Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országszerte több helyen is tüntetnek a rabszolgatörvény ellen vasárnap

Ez a cikk több mint 5 éves.

Régóta nem látott tiltakozási hullámot váltott ki a túlórakereteket radikálisan növelő rabszolgatörvény. Már a törvény elfogadása előtt is sor került egy tízezres szakszervezeti tüntetésre múlt szombaton, és a dolgozói érdekvédők egész héten félpályás útlezárásokat is tartottak az ország különböző pontjain. Ezzel párhuzamosan a parlamenti ellenzék is megpróbálta megakadályozni a módosítás elfogadását, szerdán még a parlamenti pulpitust is elfoglalták, de a kormánypárti többség így is átverte az országgyűlésen. Az elfogadás ténye és módja ellen szerdán, csütörtökön és pénteken is utcára vonultak az emberek.

A fővárosi tüntetések mellett több vidéki városban is sor került már demonstrációkra, nem lesz ez másként vasárnap sem.

Budapesten délután 3-tól, a Hősök teréről indul a rabszolgatörvény elleni tüntetés, amelyhez a Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik. Az elmúlt napok eseményeiből ítélve mozgalmas eseményben lesz részünk.

De nem csupán a főváros mozdul meg, országszerte több helyszínen is lesznek tiltakozások a holnapi nap folyamán:

  • A debreceniek 15 órától tüntetnek a Hajdú-bihari Napló székhelye előtt (a pécsiek már pénteken meglátogatták a helyi Fidesz-lap székházát);
  • Szegeden 16 órakor a Rákóczi téren kezdődik a tiltakozás;
  • Békéscsabán szintén 16 órakor gyülekeznek a Békés megyei dolgozók;
  • Győrben 17 órakor a Városháza előtt gyülekeznek a tüntetők, csatlakozik hozzájuk az Audi Hungária Független Szakszervezet is;
  • Miskolcon is 17 órakor, a Búza téri templomnál lesz tüntetés, majd hétfőn reggel 7-től és délután 4-től is lesz egy-egy megmozdulás;
  • Sopronban 15 órakor kezdődik a demonstráció a Széchenyi térnél, a Hűségzászlónál;
  • Gyöngyösön a Fő téren tüntetnek délután háromtól nyolcig;
  • Veszprémben is készülődik egy séta a rabszolgatörvény elleni tiltakozásképp, ennek időpontja azonban még nem világos.

Külföldön is lesznek szolidaritási tüntetések, vasárnap délután vonulnak az utcára a Bristolban,Koppenhágában és a Berlinben élő magyarok is.

Mivel a kormány nem adja jelét annak, hogy módosítaná álláspontját az ügyben, felehetően nem a vasárnapi lesz az utolsó tüntetésnap. Azt már tudni lehet, hogy Egerben december 21-e délutánra szerveződik egy demonstráció, információink szerint pedig december 18-án, kedden 18 órakor Szombathelyen is tüntetnek a Városháza előtt helyi civilek, a szakszervezetekkel együtt.

Persze, nem minden településen lesz tüntetés, de mint beszámoltunk róla, egész telekocsi-hálózat szerveződött, amely lehetővé teszi, hogy a környékbeliek együtt utazzanak el egy-egy tüntetés helyszínére.

Ha tudsz olyan tüntetésről, amely nem szerepel a fenti listánkban, küldd el az esemény linkjét az [email protected] címre, és frissítjük a gyűjtésünket!

Címlapkép: Mérce / Markoszov Szergej