Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén minden tizenkilencedik menekült meghalt az Európába vezető úton a Földközi-tengeren

Ez a cikk több mint 5 éves.

2018 első hét hónapjában összességében kevesebb menekült érkezett Európába, mint az előző néhány évben, azonban a halálesetek száma meredeken emelkedett – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának új riportjából. A kutatás az Európába érkező menekültek számával, származási országával, útvonalaikkal és az út közben fellépő halálesetek számával foglalkozik.

Július végéig Spanyolországon keresztül 27 600 ember érkezett Európába idén, Görögországon keresztül 26 000 és Olaszországon keresztül 18 500. Ez 2017-hez képest összesen kevesebb ember, a legnagyobb különbség az Olaszországon keresztül érkezők számában figyelhető meg, ahova tavaly ugyanebben az időszakban 95 200 menekült érkezett a Földközi-tengeren keresztül. Görögországba és Spanyolországba viszont többen érkeztek idén, előbbibe 13 800-an érkeztek 2017 első félévében szárazföldi és tengeri útvonalakon keresztül, utóbbiba pedig 12 100-an.

A Spanyolországon, Olaszországon és Görögországon keresztül Európába érkező menekültek száma 2017-2018-ban. Forrás: UNHCR

Az ENSZ szerint 2018 januárja és júliusa között összesen 1095 ember fulladt bele a Földközi-tengerbe az Európába vezető úton Líbia és Olaszország között, ami azt jelenti, hogy minden 19-ik menekült belehalt az útba. Ha csak júniust nézzük, a halálesetek aránya még döbbenetesebb: akkor minden nyolcadik menekült meghalt.

Összességében kevesebb haláleset történt idén, mint tavaly ebben az időszakban ugyanezen az útvonalon, amikor 2276 ember fulladt bele a tengerbe, de arányaiban sokkal rosszabb: 2017-ben 42 épségben Európába érkező menekültre jutott egy haláleset, idén 18-ra. Nem csak az Olaszországba vezető út végződik gyakran halálban, idén több mint 300 ember halt meg Észak-Afrika és Spanyolország között, ami 50 százalékos emelkedést jelent 2017-hez képest.

Az ENSZ riportja a halálesetek emelkedésének okát főként abban látja, hogy a líbiai határőrség fokozódó jelenléte következtében az embercsempészek több kockázatot vállalnak, ami több halálesetben végződik, de az is közrejátszik benne, hogy az európai országok folyamatosan szigorítanak menekültpolitikájukon – annak ellenére, hogy az elmúlt néhány évben folyamatosan csökkent az Európába érkezők száma.

A riportból egyébként az is kiderül, hogy Görögországba többnyire szíriaiak érkeznek, Olaszországba tunéziaiak, Spanyolországba pedig guineaiak. Az érkezők közül csupán a szíriaiak és az eritreaiak kapnak 90 százaléknál magasabb arányban menedékjogot Európában, az egyéb országból származó menekülteknek csak a töredéke maradhat itt.

Címlapkép: Wikimedia Commons