Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kikötővárosok polgármesterei és az Öt Csillag szenátorai is lázadnak az olasz belügyminiszter ellen, aki nem engedett kikötni egy menekülthajót

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az olasz hatóságok a belügyminiszter utasítására nem engedték kikötni az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül szervezetek hajóját, az Aquariust vasárnap, fedélzetén 629 menekülttel. A hajót Máltára irányították, de a valettai kormány közölte: nem illetékesek az ügyben, mert a mentés Líbia partjainál történt, amit az olasz parti őrség koordinált. Az Aquarius jelenleg líbiai vizeken várakozik. Az Aquarius fedélzetén lévő több mint 600 emberből 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 kisebb gyermek és hét várandós nő.

Az intézkedésre válaszul Nápoly főpolgármestere, Luigi de Magistris azonban bejelentette, hogy a dél-olasz város kész megnyitni kikötőjét a hajó előtt.

A polgármester Twitterén fejtette ki álláspontját, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a tengeren hánykódó hajón várandós nők, gyermekek, és idős emberek is várakoznak. „Kegyetlen döntés Salvinié, amely ellent mond a nemzetközi jognak, ahogyan szerinte a máltaiak is rossz döntést hoztak azzal, hogy nem engedték partra a hajót. Nápoly a szolidaritás városa, amely mindig azok oldalára állt, akik segítségre szorultak” – írta de Magistris.

Az még nem tisztázott, hogy Nápoly első emberének szavai formálisan hogyan tudnak majd érvényesülni a gyakorlatban, és hogyan lesz lehetséges Salvini utasításának figyelmen kívül hagyása.

Mindenesetre de Magistris gesztusa ellenállási hullámot indított el a Twitteren, ahol tízezrek használták az #apriamoiporti hashtaget, azaz: „nyissuk meg a kikötőket”.

Ezen felbuzdulva Messina, Reggio Calabria és Palermo polgármesterei sőt Ada Colau, Barcelona első embere is közölték, ők is szívesen látják a hajót.

A messinai városvezető, Renato Accorinti úgy fogalmazott: „A kikötőnk Salvini szavai ellenére is szívesen fogadja a hajót. Nemet mondunk a belügyminiszter fasiszta ízű politikájára, és mi ott leszünk, ha nálunk kell kikötnie az Aquariusnak”.

Ehhez hasonló gondolatokat fogalmazott meg Leoluca Orlando, Palermo polgármestere: „A városunk mindig készen fog állni arra, hogy fogadjon hajókat, civileket, katonák és bárkit, aki a Földközi-tengeren veszélyben forgó életek megmentése mellett tett hitet.”

Bár Salvini párttársai a Ligából többen üdvözölték a belügyminiszter lépését, a nemrég megalakult koalíciós kormányon belül máris komoly negatív reakciókat váltott ki az intézkedés.

Az Öt Csillag Mozgalom szenátora, Giorgio de Falco például Facebook-posztjában ítélte el az Aquarius kizárását.

A hajón tartózkodó nők reggeli imájukban hálát adnak istennek.

 

Amellett, hogy az egyébként is viharos olasz belpolitikában újra fellángolhat a vita a kénytelen-kelletlen tűzszünetet kötő koalíciós partnerek között, az Orvosok Határok Nélkül független egészségügyi segélyszervezet is felemelte a hangját Salvini politikája ellen, akik attól tartanak, hogy az európai országok politikai megfontolásai ismét az emberi életek elé kerültek a fontossági sorrendben.

(Forrás: Repubblica)

Frissítés 14.55. : A spanyol kormány jelezte, hogy rendelkezésre bocsátja Valencia kikötőjét az Aquarius számára. Az alig 10 napja hatalomra került Pedro Sánchez szocialista kormányfő döntése szembemegy a korábbi néppárti politikával. A jobboldali kormány ugyanis annak ellenére sem volt hajlandó befogadni menekülteket, hogy erre több, főleg baloldali vezetésű város felkészült, és a parlamenti többség is támogatta volna.