Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonták az Aquarius hajózási engedélyét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Panama Olasz nyomásra visszavonta az Aquarius mentőhajó hajózási engedélyét, valamint kötelezték őket, hogy legközelebbi kikötésük alkalmával vonják le a panamai lobogót, írja a Süddeutsche Zeitung.

Hatalmas siker ez Európa fasisztáinak, a szélsőjobboldali olasz kormány büszke lehet legújabb teljesítményére.

Tamás Gáspár Miklós kiváló publicisztikáiban többször értekezett arról, milyen történelmi előképei vannak az Unió jelenlegi menekültekkel kapcsolatos gyakorlatának, hova vezet, és miért emberiség elleni bűntett ennek a politikai gyakorlatnak a folytatása.

Csak hogy tisztán lássunk: az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) üzemeltette Aquarius (volt mostanáig…) az utolsó menekültek mentésével foglalkozó civil hajó a Földközi-tengeren, 2016. februári szolgálatba állítása óta menekültek ezreit mentette meg a vízbe fúlástól.

Az Aquarius missziója körül eddig is voltak konfliktusok, többször előfordult, hogy Uniós országok a fedélzeten lévő több száz tengerből kimentett embert nem akarták beengedni, emiatt nem engedték kikötni a hajót.

Miközben Európa felé egyre kevesebb menekült kel útra a tengeren, egyre több a haláleset – és az Aquarius kikötőbe kényszerítésével csak több lesz. Azzal, hogy az olasz hatóságok rávették Panamát a hajó engedélyének visszavonására, több ezer ember halálos ítéletét írták alá, az emberiességet alárendelve saját rövid távú politikai érdekeiknek.

A bejelentés „a biztonságot kétségbeesetten kereső férfiak, nők és gyermekek százait ítéli halálra”

– nyilatkozta az SOS Méditerranée és az MSF.

Mindeközben ahelyett, hogy megnyugtató megoldást keresnének a tengeren zajló humanitárius katasztrófára, Európa kormányai – Olaszországgal az élen – azzal vannak elfoglalva, hogy a menekülteket a közismerten embertelen líbiai és más észak-afrikai országok táboraiban tartsák – ahol könnyen emberkereskedők és erőszak áldozataivá válhatnak, vagy egyszerűen kipakolják a szerveiket. Ennek érdekében az európai országok rengeteg energiát fektetnek Líbia parti őrségének lefizetésébe, hogy az visszafordítsa a tengeren menekülőket.

Az Aquariust jelenleg épp Franciaország nem hagyja kikötni Marseille-ben, arra hivatkozva, hogy nem az a hajóhoz legközelebbi kikötő – persze valószínűleg nem függetlenül a ténytől, hogy a hajón jelenleg ötvennyolc tengerből mentett menekült tartózkodik, valamint ha legközelebb kiköt, nem futhat ki újra, míg érvényes regisztrációt nem szerez.

via sz.de/444.hu