Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkezdték kimenekíteni a rabszolgákat Líbiából, 25-en már Franciaországba értek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Múlt héten 25 menekült érkezett Franciaországba Líbiából, az elsők azok közül, akiket a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és több európai és afrikai ország közös tervének keretében menekítettek ki a líbiai rabszolgapiacról. Franciaország 2019-ig 10 ezer menekültet tervez befogadni, ebben a csoportban 19 nő és gyermek és hat férfi érkezett az országba. Őket négy hónapig egy kolostorban szállásolják el, ahol pszichológiai ellátásban és franciaoktatásban részesülnek. Ezután mindegyikőjüknek állandó szállást keresnek.

Emmanuel Macron francia elnök azután jelentette be tervét a Líbiából menekülők befogadására, miután a CNN közzétett egy riportot az afrikai országban virágzó rabszolgakereskedelemről, amit  Macron emberiesség elleni bűncselekménynek nevezett.

Az utóbbi hónapokban drasztikusan megnőtt a Líbiában tartózkodó menekültek száma, a Nemzetközi Migrációs Szervezet 400 ezer főt regisztrált, de becsléseik szerint 700 ezer és 1 millió között lehet a valódi szám. A menekültek többnyire a szubszaharai régióból érkeztek, a legtöbben Nigériából, Guineából, Gambiából, Maliból és Szenegálból. Hazájukat általában politikai instabilitás (Nigériában a Boko Haram terrorista szervezet még mindig óriási veszélyt jelent az ott élők számára), szárazság és a normális megélhetés lehetőségének hiánya miatt hagyják el a jobb élet reményében.

A rabszolgapiac annak köszönhetően jöhetett létre, hogy Líbia a fő tranzitpont az Európába igyekvő bevándorlók számára, és az országban a 2011-es polgárháború óta nem tudott megszilárdulni az ENSZ által támogatott kormány, ami rendkívül instabil helyzetet teremtett.

Az elmúlt három év mindegyikében 150 ezer ember hajózott át Európába a Földközi-tengeren keresztül, csak idén december 17-ig 3115 ember fulladt bele a tengerbe.

Eközben pedig az EU és a líbiai parti őrség is próbálja meggátolni, hogy a menekültek elhagyhassák Líbiát, a líbiai menekültszállások és központok pedig túlcsordultig telítettek. Az ott ragadtakat embertelen körülmények közt tartják, a CNN riportja óta pedig azt is tudjuk, hogy az embercsempészek elkezdték eladni a fogságukba esett menekülteket.

November végén európai és afrikai vezetők csúcstalálkozót tartottak Elefántcsonparton, ahol egy közös tervet dolgoztak ki a Líbiában ragadt menekültek kimenekítésére. A terv szerint 15 ezer embert szállítanak majd többségében haza, de ennek a tervnek a keretében érkeztek most többen Franciaországba is.

Franciaország a CNN riportja körül kirobbant nemzetközi felháborodás óta központi szerepet vállalt a konfliktus rendezésében, de Macron már nyáron is hangsúlyozta országa felelősségét a nemzetközi helyzet megoldásában, és fogadalmat tett arra, hogy fáradhatatlanul küzd majd az emberi jogok védelméért.

Emellett azonban arról nem esett szó, hogy Franciaország az egyik legnagyobb fegyverexportőr az afrikai és közel-keleti országok felé (a francia fegyverek egyik legfőbb felvevő piaca az a Szaúd-Arábia, amely a jemeni konfliktust nagymértékben súlyosbította és generálta), így az ottani konfliktusokért legalábbis részben felelős a francia állam. Persze nem csak a franciák exportálnak fegyvereket, az USA után Nagy-Britannia, Belgium és Spanyolország is nagy hasznot húz a fegyverszállításból.

Az Amnesty International pedig az egész EU-t bűnrészesnek nevezte a líbiai helyzet kialakulásáért. John Dalhuisen, a szervezet európai vezetője szerint

„az európai kormányok nemcsak teljesen tisztában voltak a [líbiai] erőszakkal, hanem azáltal, hogy a líbiai hatóságokat  támogatták a tengeri átkelések megakadályozásában és az emberek Líbiában való feltartóztatásában, bűnrészesekké is váltak ebben az erőszakban.”