Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra bajbajutottakat ment az Aquarius, segítséget kérnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két különböző akció során összesen 141 tengeren bajbajutott embert mentett ki Líbia partjainál múlt hét végén az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által fenntartott Aquarius tengeri mentőhajó.

Még júniusban történt, hogy az olasz hatóságok a belügyminiszter utasítására nem engedték kikötni a mentőhajót, fedélzetén 629 menekülttel. A hajót Máltára irányították, de a valettai kormány közölte: nem illetékesek az ügyben, mert a mentés Líbia partjainál történt, amit az olasz parti őrség koordinált.

Akkor mintegy hetes politikai-jogi huzavona zajlott a hajó és a rajta veszteglő menekültek sorsáról, végül Spanyolország jelezte, hogy szívesen látják Valencia kikötőjében az életmentőket, és az általuk tengerből kimentett több száz embert. Az esetről akkor a Mércén Tamás Gáspár Miklós írt  véleményt.

A jelenlegi szituációban a hajót működtető két szervezet előre kérte az európai államokat, hogy lehetőleg mihamarabb döntsék el, hogy hol lehetne elhelyezni a kimenekített embereket.

„Ami most a legfontosabb, hogy a túlélők késedelem nélkül biztonságos helyre kerüljenek, ahol az alapvető szükségleteiket ellátják, és ahol védve vannak a bántalmazástól”

– mondta Nick Romaniuk, az SOS Mediterranée felderítési és mentési koordinátora.

A két humanitárius szervezet ugyanakkor elítélte a líbiai partvédelmet, mert szerintük veszélyeztettek emberéleteket azzal, hogy nem hívták fel a figyelmüket az összes hajótöröttre a térségben. Emellett megemlítették azt is, hogy a térségben tartózkodó többi hajó láthatóan nem akart részt venni semmilyen mentésben.

„ Előfordulhat, hogy a hajók nem válaszolnak a továbbiakban segélykérésekre, mivel magas a kockázata annak, hogy egyedül, kikötési lehetőség nélkül maradnak” – mondta Aloys Vimard, az Aquarius projekt-koordinátora.

„Az a politika, amit arra találtak fel, hogy távol tartsa az embereket Európától minden áron csak még több szenvedést eredményez, és azt éri el, hogy eleve sérülékeny helyzetben lévők még kockázatosabb útvonalakon próbálkozzanak biztonságos országok felé.”

– tette hozzá.

Az olasz és a máltai hatóságok hétfőn már jelezték is, hogy nem fogadják be a hajót kikötőikbe, a vízimentők jelenleg mintegy százötven emberrel Szicília és Málta között várakoznak rá, hogy valaki befogadja őket.

Forrás: france24.com; SOS Medinterranée (Twitter)
Kép: SOS Mediterranée/Twitter