Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mobilházakkal a hajléktalanság ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) néhány éve indította el Mobilház-programját lakásügynöksége kibővítéseként. A koncepció lényege, hogy az egyesület befektetők és magánadományozók segítségével mobilházakat vásárol, amiket aztán önkéntesek segítségével egész évben lakhatóvá alakít, és rászorulóknak ad bérbe.

„Magyarországon nincsen intézményes kivezető út a hajléktalan ellátórendszerből” – nyilatkozta Kovács Vera, az ULE egyik alapítótagja, amikor meglátogattuk az egyesület egyik építkezését. „Mi azon dolgozunk, hogy olyan bérleti modelleket mutassunk, amiket a legszegényebbek is meg tudnak fizetni, és hogy elinduljunk egy olyan gondolkodás irányába, hogy hogyan lehetne a nagyon hiányos hazai bérlakásrendszerben újabb megoldásokat kipróbálni és bevezetni.”

A magyarországi lakhatási válság súlyosságának felismeréséhez elegendő csak az elmúlt hetek sajtónyilvánosságot kapott kilakoltatásait végiggondolni (legutóbb szeptember 19-én lakoltatott ki a Ferencvárosi Önkormányzat egy családot előzetes tájékoztatás nélkül), de az Igazságügyi Minisztérium által közölt adatokból azt is tudjuk, hogy 2018. második negyedévében összesen 1355 esetben került sor kilakoltatásra. Ha ez nem lenne elég, közel 400 ezer embert fenyeget Magyarországon az utcára kerülés veszélye.

Az ULE mobilház-programja egy lehetséges választ ad a magyarországi lakhatási problémákra, bár természetesen egyelőre csak kevés család elhelyezését tudták így megoldani. A program úgy működik, hogy a befektető – vagy befektetők – megvásárol egy vagy több mobilházat, amit az egyesület egy lízingjellegű szerződés keretén belül használ. A házak bérleti díját a befektető éves fix összegben, hozamként kapja meg, a bérlőket pedig az ULE lakásügynöksége választja ki pályázat útján.

Mivel a mobilházak alapvetően úgy vannak kialakítva, hogy csak a melegebb hónapokban használhatók, ezért megvételük után még el kell őket látni árammal és vízzel, valamint hőszigetelni kell a lakrészeket. Ezeket a munkálatokat nagyrészt önkéntesek segítségével végzi el az egyesület. Az egyik ilyen építkezésen jártunk, ahol az ULE önkénteseivel és az egyik mobilház leendő bérlőjével beszélgettünk.

A megélhetési válság az elmúlt időszakban csak mélyült, még többeknek okozva lakhatási nehézséget. A moratórium lejárta óta megindultak az embertelen kilakoltatási eljárások, az egekbe szökő albérletárak pedig még elérhetetlenebbé teszik a hajléktalanságból kivezető utakat.

Felháborítanak a tömeges kilakoltatások, az albérletárak, hogy lakni lassan luxus Magyarországon?

Akkor gyere el te is a Város Mindenkié Csoport 10. Lakásmenetére, szeptember 18-án a Bakáts térre, és követeljük együtt, hogy végre az emberekért cselekedjenek a politikusok!

A videót készítette: Bogatin Bence, Pósfai Orsi és Tóth Fruzsina.