Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 ember kunyhóját és értéktárgyait semmisítette meg a Pilisi Parkerdő Zrt. Kispesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

A XIX. kerületben a Kőbánya-Kispest metrómegálló (frissítés: korábban tévesen Határ út menti kiserdőt írtunk valójában a Ferihegyi kivezető melletti Kút-tó erdőről van szó) mentén lévő kiserdőben semmisítettek meg közel 8  kunyhót a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a hosszú hétvége folyamán. A megsemmisített kunyhókban odaveszett a hajléktalan emberek több ingósága is.

A hosszú hétvége után érkezett haza több kunyhóban élő hajléktalan ember a Határ út mentén lévő kiserdőbe, lakásaikhoz. Amikor hazaértek, megsemmisítve találták kunyhóikat.

A nap folyamán A Város Mindenkié aktivistái és Varga Attila a Párbeszéd helyi képviselője, a kispesti Szociális Bizottság elnöke is a helyszínen járt. Varga a Mércének elmondta, amikor kiértek, még ott találták a munkásokat, akik őket látva levonultak a telepről. A munkavezető Vargának azt mondta, lakhatásra alkalmas épületeket nem bontanak le majd.

Ennek ellentmondani látszik, hogy az elmúlt napokban a környéken 3 sátrat és 3 kunyhót is lebontottak a munkagépek a Pilisi Parkerdő Zrt. utasítására. A helyi hajléktalan emberek pedig azt mondták Vargának, nekik azt jelezték a két, még álló kunyhó is el lesz bontva.

Varga Attila azt is elmondta, szó volt már ezeknek a kunyhóknak az elbontásáról, amivel az önkormányzat szerinte nem nagyon kezdhet semmit, mivel ez a terület a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában áll. De korábban ellentétes információkat kapott az önkormányzat arról, hogy tavaszig elhalasztják ezeket a bontásokat. Viszont a hajléktalanellátásért a területen felelős Vöröskereszthez az az információ érkezett, hogy biztosan csak tavasszal lesz bontás. Ez azért probléma, mert így nem tudták előkészíteni a lakhatásukat elvesztő kunyhólakók intézményi elhelyezését.

Az elmúlt napokban egyébként 8 pár már elhagyta az erődben lévő szállását, a holnapi nap folyamán pedig a maradék 7 ember is elhagyja az erdőt.

Mint az a Város Mindenkié által készített videón is elhangzik, többségük éjszakai szállásra tud majd bemenni, ez azt jelenti, hogy aludni tudnak majd a szálláson, de napközben az utcára kényszerülnek. A videón azt is elmondják a lakók, azért mentek inkább az utcára eddig szálló helyett, mert nem akartak olyan helyen lakni, ahol bogarak másznak rajtuk.

A kilakoltatás kapcsán például egy olyan kunyhót is megsemmisítettetek a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, amiben a hajléktalan emberek a tárgyaikat tárolták. Mind a ruháik, mint edényeik, mind személyes tárgyaik, sőt volt, akinek még a gyógyszerei is el lettek pusztítva.

Udvarhelyi Tessza és Kovács Vera A Város Mindenkié aktivistái azt is elmondták a Mércének, illegálisnak tartják ezt a kunyhóbontást, mivel azt semmilyen hatósági eljárás nem előzte meg. Közölték, a megkárosított lakók az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert fognak indítani a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen.

Varga Attila elmondta, a kispesti Vöröskereszt próbálja követni a most az otthonukat elvesztő lakókat, de ebben a formában ez a kunyhóbontás váratlanul érte az ellátórendszert, így ez a feladat, és az ellátás is megnehezedik. Szerencsére nem csupán a vöröskeresztesek, hanem maguk a lakók is szervezik azt, hogy éjszakára legyen fedél a fejük felett.

A Város Mindenkié egyébként petíciót indított, amelyben kérik a Pilis Parkerdő Zrt.-t a kunyhóbontások leállítására.