Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amnesty: csak június-július folyamán 721-en vesztek a tengerbe

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Az európai migrációs politikának hála a líbiai partiőrség elfogja az embereket a tengeren, a kutatási és mentési műveleteket a háttérbe szorítják és veszélyeztetik a civil szervezetek hajóinak létfontosságú munkáját. Az elmúlt hónapok megnövekedett halálozási aránya nem csak tragédia, hanem szégyen.” – közölte Matteo de Bellis, az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szakértője a jogvédő civil szervezet legfrissebb jelentése kapcsán.

A jelentés kimutatja, hogy bár csökkenő tendenciát mutat az Európa irányába tartó bevándorlási hullám,  egyre többen lelik halálukat a Földközi-tenger hullámai között.

A szervezet élesen kritizálja az Európai Unió migrációs politikáját, kiemelve, hogy a hírhedten kegyetlen líbiai táborok szervezését, a líbiai partiőrség tengeri akcióit Európa jelentős összegekkel, valamint felszereléssel és kiképzéssel támogatja, miközben Líbia és egyes EU-tagállamok – ezek között Olaszország külön hangsúllyal szerepel – elszabotálják a bajbajutott embereket mentő civil szervezetek és hajóik működését.

„Az olasz kormány kegyetlen politikája, hogy megakadályozza a mentőhajók kikötését, nem más mint zsarolás. Kiszolgáltatott emberek rekednek meg a tengeren, elegendő élelem, víz és normális ellátás nélkül, így próbál Olaszország nyomást gyakorolni a többi uniós országra, hogy vegyen át tőlük embereket.”

– mondta Matteo de Bellis.

Korábban többek között az Aquarius-botrány kapcsán is komoly kritikákat kapott, és kap azóta is az európai menekültpolitika (már ha lehet ilyenről egységesen beszélni). A legjelentősebb nemzetközi humanitárius segélyszervezet, a Nemzetközi Vöröskeresztet és Vörös Félholdat tömörítő IFRC akkor élesen bírálta Olaszország és Málta politikáját, ami több, mint hatszáz embert hagyott hányódni nyolc napig a tengeren, míg végül Spanyolország befogadta őket.

Az Aquarius mentés közben (forrás: Flickr/U.S. 6th Fleet photostream)

Az Orvosok Határok Nélkül független egészségügyi segélyszervezet is felemelte a hangját Matteo Salvini olasz kormányfő politikája ellen, a szervezet attól tart, hogy az európai országok politikai megfontolásai ismét az emberi életek elé kerültek a fontossági sorrendben.

Forrás: Amnesty International
Címoldali kép: Flickr/Naval Surface Forces