Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Líbiában felélesztette a rabszolga-kereskedelmet a menekültválság

Ez a cikk több mint 6 éves.

Líbiában a menekültválság nyomán felvirágzott a modernkori rabszolgaság – derül ki a CNN riportjából. A hírügynökség egy videó nyomán kezdett el a líbiai rabszolga-kereskedelem után nyomozni még októberben.

A CNN birtokába került videón az látható, hogy két fiatal fekete férfit 1200 líbiai dínárért (nagyjából 230 ezer forintért) eladnak, miközben az eladó azt mondja az egyik férfiról, hogy „nagy, erős fiú, farmon való munkához jó.”

Mint kiderült, a jelenet nem elszigetelt eset. A CNN riporterei rejtett kamerával felvették, amint egy Tripoli-környéki piacon 12 embert 6-7 perc alatt eladtak, általában 100 ezer forint körüli összegekért. A felvett anyagot átadták a líbiai hatóságoknak, akik ezen a héten elindították a nyomozást az ügyben.

Kedden a líbiai Külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben a nemzetközi közösség segítségét és együttműködését kérte, és bejelentette, hogy az eset kivizsgálására bizottságot hoztak létre. Az Illegális Bevándorlás Elleni Hivatal vezetője, Mohammed Abdiker szerint az egész országot behálózzák az emberkereskedő-bandák, melyek kihasználják az Európa felé igyekvő tömegeket.

Az elmúlt években több tízezren haladtak át Líbián, általában afrikai országokból menekülve, az ENSZ szerint jelenleg 700 ezer és egy millió közti menekült tartózkodik az országban. Egyikőjük, egy fiatal nigériai férfi a CNN-nek elmesélte történetét: korábban emberkereskedők tartották fogva Líbiában, akik először elvették az összes pénzét, majd többször is eladták rabszolgának. Végül az otthon maradt családjának kellett váltságdíjat fizetni érte, hogy az emberkereskedők elengedjék. De ez csak egy történet a sok közül.

A riportot nemzetközi felháborodás kísérte, az ENSZ a helyzet azonnali kivizsgálását kérte, a főtitkár, Antonio Guterres szerint mindenkit „elborzasztottak” a videók. Párizsban pedig múlt szombaton és most pénteken is ezrek tüntettek a líbiai nagykövetség előtt. A mai demonstrációról a Ruptly közvetített élőben:

Parisians protest outside Libyan Embassy against slave auctionsCourtesy: Ruptly

Posted by RT on Friday, 24 November 2017