konkrét számokban pedig ez azt jelenti, hogy idén 8509,4 milliárd forint adózás előtti nyereség keletkezett a cégeknél, amelyből a társasági adó alapjába 5657,7 milliárd tartozik majd bele, végül pedig körülbelül 399,5 milliárd forint adó jut majd be a költségvetésbe.

Mindeközben az ÁFA marad 27 százalékos, a személyi jövedelemadó kulcsa pedig 15 százalékos Magyarországon. Így kimondhatjuk, a jogi személyek közül a legnagyobb cégek adóznak legkevesebbet Magyarországon.