Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Vasas nem viccel: ma már 4 órás útzárral tiltakoznak Nyíregyházán a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt hét pénteken a Vasas Szakszervezeti Szövetség félpályás útlezárással kezdte meg Veszprémben a tiltakozást a rabszolgatörvény ellen.

A hét elején pedig Pécsen, Győrben és Szolnokon folytatódott az útzáras nyomásgyakorlás, méghozzá egyre hosszabb ideig és egyre több résztvevővel.

Ma pedig Nyíregyházán déltől 16 óráig tart már a félpályás útlezárás.

Csobán János, a szakszervezet regionális ügyvivője a Mércének elmondta: összesen 28 autóval és több mint 50 résztvevővel zárták le a Debreceni út kivezető szakaszát. Bíznak benne, hogy az akció figyelemfelkelő és mozgósító jellegű, főleg, hogy a szakszervezet fokozatosan, vidékszerte napról napra szervezi az útlezárásokat.

Toldi Miklósné, a Toldi Miklósné Vasas Szakszervezet Észak-Alföldi régiójának elnöke szintén részt vesz az útlezárási akcióban. A Mércének elmondta: kifejezetten sikeresnek értékelik értékelik a megmozdulást, mert sokan vannak és sokan szimpatizálnak a mellettük elmenő autósok közt is, amit dudálással fejeznek ki.

Toldi Miklósné szerint elégedettek csak azzal lesznek, ha a kormány visszavonja a munkavállalókat kizsigerelő törvényt.

„Nem 400 óra túlórával kéne annyi pénzt keresni, hogy abból az emberek megéljenek, hanem tisztességes béreket kéne fizetni a dolgozóknak” – nyilatkozta.

Bíznak abban, hogy meghátrálásra tudják kényszeríteni a kormányt, de ehhez az is kell, hogy egyre többen csatlakozzanak hozzájuk.

A szakszervezeti vezető szerint a törvény nem csak azért nagyon hátrányos a munkavállalókra nézve, mert így arra sem lesz idejük, hogy a családjukkal, gyerekeikkel legyenek (ami így 2018-ban, a családok évében kifejezetten álságos), de különösen problematikus a tekintetben is, hogy így kipihenni sem tudják majd magukat, ami az egészségüket veszélyezteti. Tudjuk, hogy a munkahelyi balesetek száma az utóbbi években nő, aminek egyik oka a munkaerőhiány és az ebből fakadó túlterheltség – nem nehéz hát kitalálni, hogy ha még jobban leterhelik a dolgozókat, az még veszélyesebb helyzeteket teremthet a jövőben.

Ráadásul ha a túlterhelt dolgozók megbetegednek és kiesnek a munkából, akkor nehéz lesz pótolni őket – szintúgy a munkaerő-hiány miatt), ami hosszú távon a munkáltatóknak sem kedvező helyzetet teremthet.

Ettől függetlenül Toldi Miklósné szerint nem állja meg a helyét a kormány azon érve, mi szerint azt minden munkáltató eldöntheti, hogy él-e a 400 órányi elrendelhető túlórával, ez nem kötelező opció.

„Csak bízhatunk benne, hogy tekintettel lesznek erre, de a munkáltatók elsődleges érdeke pont ellentétes ezzel, hiszen abban érdekeltek, hogy minden megrendelést teljesítsenek. Tartunk tőle, hogy ha megkapják ezt a lehetőséget, élni is fognak vele. Nem mondom, hogy mindenhol, minden munkahelyen, de félek, hogy egyre több helyen.” – véli Toldi Miklósné.

A nap során beszéltünk László Zoltánnal, a Vasas alelnökével is, aki a Mércének elmondta: épp tárgyalnak arról, hogy a továbbiakban hogyan folytassák a tiltakozást.

„Többféle forgatókönyvünk is van, az az egy biztos, hogy valamilyen formában fokozni fogjuk a nyomást, nem állunk le” – nyilatkozta.

Vagyis a továbbiakban is számíthatunk rá, hogy a szakszervezet útlezárásokkal tiltakozik.

Szintén mai hír, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) bejelentette: csatlakozik a 2018. december 16-án megrendezésre kerülő Rabszolgatörvény és közigazgatási különbíróságok elleni tüntetéshez. Ezzel 2018. december 08-i tüntetésük után újfent tiltakozásukat fejezik ki a magyar Országgyűlés által 2018. december 12-én elfogadott, Rabszolgatörvény néven elhíresült módosítás ellen. A megmozdulás vasárnap délután 3-kor kezdődik a Hősök terén, és az Alkotmány utcában megtartott beszédekkel ér véget.